KLIK hier voor folders over BILOfix!

Klik hier voor alle BILOfix setjes op een rijtje!

Klik hier voor de BILOfix onderdelen lijst

Klik hier voor de BILOtoy setlijst!

Klik hier voor de BILOtoy onderdelen lijst

Klik hier voor meer informatie over HANSEtec producten.  

LEGO wordt Bilofix.

 

In 1957 werd Karl Georg Kirk Kristiansen benoemd als hoofd van de plastic divisie en Gerhardt Kirk Christiansen werd hoofd van de hout-divisie van LEGO. In 1958 stierf oprichter Ole Kirk Christiansen op 67 jarige leeftijd. Godtfred Kirk Christiansen nam de leiding over LEGO over van zijn vader in 1958. Op dit moment werkten er 4 broers bij  LEGO: Gerhardt, Johannes, Godtfred and Karl Georg.

(Foto: BrickFetish)

Deense patenten tonen aan dat LEGO de naam BILOfix registreerde in 1959. 

De "Bilo" fabriek werd opgericht in Billund door Ole Kirk Kristiansen. De naam BIL komt van Billund en de O van Ole Kirk Kristiansen. Zijn zonen Karl Georg (1919-1998), Godtfred
(1920-1995) en Gerhardt (1926 -2004)
nemen de fabriek over van hun vader. 

In 1959 brandde de afdeling waar houten speelgoed
werd gemaakt af, en er werd toen besloten om de productie van Bilofix te verplaatsen naar Kolding en alleen nog LEGO stenen te maken in Billund.

Vrijwel gelijktijdig nam Godtfred Kirk Kristiansen en zijn familie de LEGO fabriek over. Zijn broer Gerhardt Kirk Kristiansen, die
Bilofix had ontwikkeld en hoofd van d
ie afdeling was, nam de machines mee die ongedeerd waren 
na de brand. In 1962 werd de productie hervat
in een voormalige verf fabriek aan Munkegade 8 in Kolding. Aangezien de nieuwe gebouwen in
Bramdrupdam klaar waren, verhuisde de hele productie,
en het werd het aantal werknemers geleidelijk verhoogd tot meer dan 100 werknemers.

In 1964 werden de bedrijfsruimten aan Vejlevej 359 in Bramdrupdam gebouwd door de directeur Gerhardt Kirk Kristiansen. Tegenwoordig is meubelzaak
"Taste & Convenience" gehuisvest in het
gebouw, waar tot 1969 BILOfix was gehuisvest. Er waren kantoren, een showroom en een productieafdeling voor modelbouwpakketten. Achter het gebouw liggen de vroegere productie-faciliteiten - met een totale oppervlakte van 2.500 m2, die werd gebouwd in het jaar 1963.

BILOFIX SYSTEEM
Gerhardt Kirk Kristiansen
had al enige tijd het idee om pedagogisch houten speelgoed te produceren.
Speelgoed dat zowel kleine als grotere kinderen uit zou dagen.
Het speelgoed bestond uit enkele kleine geperforeerde
lijsten van verschillende lengtes. De lijsten werden 
gecombineerd met plastic schroeven en moeren, en alleen je fantasie was een beperking voor wat je wilde bouwen.

Het systeem was verkrijgbaar in zowel grote als kleine doosjes die een soort onderdelen bevatten, waardoor je meerder doosjes moest kopen om er mee te kunnen bouwen. Het hout werd geleverd door Ferritslev Zagerij uit Fyn en de plastic schroeven werden geproduceerd door het bedrijf van zijn broer Charles George Kirk Kristiansen aad Haderslevvej in Kolding.
Later
werden de plastic onderdelen gemaakt door "Nordisk Solar" op de afdeling Agade welke was gehuisvest in een voormalige radio-fabriek "Audiola". 

Gerhardt Kirk Kristiansen vroeg wereldwijd patent aan op het BILOfix systeem dat al snel een enorm succes werd. 

Ontwikkeling en export.
Op de ontwikkelingsafdeling werkten een ingenieur en een architect die het hele systeem ontwikkelden, dat gaandeweg steeds ingewikkelder werd. In sommige jaren werd Lene Skjoldborg
ingehuurd om nieuwe modellen te bouwen voor de productie.
Bilofix gaf haar de opdracht: er moest veel creativiteit in gelegd kunnen worden, het model moest lijken op iets dat kinderen kenden, en moest niet al te moeilijk te monteren zijn. Er werden in een jaar 20 nieuwe modellen in productie genomen. Vaak werden kinderen uitgenodigd om in een zaal de materialen te testen. Door de spelende kinderen te observeren werden er vaak nieuwe ideeën opgedaan die de ontwikkelafdeling zou kunnen gebruiken voor nieuwe ontwikkelingen.
Meer geavanceerde modellen werden gebouwd
voor tentoonstellingen in het kantoorgebouw en voor speelgoed beursen zowel in binnen als buitenland. Verschillende malen heeft de fabriek deelgenomen aan "De International Toy Fair" in Neurenberg, waar dan 50-75 m2 tentoonstellingsruimte beschikbaar was om de nieuwste producten ten toon te stellen. Op een beurs in Parijs
won het BILOfix systeem de eerste prijs en in 1964 won het de "Jeppe" prijs, die werd gegeven aan het beste speelgoed van het jaar in Denemarken.


De machine afdeling werd geleid door Helge Moesgaard die voorheen werkzaam was geweest bij de fabriek in Billund. Op de afdeling werkten 6 motor smeden,
die als taak hadden om alles te onderhouden en het ontwikkelen van nieuwe en snellere productiemethoden waardoor de productie nog meer winstgevend werd gemaakt. Sommige machines konden worden aangeschaft, maar vaak werden ze ook ontwikkeld op de afdeling, waaronder ook gecompliceerde op perslucht aangedreven gereedschappen. De machines werden
bediend door vakbekwame timmerlieden en deels door een groot aantal vrouwelijke werknemers. Wekelijks verbruikte de fabriek 3 vrachtwagenladingen beuken.

In het begin werden de BILOfix dozen verkocht aan tussenhandelaren en groothandelaren op de binnenlandse markt maar al snel werd het grootste deel van de productie uitgevoerd naar andere landen in Europa en later ook naar Japan en zelfs naar Zuid-Amerika. Vaak ontving de fabriek zakelijke klanten uit zowel het binnen-en buitenland op de ontwikkelingsafdeling, zodat ze de vele verschillende manieren waarop het speelgoed kon worden gebruikt konden bekijken. De afdeling was in hetzelfde gebouw als de receptie en vergaderzalen.

1960

Op 4 Februari 1960 , brandde de houtbewerkingsafdeling van LEGO voor de derde keer af. Na langdurig overwegen werd besloten te stoppen met de productie van houten speelgoed. Mede hierdoor besloten twee van de broers; Karl Georg en Gerhardt om LEGO te verlaten en hun eigen bedrijf te beginnen. In de 28 jaar dat LEGO houten speelgoed maakte werd er nooit speelgoed buiten Denemarken verkocht.   

 

Gerhardt Kirk Christiansen stichtte de BILOfix company in Kolding, Denemarken, in februari 1962. Er werd een nieuwe 3.250 m2 grote fabriek gebouwd en 90% van de productie werd verkocht in Scandinavië, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Gerhard en EVA Kirk Kristiansen
Het bedrijf was eigendom van Gerhardt en Eva
Kirk Kristiansen. In het begin was Gerhardt belast met de dagelijkse activiteiten, maar later stond hij de leiding af aan zijn vertrouwde medewerker Kærgaard Arne Nielsen. Hoewel Eva Kirk Kristiansen niet betrokken was bij de dagelijkse werkzaamheden in de fabriek, was ze een onbetaalbare goede ondersteuning voor haar man. Ze werd gastvrouw die de gasten ontving in de fabriek. Thuis ontving Eva ook vaak gasten vanuit de fabriek. 


Gerhardt Kirk Kristiansen, wist hoe
hij zijn ideeën moest vertalen in actie. Naast BILOfix begon hij in 1961 met de Speelgoed GK-keten met vestigingen in Fredericia, Kolding en Esbjerg en later met vestigingen in Funen en Zeeland en elders in Jutland. GK was een afleiding van zijn eigen naam: Gerhard Kristiansen. Hierdoor kwam hij in contact met het Amerikaanse bedrijf "Revell", die plastic speelgoed in serie vervaardigde, waarmee door middel van lijm uit diverse onderdelen auto's, vliegtuigen, schepen en dergelijke konden worden gemaakt. Later werden ook overeenkomsten gesloten met de Italiaanse firma "Lima", welke elektrische modeltreinen vervaardigde en de Deense fabriek "Heljan" welke apparatuur produceerde voor modeltreinen van plastic: de station voorzieningen, huizen, bruggen en dergelijke.

Stagnatie en afstoten
De Amerikaanse firma Revell, die fabrieken
had in Amerika, Engeland en West-Duitsland en via distributeurs wereldwijd verkocht aan dezelfde klanten als Bilofix mocht de verkopen aan alle buitenlandse agenten overnemen onder de naam "Bilotoy". Het was de verwachting dat er een hogere verkoop zou zijn en de productie aanzienlijk zou stijgen, maar helaas gebeurde het tegenovergestelde. Het Amerikaans bedrijf kon bij lange na niet de grote productie bijhouden met de verkopen en de goederen stapelden zich op in het  magazijn in Bramdrupdam, terwijl andere meer technische soorten speelgoed op de markt doorgedrongen. Voor het gezin Kirk Kristiansen betekende dit grote verliezen. Het werd noodzakelijk de nieuwe gebouwen te verkopen en veel medewerkers te ontslaan.

In 1969 werd de productie verplaatst naar gehuurde bedrijfsruimten aan de "Hørgården" in Kolding. Na de mislukking om het netwerk op te bouwen, kreeg het bedrijf te kampen met financiële problemen en werd in 1980 besloten om het bedrijf te verkopen. In een interview met voormalig directeur Arne Kærgaard Nielsen noemde  hij drie redenen waarom het bedrijf
werd verkocht:
Bilofix systeem
was een zo robuust systeem dat het vaak werden doorgegeven aan minderjarige broers en zussen in het gezin, waardoor ze geen nieuwe producten hoefden aan te schaffen.
De ouders
gingen nu beiden aan het werk en het speelgoed voor de familie was niet meer zo interessant.
Elektronisch speelgoed en spelletjes
kregen steeds meer de interesse van kinderen.
De machines en expertise van het bedrijf w
erden verkocht aan een bedrijf dat nog steeds houten speelgoed voor de export produceert.

Buddy.

Toen de speelgoedwinkels van Eva en Gerhard Kirk Kristiansen werden overgedragen aan hun zoon Sun Morgens Kirk Kristiansen in 1999, bedacht hij de beer BUDDY - uw beste speelgoed kameraad - in verband hiermee werden de winkels omgedoopt tot  BUDDY Toys. Deze onderneming bestaat nog steeds op het adres in Kolding. Onlangs kreeg het een nieuw bedrijfslogo om deze aantrekkelijker te maken volgens de huidige trends. De speelgoedmarkt wordt momenteel gedomineerd door grote landelijke warenhuis en winkelketens en er zijn serieuze concurrenten in de industrie. Maar GK Speelgoed is nog steeds een gezond en winstgevend bedrijf, dat in staat is geweest zich aan te passen aan de nieuwe voorwaarden door een vereenvoudiging van de workflow en modernisering van voorraadbeheer, met inbegrip door de invoering van van een computerprogramma waar Mogens Kirk Kristiansen zelf heeft mee geholpen aan de ontwikkeling.

Bron: www.kolding.dk

 

 

Oude speelgoedwinkel met LEGO logo en aan de rechterkant de tekst BILO-TOY op een reclamebord.

Oude BILOfix catalogus uit Engeland, klik op het plaatje om de folder te openen.

Nieuws van LEGO. 

LEGO-system heeft sinds het begin gewerkt aan een veilig en essentieel speelgoed van de speelgoed industrie.

LEGO's enthousiasme en het daaruit voortvloeiende succes heeft er voor gezorgd dat LEGO SYSTEM nu verkocht wordt in 12 landen.

Wanneer het kopende publiek vandaag de dag in de winkel vraagt om LEGO, is het voor de verkoper heel duidelijk dat de klant het over LEGO System heeft.

LEGO-system is in volle ontwikkeling. Het systeem zal worden uitgebreid, nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd. Met onze kennis van de toekomstige ontwikkelingen als achtergrond is besloten om een zeer duidelijke scheidingslijn tussen de twee concepten van LEGO te maken:  LEGO SYSTEM en het houten LEGO speelgoed.

Daarom zal alle houten speelgoed uit Billund in de toekomst worden gelanceerd onder de naam: BILOfix.

Voor onze dealers zal dat een groot voordeel te hebben: een merkbare verkoopstijging van LEGO System producten. We hebben het geloof dat we weten dat deze operatie de Deense speelgoed industrie een extra kaart in handen geeft voor een goede toekomst ...

Zoals boven uitgelegd, zullen wij vanuit Billund 2 merken gaan leveren:

LEGO System en BILOfix

 

Een doos met bouw blokken verslindt een heel bos.

'De een kan speelgoed maken, de ander kan ermee spelen'.

Speelgoed is voor kinderen gereedschap, Ze gebruiken het zoals volwassenen een hamer of buigtang gebruiken. Wie vraagt er naar de naam van de uitvinder van een hamer of een kleine pop? Worden ze juist per ongeluk uitgevonden door hobbyisten? Hier volgt een interview met een expert uit Denemarken, een expert die besloot dat zijn levenstaak het maken van speelgoed is. 

Heb je wel eens een speelgoedauto gezien, die compleet was opgebouwd met stukjes uit een kist met houten blokjes? In het kleine Deense stadje Kolding op de oprijlaan van de speelgoedfabriek Bilotoy staat zo'n wagen. Wie is verantwoordelijk voor het bestaan van deze wagen? Was het een op hol geslagen hobbyist? Helemaal niet!! Op een dag kwam de Deense speelgoedfabrikant Christiansen op een grappig idee: Hij wilde een auto voor zichzelf maken van Bilotoy, zoals duizenden kinderen elke dag doen, alleen zou deze groter en indrukwekkender moeten worden, zoals het een baas betaamd. En op die manier werd een houten auto gemaakt met alles wat erbij hoort: een ruitenwisser, knipperlicht en een echte motor. De auto is niet het beste dat Bilo te bieden heeft, maar het is net zo voorgekauwd als het hele Bilo systeem. Dit omdat kinderen op die manier uitgedaagd worden om zelf, met hun fantasie als leidraad, iets moois te bouwen. 

De tentoonstellingsruimte van de Bilotoy-fabriek lijkt voor kinderen een waar paradijs. Er zijn veel helikopters en kleine paarden of giraffen of schepen en kranen, vliegtuigen, poppenkinderwagen of een kermisattractie. Er is simpelweg niets dat je niet zou kunnen maken met dit speelgoed, als je maar genoeg fantasie hebt. Er zijn alleen houten balkjes, blokjes, draadeinden, wielen, plastic schroeven en moeren. En alles is erg stabiel.  Als de kinderen te groot zijn om er mee te spelen kunnen ze er een boekenstander van maken als ze dat willen. 

In een ander deel van de ruimte lijkt het speelgoed ineens tot leven te zijn gekomen. Er is een nieuw systeem bedacht met kleine en grote tandwielen en wormoverbrenging om beweging aan het spel toe te voegen. 
"Je begrijpt dat het systeem niet in een dag is bedacht. Het was een proces van jaren, waarin ik voor ogen had dat ik kinderen in aanraking wilde brengen met technologie op een natuurlijke wijze, zegt Christiansen, waarbij het speelgoed niet gebonden is aan een leeftijd, en waarbij ze echt alles zouden kunnen maken met de beschikbare elementen. Aan de andere kant moest elk onderdeel zo gemaakt zijn dat elke doos uitgebreid kon worden met elke willekeurige andere doos. En wat ook belangrijk was: ik wilde niets ingewikkelds of verwarrends maken. Spelend leren, terwijl je speelt, dat was het idee." Met alle bestaande speelgoed dat verkrijgbaar is, was dit systeem een grote gok. 

Christiansen wist door veel tests met kinderen uit Kopenhagen dat kinderen het leuk vonden om met Bilo te spelen. Maar hoe zat het met de ouders, die tenslotte de kopers waren, zouden zij het ook zo leuk vinden? Het duurde twee jaar. "De vraag werd ineens zo groot,” zegt Christiansen, "dat we een nieuwe fabriek moesten maken voor de productie, administratie en tentoonstelling hier in Kolding." 40.000 blokken en 150.000 balken was de dagelijkse productie van zes automatische machines die speciaal hiervoor ontworpen zijn. 

En toen was er de herkenning, erkenning en de prijzen. Het begon er mee dat educatie specialisten uit verschillende landen het systeem briljant vonden, en het speelgoed aanbevolen aan ouders, kinderdagverblijven en leerkrachten.  Het Engelse  Ministerie van Onderwijs vond dat Bilotoy verplicht in alle kinderdagverblijven in London aanwezig moest zijn. In Parijs was Bilotoy opgenomen in een catalogus voor educatief speelgoed, en in oktober 1965 ontving Bilotoy een prijs in Parijs voor "Meilleur Jouet 1965" en het kreeg de prijs voor het beste educatieve speelgoed van het jaar. In hetzelfde jaar kreeg Bilotoy de prijs "Jeppe 1965" , een prijs de wordt toegekend aan het beste speelgoed van het jaar door de Deense afdeling van UNESCO en Bilo kreeg ook nog eens de "Initiativdiplom of Danish work" in 1965 toegekend.  Duitsland gaf het Deense bouw systeem het stempel "Spiel gut" en de Japanse overheid meldde Christiansens uitvinding aan voor de hoogste prijs voor speelgoed in Japan, als eerste speelgoed at niet uit Japan afkomstig was.

Prijzen spreken voor zich. "We hebben erg hoge kwaliteitseisen", legt Christiansen uit. "We kunnen allen de beste 40 procent, recht generfd en noestloos hout gebruiken.  We hebben in 1965 10.000 volledig volgroeide beuken verwerkt tot speelgoed. Dit komt overeen met een bos van ongeveer 35 hectare." In de fabriek loopt een medewerken rond die uitlegt dat door de automatisering de productie per werknemer verdriedubbeld is. Tevens laat hij de laatste aanwinst zien: een foto-elektrische tel machine. Deze draagt er zorg voor dat het correcte aantal schroeven en moeren in elke doos terechtkomen. De productie bedraagt 13
.500 doosjes per dag op een geautomatiseerde lopende band.

Daarnaast staan in het magazijn gigantische voorraden te wachten om verstuurd te worden over de hele wereld, om in de winkel te liggen rond kerst.  "We hebben dit jaar ook veel vraag uit andere delen van de wereld." In Duitsland lijkt het een beetje langer te duren voor het speelgoed geaccepteerd is, ondanks dat Bilotoy al 3 jaar actief is op de Duitse markt."

Hebben de prijzen en successen speelgoed fan Christiansen veranderd? Het lijkt er niet op. "Ik vergeet bijna het allerbelangrijkste aan je te laten zien." Hij pakt een kleitablet met een handafdruk van een klein kind, welke is verpakt in een brief geschreven door een Deense basisschoolleerkracht op de typemachine. In de brief staat: “U heeft met uw bouwsysteem mijn kinderen zo veel plezier gegeven dat ze lang na moesten denken wat ze u zouden kunnen geven als cadeau hiervoor.
We dachten dat u het het leukst zou vinden als het iets was dat door de kinderen zelf is gemaakt. Dus hebben we de handafdruk van de kleinste basisschoolbezoeker onsterfelijk gemaakt op dit stuk klei en hierbij zenden we u dit toe als blijk van onze waardering. "Dit is voor mij net zo belangrijk als een medaille van belangrijke mensen", verzekerd Christiansen ons. "Hier spreekt voor mij de waardering uit dat mijn idee ook voor kinderen plezier geeft, en dat is wat echt telt".

Overgenomen uit "life and education" nummer 11/1967.

 

De onderdelen.

De houten onderdelen van BILOfix  zijn gemaakt van Berkenhout. De plastic onderdelen zijn gemaakt van hetzelfde ABS plastic als dat waarvan LEGO wordt gemaakt.

  

1966: Bilofix word Bilotoy.

In 1966 werd de naam gewijzigd in BILOtoy  waarschijnlijk omdat deze te veel leek op die van een gelijkend product met de naam Baufix. Baufix bestaat nog steeds en merkregistratie formulieren tonen aan dat het merk dateert uit 1954, dat is vijf jaar voor de oprichting van BILOfix.

(Foto: Digitalizar)

Revell.

BILOtoy producten werden ook onder het speelgoedmerk Revell verkocht van 1969 tot 1972.  De naam werd toen snel afgekort tot BILO soms gevolgd door 'tec', waardoor de nieuwe samenvoeging BILOtec ontstond. Revell besloot echter in 1973 dat ze niet verder ging met de BILO producten door de "hoge prijsstijgingen door de Deense fabrikant" welke Revell  "niet acceptabel voor de Duitse markt" vond. Daarom gaf men BILO een andere naam: "HANSEtec". Op deze pagina kun je enkele voorbeelden van HANSEtec producten bekijken. De plastic onderdelen van Hansetec zijn van een ander soort plastic van mindere kwaliteit dan die van BILOfix. Mede daardoor is er vanaf 1975 niets meer gehoord van het merk...

BILOtoy earlyplay.

BILOtoy producten werden ook onder het speelgoedmerk Revell verkocht van 1969 tot 1972. Revell kwam in deze jaren ook met een nieuwe versie van BILOtoy op de markt speciaal voor kleine kinderen: BILOtoy earlyplay. Hieronder een oude folder hierover.

Voor meer informatie over dit speelgoed neem je een kijkje in de BILOtoy setlijst!

BILOfix en BILOtoy onderdelen.

BILOfix werd na de naamswijziging in BILOtoy voorzien van dezelfde onderdelen, maar de mallen werden enigszins aangepast. En dat op een erg simpele manier: het woordje 'fix' werd uitgeschraapt, hierdoor ontstond een blokje achter het woord BILO. We hebben enkele voorbeelden toegevoegd hiernaast. Klik op de plaatjes om deze te vergroten.

We hebben in een BILOfix speelgoedkist nu ook onderdelen gevonden waarbij de naam geheel uit de onderdelen is gekrast, zie hieronder:

 

BILOfix

BILOtoy

   

Duitse Bilofix catalogus uit 1966, gevonden op Brickfetish

Hieronder een drietal advertenties uit België uit 1965.