Dirk Denoyelle

Dirk Denoyelle is een van Vlaanderens bekendste, meest gevraagde en meest veelzijdige cabaretiers. De jongste jaren specialiseerde hij zich in humor voor het bedrijfsleven.

Zijn opleiding is daar wellicht niet vreemd aan : Dirk studeerde in 1987 af als burgerlijk ingenieur micro-elektronica af aan de KU Leuven. Hij werkte daarna twee jaar bij IMEC, waarna legerdienst en een tweetal jaren freelance journalistiek volgden. Sedert 1991 is hij professioneel cabaretier.

Ondanks de wiskundige achtergrond, heeft Dirk een passie voor talen. Hij treedt op in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Deens, en blijft voortdurend verder vreemde talen studeren. Een "afwijking" die vooral op internationale evenementen al zeer nuttig is gebleken.  

Ook toetsenman Kris De Jean heeft een technische achtergrond: hij studeerde meet - en regeltechniek, werkte een tijdje bij ENI, en is nog steeds semi-professioneel met ICT bezig. In hoofdberoep geeft hij notenleer aan de muziekscholen van Kapellen en Ekeren.

Dirk Denoyelle ken je misschien de bekende Belgische stemmenimitator, of de grappige cabaretier. Maar wat de meeste mensen misschien nog niet weten, is dat hij ook gepassioneerd bezig is met kleine LEGO blokjes. Dirk is voor sommigen intussen al bekender van zijn LEGO "afwijking" dan van zijn theater- of radiowerk.

 

Met de zesde verjaardag van Dirk's oudste dochter kreeg zij van een vriendinnetje een bouwdoos LEGO cadeau. Aangezien Dirk zelf vroeger ook heel graag met 'de LEGO' had gespeeld, hielp hij graag meebouwen. De LEGO van Dirk's ouders werden erbij gehaald. En toen dat nog niet genoeg bleek te zijn, ging hij naar de Colruyt om daar alle dozen LEGO in de aanbieding te kopen.

In 1999 was Dirk druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe show rond Willem Vermandere. Vermandere is beeldhouwer, dus waarom geen sketch van Vermandere die een zelfportret maakt. Dirk trok met het idee naar LEGO. Daar vonden ze het een schitterend idee, en gaven hem prompt de nodige steentjes mee. En Vermandere, die had succes.

Twee jaar later, in 2001, opperde Dirk het idee om zijn tienjarig bestaan op het podium te vieren met een tentoonstelling van allerlei LEGO hoofden. De tentoonstelling zou dan meereizen met zijn show. En opnieuw kende het idee een groot succes. Het succes was zodanig dat Dirk Denoyelle nu regelmatig zijn LEGO hoofden exposeert. Deze koppen in blokken stonden reeds in het Wijnegem Shopping Center, in Merksem, op LEGO festival  en uiteraard ook op LEGO World in Zwolle.

Enkele bekende Nederlanders die Dirk heeft nagebouwd met LEGO: (Klik op de naam om een foto te bekijken!)
Marco Borsato (Tijdens de Sportpaleis-concerten van Marco Borsato (mei-juni 2004) zorgde Dirk voor de stem van het virtuele alter-ego van Borsato!)

Bekende hoofden in Lego  

Artistieke duizendpoot Dirk zou zichzelf niet zijn, als hij voor zijn "tiende verjaardag" niet een extraatje zou voorzien hebben. En dat is de LEGO tentoonstelling geworden. 

Dirk Denoyelle bouwde eigenhandig de hoofden na van een 25-tal bekende Vlamingen en Wereldburgers waar hij een speciale band mee heeft. Louis Tobback, omdat hij hem imiteert. Jo Lemaire wegens de mooie duetten op Nekka. Pianist Tars Lootens, omdat die zijn CD's produced.

 

Zo heeft elk van de beelden zijn of haar verhaal. Sommige figuren zijn letterlijk in zwart-wit nagebouwd. Bert De Graeve bijvoorbeeld. Als contrast met zijn kleurentelevisie. Andere beelden zijn in frivole kleuren gegoten: Elio Di Rupo figureert compleet met Italiaans designhemd en dito strik. Elk beeld heeft ook wel iets speciaals. Het haar van Jean Bosco Safari is opgebouwd uit ontelbare LEGO dieren. Het haar van Dirk Frimout bestaat uitsluitend uit de radertjes en wieltjes van LEGO Technic. En de politici zijn te omschrijven als regelrechte 3D-cartoons. Die cartoons - de tekeningen dan - heeft Dirk, die altijd alles zelf wil doen, nu eens NIET zelf gemaakt. Ze zijn van de hand van de meganeigveelbelovende jonge beeldende kunstenaar Bart Hellemans.

In totaal werkte Dirk meer dan 1.000 uren aan deze tentoonstelling. Er waren om en bij de 250.000 LEGO steentjes voor nodig.

Of hoe "imiteren" er plots weer een dimensie bij krijgt !


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dirk's Bekende Koppen: (een deel van...)

Bert Anciaux
Vlaams politicus
Bouwtijd: 49 uren
Blokjes: 11.000

Joe Cocker
Engelse zanger
Bouwtijd: 38 uren
Blokjes: 12.500

Elio Di Rupo
Waals politicus
Bouwtijd: ?
Blokjes: ?
Naar een karikatuur van Bart Hellemans


Elton John
Engelse zanger-muzikant
Bouwtijd: 28 uren
Blokjes: 8.500
Dirk Frimout
De eerste Belg in de ruimte
Bouwtijd: 50 uren
Blokjes: 21.000
Jo Lemaire
Belgische zangeres
Bouwtijd: 42 uren
Blokjes: 9.000


Filip en Mathilde
Kroonprins en Prinses van BelgiŽ
Bouwtijd: 20 uren
Blokjes: 11.500
Louis Michel
Minister van buitenlandse Zaken van BelgiŽ
Bouwtijd: 28 uren
Blokjes: 14.000
Naar een karikatuur van Bart Hellemans
Hercule Poirot
Alias acteur David Suchet
Bouwtijd: 28 uren
Blokjes: 8.000


Louis Tobback
Burgemeester van Leuven
Bouwtijd: 22 uren
Blokjes: 8.000
Naar een karikatuur van Bart Hellemans
Guy Verhofstadt
Eerste minister van BelgiŽ
Bouwtijd: 20 uren
Blokjes: 8.000
Naar een karikatuur van Bart Hellemans
Paul Van Vliet
Nederlands cabaretier
Bouwtijd: 34 uren
Blokjes: 34.000

Dirk in de media:

Ga naar de website van Dirk! of Ga naar de website met Dirk's LEGO hoofden!

 Op deze pagina's komen collega LEGO fanatici wellicht aan hun trekken: hoe het begon, wat Dirk maakt, hoe hij zijn werkstukken ontwerpt, onder welke voorwaarden je een werk kan bestellen, of je de LEGO hoofdententoonstelling kan inhuren, enfin... zo goed als alles.