Billund en LEGO Fotopagina.

Billund gezien vanuit het westen rond 1916. Eerste huis aan de linkerhand is de timmer werkplaats van Ole Kirk Christiansen.

In 1916 nam de 25-jarige timmerman Ole Kirk Christiansen in Billund een werkplaats over van Steffen Pedersen. Ole Kirk werd opgeleid in 1911 als timmerman en meubelmaker, en hij had gewerkt in zowel Duitsland en Noorwegen, hij had nu zoveel gespaard dat hij zich de eigenaar kon noemen van "Billund Maskinsnedkeri Tømrer". 

In 1934 twee jaar nadat hij opnieuw was begonnen met het vervaardigen van houtproducten en houten speelgoed, was de nu 43-jarige Ole Kirk een prestigieuze man die de bouw van een kerk, zuivelbedrijven, missie huizen, groot aantal agrarische gebouwen en residentiële woningen mogelijk maakte. Hij was een krediet verlener, en zijn laatste activiteit, speelgoed productie, word door s de auteur van een artikel uit die tijd beschouwd als geschikt voor de export. Dit maakte indruk op Krik, die zijn werkplaats tot twee keer toe in rook op zag gaan, en weer opbouwde vanaf de grond tot een aantal gebouwen die vandaag de dag nog steeds in Billund aanwezig zijn. 

LEGO's werkplaats zoals het eruit zag na de brand in 1942. Foto gemaakt door Bernhard Bonde.

LEGO fabriek werd herbouwd na de brand en stond hlet modern in 1943 toen deze foto werd genomen. In de tuin staat Ole Kirk.

De meeste van de LEGO werknemers, gefotografeerd in september 1943 voor de nieuwe fabriek bouwen. Permanent als nr 3 van links zijn de heer Bonde, en rechts van hem staat Godfred Kirk Christiansen. Nummer 6 van de links is Ole Kirk's broer, Jens Kristiansen. De deuropening aan de rechterkant Kerle Georg Kirk Christiansen. Zittend uiterst links gezien Ole Kirk van zijn vrouw Sofia

'Spray' Hansen in actie in 1943. Martin Hansen was met Bernhard Bonde een van de eerste immigranten die naar Billund trokken om te werken in de LEGO-fabriek.

LEGO werknemers op bedrijfstournee in de jaren 1940.

Afschuren van vrachtwagens. Mette Nielsen in de werkplaats in 1950.

Alleen het beste is goed genoeg Ole Kirk motto is letterlijk een deel van het dagelijkse leven op de fabriek

Plastic LEGO ambulances worden geschilderd. (Foto midden van de jaren 1950.)

Hoofdstaat in de jaren 1950. Links Peter Horsted Brugsen en daar tegenover het Ole Kirk huis dat hij heeft gebouwd na de brand in 1924.

Bejaardentehuis Vejlevej gebouwd in 1953, later plaats biedend aan het LEGO System huis dat de gemeente in 1972 kocht en inrichtte voor de administratie.

LEGO Fabriek in 1954. Linksboven op de afbeelding is Ole Kirk Vej te zien, de weg die naar Ole is vernoemd. Enkele jaren na de versnelde huisvesting op de grond ernaast.

Vrouwen in de LEGO assemblageafdeling in 1954

Billund verjaardag optocht door de straten in 1957. Horsens Tuin op de achtergrond, links op de foto zijn te zien: Ole Kirk, Godfred, Edith (met Kjeld met de hand) en achter hen, onder andere Godfreds broer, Karl Georg.

LEGO's houtafdeling in 1957. De fabriek met een reputatie bekend in heel Denemarken met betrekking tot houten speelgoed, ook na de brand in 1960.

Reeds in 1959, drie jaar na de lancering van de LEGO System i Leg (Systeem in spel), werd het eerste deel van Båstlundvej omgedoopt tot Systemvej (Systemweg). Foto uit 1996.

Billund Andelsmejeri huis tijdens het 75 jarig bestaan in 1963. Op de achtergrond het  LEGO System Huis of knop huis zoals het genoemd werd.

Verkeersminister Kaj Lindberg tijdens de officiële inhuldiging van de luchthaven van Billund op 1 november 1964. LEGO's reclame-manager, Henning Goud houdt de microfoon voor hem vast.

Billund in 1971. Op de bovenkant van de afbeelding is de huisvesting aan de Skovparken te zien, waar LEGO haar nieuwe Højmark Fabriek bouwde. Op rechts (voor Skovparken) is het Billund Center  in aanbouw.

Højmark fabriek werd geopend in 1971 en administratieve gebouwen, de lage voorkant kwam gereed in 1973. Foto 1973.

Montage Machine. Bediend door Laura Danielsen.

Fabriekshal van de Højmarken Fabriek

Administratieafdeling van LEGO.

Edit Kirk Christiansen opent een tentoonstelling in Billund Center in de jaren 1970.

Billund 1973. Op de voorgrond het LEGOLAND park. Boven op de foto staan de LEGO fabrieken omringd door Billund en de vele nieuwe woningen.

Vier generaties van de Kirk Christiansen familie. De familie is in veel opzichten heel belangrijk voor Billund en haar inwoners.

LEGO Group logo (gefotografeerd hier buiten de LEGO Systeem A / S het hoofdkantoor in Billund, 1996), die hoed keek sinds 1972. Het logo is op zich een van de belangrijkste en meest waardevolle activa van LEGO. Het is bekend en geliefd en positieve associaties voor verjaardagen, Kerstmis en de vreugde van kinderen en volwassenen over de hele wereld.

Ole Kirk huis met de karakteristieke leeuwen voor de deur is een van de weinige resterende huizen uit de jaren 1920 in Billund centrum (foto 1996).

Alle foto's op deze pagina zijn afkomstig uit het boek

"Tro, håb & legetøj" (Geloof, hoop & speelgoed)

met als ondertitel "Landsbyfolk og industrieventyr i Billund"

(Dorpsbewoners en industriële avonturen in Billund)

van Søren Byskov.