Ferguson Model Traktor (Model Nr. 780 of 1980), ca. 1951.

(Verzamel de LEGO trekker serie, er zijn 10 verschillende instrumenten geschikt voor de tractoren en alles in goede LEGO kwaliteit)

Het meest complexe model van de eerste plastic speelgoed artikelen van LEGO was deze Fegurson Traktor. Het was een van de bestsellers. De traktor bestaat uit ten minste 10 verschillend gegoten onderdelen die samen konden worden gevoegd tot 1 model. De machines om deze modellen te maken kostten meer dan 30.000 Deense Kronen, meer dan een echte traktor, een Ferguson TE 20.

 

De trektor was verkrijgbaar als een set, de Samlesæt Til Model Traktor, of als losse onderdelen. LEGO winkeliers verkochten de dozen of de onderdelen los, net zoals ze dat later bij de Automatic Binding Bricks en LEGO Mursten zouden doen. 

 

Voor toebehoren van deze trekker zie onze houten trekker accessoire pagina...Hieronder zie je enkele foto's van een doos zoals deze in de winkels stond in Denemarken. In deze doos zitten nog enkele onderdelen van de trekkers. Nummer 781A.

 

 

 


Naast de traktor maakte LEGO allerlei bijpassende accessoires die konden worden bevestigd aan de traktor. Zoals cultivators, een ploeg en zelfs een kar met melkflessen.Klik op de foto's om deze te vergroten!
 

 


  


 


 
    


 

Zeer zeldzame transparante Ferguson Trekker, ca 1951.

Uit een brief van Godtfred Kirk Christiansen blijkt dat er slechts 39 stuks van deze trekker werden geproduceerd. 

 


   


Zeer zeldzame Ferguson Trekker ter gelegenheid van de verkoop van het 20.000 originele model.

Dit is een LEGO Ferguson Tractor, gemaakt door LEGO speciaal voor MASSEY FERGUSON, ter gelegenheid van de verkoop van het 20.000 Originele Massey Ferguson Tractor ( de kleine trekker van LEGO was een promotiemodel - Cadeau voor de kopers van de originele trekker ). De trekker is als LEGO gemerkt. Dit model staat in het Ferguson museum in Denemarken. De foto's zijn gemaakt door Ruud.


Zeer zeldzame Ferguson Trekker ter gelegenheid van de verkoop van het 50.000 originele model.

Dit is een LEGO Ferguson Tractor, gemaakt door LEGO speciaal voor MASSEY FERGUSON, ter gelegenheid van de verkoop van het 50.000 Originele Massey Ferguson Tractor ( de kleine trekker van LEGO was een promotiemodel - Cadeau voor de kopers van de originele trekker ).  De doos is NIET gemerkt met LEGO. De doos is gemerkt met:  Nordisk Traktor Company   +   Ferguson System NTC . De trekker is als LEGO gemerkt.

 


LEGO & Triton.

LEGO werkte in de jaren '50 samen met een bedrijf genaamd 'Triton'. Dit bedrijf zette de trekkers in elkaar en stopte ze in de dozen. Het ging dan meestal om de rode trekkers, waar geen LEGO op staat. Triton maakte ook zelf de toebehoren voor de trekkers, zoals een melkbus transportbak. Triton maakte dit echter van plastic, terwijl LEGO het toen nog van hout maakte. Wat Triton ook maakte is de ploeg van plastic, hetzelfde model als LEGO. Het is niet duidelijk of dit LEGO producten zijn die opnieuw zijn verpakt, of dat Triton ze echt helemaal zelf maakte. Verder ook nog een plaatje van een kultivator van het merk 'Hanse'. Deze lijkt sterk op de kultivator van LEGO. We hebben geen enkele aannemelijke connectie gevonden tussen LEGO en Hanse, alleen dat BILOfix, de houtafdeling van LEGO, na diverse overnames tot HanseTec werd hernoemd, misschien kan dat de herkomst van dit artikel verklaren. We hebben een aparte pagina gemaakt over Triton. Klik op het Triton logo om deze pagina te openen!

 

   


Onderstaande foto's zijn niet te vergroten! 


 
Farmall trekker van LEGO.

Naast de Ferguson modellen maakte LEGO ook een trekker van het merk Farmall. Hieronder enkele foto's hiervan, en de originele advertentie over deze trekkers.

Privatcollectie Peter Reinartz , Deutschland

Hieronder dezelfde trekker, maar dan met het merk BRIO als opdruk. We zijn nog op zoek naar informatie over de connectie tussen BRIO en LEGO.


LEGO nu bekend van de bouwblokken, maakte vroeger modeltrekkers!

 Harry Ferguson.

Harry Ferguson (1884-1960) was de zoon van een Ierse boer. Al op jonge leeftijd bleek bij talent te hebben op het gebied van mechanica. Nadat hij wat experimentele ploegen had gemaakt, ontwierp hij een ploeg voor de Fordson trekkers, model F. In 1925 richtte hij samen met Eber en George Sherman “The Ferguson-Sherman Inc. Entreprise” op in de Verenigde Staten. Hij ontwierp in deze tijd zijn eerste Ferguson hydraulisch systeem. In 1933 richtte hij de Ferguson-Brown Co. op met David Brown als zijn compagnon.  

In 1938 sloot Harry Ferguson een overeenkomst met Henry Ford. Ze namen zich voor om samen Ferguson systeem trekkers te bouwen. Henry Ford voegde zijn reputatie en zijn geld toe en Harry Ferguson zijn patenten. Harry verkocht de trekkers en gereedschappen die door zijn bedrijf werden gemaakt. In die tijd maakte Ford de Ford 9N trekkers (1939-1942) en Ford 2N trekkers (1942-1947). Aan het eind van 1946, kondigde Henry Ford's kleinzoon aan dat de overeenkomst tussen Ford en Fergusson op 30 juni 1947 stopgezet zou worden. 

In april 1952 staakte Harry Ferguson de rechtszaak die hij had aangespannen tegen  Ford Motor Co. In 1953 werden Ferguson en Massey-Harris samengevoegd tot  Massey-Harris-Ferguson Co. wat later Massey-Ferguson Co. zou worden. 

LEGO werd in 1932 opgericht door timmerman Ole Kirk Christiansen. Hij maakte in het begin speelgoed van beukenhout, hieronder ook enkele houten trekker modellen. Na de Tweede Wereld oorlog besloot Ole dat het tijd was om te investeren in vernieuwingen. Hij kocht in 1947 de eerste spuit-gietmachine in Denemarken om plastic speelgoed te gaan maken. In 1949 maakte hij voor het eerst “Automatic Binding Bricks’, plastic bouwstenen die op elkaar gestapeld konden worden, en uiteindelijk zouden worden doorontwikkeld tot de huidige LEGO steentjes.

 LEGO bleef gedurende enige tijd houten speelgoed produceren naast de plastic artikelen maar besloot in 1960, toevallig hetzelfde jaar als waarin Harry Ferguson overleed, na een brand te stoppen met houten speelgoed en door te gaan met plastic.

Een van de eerste plastic speelgoed artikelen die LEGO maakte (1951) was de LEGO Ferguson Model Tractor (Model Nr. 780 of 1980). Dit stuk speelgoed werd gemaakt in samenwerking met Massey-Ferguson Co. Het was het meest complexe model van de eerste plastic speelgoed artikelen van LEGO en bestond uit meer dan 12 verschillend gegoten onderdelen die samen konden worden gevoegd tot 1 model. De machines om deze modellen te maken kostten meer dan 30.000 Deense Kronen, meer dan een echte traktor, een Ferguson TE 20 in die tijd kostte.

De trekker was verkrijgbaar als een compleet gebouwde set, de Samlesæt Til Model Traktor, als modelbouwset, om zelf in elkaar te zetten én de onderdelen konden zelfs los gekocht worden in de winkel. LEGO winkeliers verkochten de dozen of de onderdelen los, net zoals ze dat later bij de Automatic Binding Bricks en LEGO Mursten zouden doen. 

De Ferguson trekker verscheen in twee kleurvarianten: een grijze en een rode uitvoering. Het grijze exemplaar is tegenwoordig het gemakkelijkst te vinden, het rode exemplaar is een stuk zeldzamer. Naast deze twee ‘normale’ versies kwam LEGO met twee speciale modellen. Één model werd gegoten in transparant plastic. Van dit model werden er slechts 39 stuks gemaakt. Waarom het model is gemaakt is onbekend. Daarnaast is een LEGO Ferguson Tractor gemaakt door LEGO speciaal voor MASSEY FERGUSON, ter gelegenheid van de verkoop van de 50.000ste Originele Massey Ferguson Tractor. Deze kleine trekker van LEGO was een promotiemodel, een cadeau voor de kopers van de originele trekker.  De doos is niet gemerkt met LEGO. De doos is gemerkt als:  Nordisk Traktor Company   +   Ferguson System NTC. De trekker is als LEGO gemerkt.

Naast de trekkers maakte LEGO ook diverse gereedschappen voor de trekkers. Zo was er een plastic ploeg, een plastic cultivator, een houten roller, een houten (sneeuw)ploeg, een houten zelfbinder, een houten melkbustransportmiddel, twee soorten houten zaaimachines, een aantal modellen houten karren en een houten ringtrommel. Op die manier kon het kind echt met de trekker spelen en had het veel gereedschappen voor handen die ook de echte boer op het land gebruikte. De houten trekkers en trekkeraccessoires kwamen na 1960 op de markt onder de merknaam ‘BILOfix’, de bedrijfsnaam waar LEGO na 1960 al haar houtactiviteiten onderbracht. Vandaar dat er van sommige LEGO trekkeraccessoires zowel versies met het LEGO merkteken als het ‘BILOfix’ merkteken voorkomen. BILOfix werd in 1972 omgedoopt tot Hanse. Onder dit merk zijn ook enkele plastic trekkeraccessoires uitgegeven, die op de Ferguson van LEGO passen.

LEGO werkte in de jaren '50 samen met een bedrijf genaamd 'Triton'. Dit bedrijf zette de Ferguson trekkers in elkaar en stopte ze in de dozen. Het ging dan meestal om de rode trekkers, waar geen LEGO op staat. Op de doos staat dan in plaats van LEGO de naam ‘Triton’. Triton maakte ook zelf de toebehoren voor de trekkers, zoals een melkbus transportbak. Triton maakte dit echter van plastic, terwijl LEGO het toen nog van hout maakte. Wat Triton ook maakte is de ploeg van plastic, hetzelfde model als LEGO.

Een andere plastic trekker die LEGO gemaakt heeft is de Farmall H trekker (modelnummer 770). De Ferguson accessoires passen naadloos aan dit model. Echter is dit een zeer zeldzaam model, waar helaas ook zeer weinig bekend over is…

Bronnen:

http://www.geocities.com/MotorCity/Downs/9828/

http://www.miniland.nl