Wie is Dagny Holm?

Naam: Dagny Holm Jensen
Geboren op: 18 mei 1916.
Opleiding: Klassiek getrainde beeldhouwer/modelbouwer

Dagny Holm is altijd erg verbonden geweest met haar creatieve kant. Toen ze 19 jaar was, werd ze door haar oom Ole Kirk Christiansen ingehuurd om drie maanden voor hem te komen werken. Toen maakte LEGO alleen nog maar houten speelgoed. Gedurende deze tijd maakte ze allerlei modellen en projecten waaronder: trein sets, fantasie sprookjes figuren en kleding hangers.

De 25 jaar hierna zouden in het teken staan van haar 18 jarige huwelijk met Gustav Jensen, hun leven in Kopenhagen en een eigen school voor Klassiek beeldhouwen.

In 1960 overleed Gustav en een jaar na dato is Dagny verhuisd naar Billund om weer terug te keren in de speelgoedfabriek. Sinds haar vorige contract was er veel veranderd. Zo is de grondstof van de fabriek niet meer hout, maar plastic, waarmee de LEGO stenen werden geproducteerd. Het nieuwe materiaal biedt een eindeloze mogelijkheid tot het creeren van ontwerpen en bouwmogelijkheden.

Dagny had wel even tijd nodig om het bouwen met LEGO stenen onder de knie te krijgen. Het bouwen met LEGO elementen was erg verschillend ten opzichte van het achte leer waarmee ze eerder werkte. Maar toen ze eenmaal de bouw pricipes van het LEGO systeem had doorgrond, kon ze vanuit een idee alles maken met de kleurige LEGO stenen.

In 1963, gedurende de eerste discussies over een LEGOLAND Park, was meteen duidelijk dat Dagny de leiding zou krijgen over de creatieve werken. Dagny´s grote schaalmodellen welke veelal voorzien waren van een dosis humor, inovativiteit en krachtig vakmanschap, werden al snel de uitstraling van het merk, en stonden voor de creativiteit van zowel volwassenen als kinderen.

Omdat ze een levendige, charmante, togewijde, humoristisch natuurtalent was, had ze veel succes als vrouw in een mannenwereld. Dankzij haar unieke talent en creaties, kreeg ze zo veel opdrachten dat ze een team van modelbouwers nodig had om alles te kunnen vervaardigen. Miljoenen stenen gingen door de handen van Dagny's team, ze kwamen als LEGO elementen binnen en kwamen als ware kunstwerken weer naar buiten.

Dagny besteedde niet alleen veel tijd aan de LEGO stenen omdat het haar werk was. Het werd voor haar een passie om te werken met LEGO. In haar prive leven maakte ze vaak vertalingen van echte objecten in LEGO stenenen. Ze vroeg zich zelfs wel eens af hoeveel stenen nodig waren om de neus van die meneer in de trein te kunnen bouwen, of het gezicht van dat meisje daar op straat. Ze maakte ook vaak cadeaus voor de mensen die belangrijk voor haar waren. Zo heeft ze in de jaren 60 een setje Engelen gemaakt voor de familie Kirk Christiansen. Deze vier Engelen zijn vervolgens vele decenia vast onderdeel van de kersttraditie van de familie geweest.

Deze vier Engelen zijn meer dan vier decenia lang onderdeel geweest van de kerst traditie van de familie Kirk Kristiansen.

Echte artiesten drukken zich uit in het materiaal dat ze voor handen hebben. Voor Dagny was dit materiaal LEGO elementen. Hier hield ze van. Haar passie bracht een verbazingwekkende collectie LEGO ontwerpen voort, en zou duizenden bouwers over deh ele wereld inspireren. Dagny wordt door veel LEGO fans en liefhebbers nog altijd The First Lady van de basis elementen genoemd.

 

Dagny Holm heeft voor de grotere LEGO dealers enkele speciale LEGO sets gemaakt als bedankje, en om het LEGO gedeelte van de winkel leuker aan te kleden.

De blokjes zijn verlijmd.