Uit: de LEGO krant nummer 21 1982

Klik hier om de speciale LEGO museum pagina te bezoeken, met daarop allerlei foto's uit het LEGO museum in Billund!

Een stempel met opschrift "O. Kirk Kristiansen A/S Billund"

Gespiegelde afbeelding van stempel met opschrift "O. Kirk Kristiansen A/S Billund"

 

Tijdlijn:

Houten LEGO speelgoed.

Nadat Ole Kirk Christiansen (7 April 1891, Filskov DK) in 1905 door zijn broers het vak van timmerman is geleerd, vertrekt hij in 1911 naar Duitsland en later Noorwegen om daar aan de slag te gaan als timmerman. In 1916 koopt Ole  een klein timmermansfabriekje in het Deense Billund, een klein dorp in Jutland. 

 

In 1924 steken Karl Georg en Godtfred tijdens het spelen de werkplaats per ongeluk in brand. Ze waren aan het spelen en hadden, voor wat warmte, een brander ontstoken. Een stuk houtsnijwerk dat in de buurt lag vatte vlam en de zaak en hun huis brandden tot de grond toe af. Ole bouwt het later weer op. In 1925 wordt de veel grotere fabriek getroffen door de bliksem en brandt opnieuw geheel af. Ook nu werd de fabriek weer opgebouwd.



In de dertiger jaren had heel Europa last van een economische crisis en Ole's fabriekje ging bijna failliet. Om z'n bedrijf te redden begon hij met de productie van houten kinderspeelgoed. Zijn medewerkers en familie waren niet erg enthousiast over zijn nieuwste producten maar uiteindelijk bleek dat de mensen in Denemarken geinteresseerd waren in zijn speelgoed. Om de situatie te redden ging hij samen met zijn advocaat langs zijn familie om geld te lenen.  Samen leenden ze hem 3.000 Kronen. Ze leenden hem het geld en gaven hem een goede raad: Maak alstjeblieft iets goeds en maak niet alleen maar speelgoed! In 1939 kon Ole deze lening, mét rente, terug betalen.

 

Jarenlang balanceerde Ole dichtbij een faillisement. Dat kwam door de eceonomische crisis waarin Denemarken op dat moment verkeerde. De klanten konden zich niet langer nieuwbouw of reparaties verooroven en Ole Kirk Christiansen moest iets anders doen. Hij begon met het maken  van ladders en strijkplanken. Om alles uit het materiaal te halen, fabriceerde de fabriek ook minituren van deze producten, en op deze manier werd het idee van houten speelgoed bijna bij toeval geboren.

In 1932 begon Ole Kirk's met het maken van houten trek speelgoed, spaarpotten, auto's en vrachtwagens. De Deense families waren erg arm en konden dit soort speelgoed meestal niet betalen. Boeren in de buurt ruilden soms eten met hem voor zijn speelgoed. Ole Kirk vond dat hij de productie van handige meubels moest voortzetten als aanvulling op het speelgoed. 



De eerste order voor speelgoed kwam van een wederverkoper uit Frederica, 50 KM verder op. Deze man plaatste een grote bestelling voor houten speelgoed. De man had er alle vertrouwen in het speelgoed te kunnen verkopen ondanks de armoede in die tijd. De ouders zouden het speelgoed wel voor hun kinderen kopen was zijn gedacht, al was het alleen maar om ze de armoede niet te laten voelen. Helaas voor Ole ging de man failliet nog voordat de bestelling kon worden afgeleverd. Hierdoor kwam Ole met een grote hoeveelheid speelgoed te zitten. Hij pakte op een dag zijn Ford vol met het speelgoed en maakte een ronde langs de winkels in de omgeving. Omdat er in die tijd weinig geld was, werden de betalingen voldaan in spullen, vooral voedsel. Een van de betalingen was een zak met amandelen.

In het middden van 1930, maakte hij begon hij met de productie van jo-jo's. Deze gaf hem een goede periode, tot het succes plotseling weer stopte. Hier maakte Ole Kirk gebruik van zijn vindingrijkheid; Hij had nog veel jo-jo's over. Hiervan maakte hij wielen voor zijn vrachtwagens. En deze vrachtwagens werden een groot succes! Zijn zoon Godtfred begon voor hem te werken en kreeg een actieve rol binnen het bedrijf.

Ole’s eerste houten speelgoed waren relatief grote en simpele constructies. Zijn eerste ontwerpen waren meestal voertuigen: auto's, treinen, veerponten, vliegtuigen en bussen, zoals de massieve 6-wielige bus. Ondanks het simpele ontwerp werd het speelgoed zeer gedetailleerd afgewerkt en gemaakt volgens de zelfde kwaliteitseisen die Ole aan meubels stelde. Het hout, meestal beuk, werd vanuit het bos binnen gebracht en werd twee jaar te drogen gelegd. Daarna drie weken in een droogoven. Het gemaakte speelgoed werden geschuurd, geprimed, werden afgewerkt met drie lagen coat of verf en werden verpakt.

Na deze simpele artikelen begon Ole rond 1935 met de productie van trek-dieren


1947.

De LEGO Group is de eerste in Denemarken die een plastic injectie spuit-giet machine koopt voor speelgoed productie. De machine kost 30.000 Deense Kronen. Ter vergelijking, de totale bedrijfsomzet van dit jaar is 450.000 Deense Kronen.

In 1947, ontdekten Ole Kirk en Godtfred voorbeelden van stapelbare plastic steentjes die werden geproduceerd door het bedrijf Kiddicraft. Deze "Kiddicraft Self-Locking Building Bricks" waren ontwikkeld en gepatenteerd door Mr. Hilary Harry Fisher Page, een Brit.  In 1949 begon de Lego Group met de productie van soortgelijke steentjes, die ze "Automatic Binding Bricks" noemden.  Lego steentjes, gemaakt van cellulose acetaat, werden ontwikkeld als logische opvolger van de traditionele houten blokken, die op elkaar gestapeld konden worden, met als uitzondering dat deze plastic steentjes op elkaar konden worden geklikt.

 

Deze stenen hadden enkele ronde 'noppen'op de bovenkant en hadden een rechthoekige onderkant die hol was. Ze konden op elkaar worden gezet, maar nog niet zo stevig, dat ze niet meer van elkaar los kwamen.

 

Toen plastic steeds meer als grondstof werd gebruikt, bleef Ole Kirk bij de tijd en begon met de productie van plastic speelgoed. Een van de eerste modulaire speelgoed producten werd ontwikkeld; het was een vrachtwagen die uitelkaar kon worden gehaald en weer inelkaar kon worden gezet.

 

Ditzelfde jaar ziet Kjeld, de enige zoon van Godtfred en zijn vrouw Edith, het levenslicht.


1954
Het woord LEGO wordt officieel geregistreerd in Denemarken op 1 Mei.
Godfred Kirk Christiansen reist naar Engeland en ontmoet een verkoop-agent op de boot. Ze praten over speelgoed. De agent denkt dat speelgoed een bepaald systeem mist. Na dit gesprek kom GKC op het idee van LEGO System.

In 1954 werd Godtfred onderdirecteur van de Lego Group. Het was zijn gesprek met een over-zeese klant die hem op het idee bracht om een speelgoedsysteem te maken.  Godtfred zag het immense potentieel van de Lego stenen om een systeem van creatief spelen te kunnen worden. Maar de stenen hadden nog steeds enkele problemen van technische aard: ze klikten nog niet goed genoeg aan elkaar. Pas in 1958 werd het hedendaagse buisjessysteem onder in de steen ontwikkeld. De stenen werden verbeterd met holle buisjes aan de onderkant van de steen. Dit zelfde jaar stierf Ole Kirk Christiansen en kreeg Godtfred de leiding over het bedrijf.


1957 Assemblage van de plastic Ferugson Trekkers.


1960

Op 4 Februari 1960 , brandde de houtbewerkingsafdeling van LEGO voor de derde keer af. Na langdurig overwegen werd besloten te stoppen met de productie van houten speelgoed. Mede hierdoor besloten twee van de broers; Karl Georg en Gerhardt om LEGO te verlaten en hun eigen bedrijf te beginnen. In de 28 jaar dat LEGO houten speelgoed maakte werd er nooit speelgoed buiten Denemarken verkocht.   

 

Gerhardt Kirk Christiansen stichtte de BILOfix company in Kolding, Denemarken, in februari 1962.  Er werd een nieuwe 3.250 m2 grote fabriek gebouwd en 90% van de productie werd verkocht in Scandanavie, Italie, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

 

 

 

 

 

 

1932
Ole Kirk Christiansen, timmerman, richt zijn bedrijf op in het dorpje Billund, Denemarken. Het bedrijf maakt houten ladders, strijkplanken, stoelen en houten speelgoed. 

1934
Het bedrijf heeft  6-7 werknemers.
Ole Kirk plaatst het volgende motto in de werkplaats: "Alleen het beste is goed genoeg".

In 1934 kreeg het bedrijf de naam LEGO. Het woord LEGO was door Christiansen samengevoegd vanuit de Deense woorden leg godt, wat "speel goed"betekend.  Later ontdekte de Lego Group dat "Lego" in het Latijn "Ik voeg samen" betekend.

1935

Geselecteerd Product 1935
De LEGO eend
Kleding hangers

Geselecteerd Product 1936
Domkop Jack op de geit
1937
Godfred Kirk Christiansen begint modellen te maken. Hij is 17 jaar oud. 
1939
Het bedrijf  heeft nu 10 werknemers.
1940
Denemarken bezet door de Duitsers. Godfred Kirk Christiansen gaat niet zoals gepland op reis naar Duitsland om te studeren, in plaast hiervan wordt hij directeur bij LEGO.

1942
In de nacht van 22 maart 1942 brand de LEGO fabriek tot de grond toe af, door kortsluiting, maar de productie van houten speelgoed wordt snel hervat. 

1943
Het bedrijf heeft nu ongeveer 40 werknemers.

1944

LEGO gaat verder onder de naam 'Legetřjfabriken LEGO Billund A/S.'

Geselecteerd Product 1946
Houten blokken met decoraties (letters and figuren)
Geselecteerd Product 1947
Plastic bal voor kleine kinderen
Het educatief verkeers bord spel "Monypoli"

Kjeld Kirk Kristiansen wordt geboren.

1948
LEGO heeft 50 werknemers.

Geselecteerd Product 1948
Een spel 'Tiddlywinks'

1949

LEGO company produceerd ongeveer 200 verschillende plastic en houten speelgoedartikelen, inclusief Automatic Binding Bricks, een voorloper van de LEGO stenen die we vandaag de dag kennen. Ze worden alleen in Denemarken verkocht.
De eerste verpakking met vier kleuren wordt geďntroduceerd.

Geselecteerd Product 1949
De LEGO Automatic Binding Bricks met vier en acht noppen.

Een plastic vis
Een plastic zeilschip

1950
Godtfred Kirk Christiansen, zoon van de oprichter, Ole Kirk Christiansen, wordt Junior Vice President op de dag dat hij 30 wordt.

1951
De eerste flm over LEGO wordt gemaakt. De cameraman is Chistian Lund, en de film is zwart wit en heeft geen geluid.

De helft van de uitgifte van het bedrijf bestaat uit plastic speelgoed. 

 


Geselecteerd Product 1951
De basisplaat van 10 x 20 noppen
De plastic tractor (Ferguson)

1952
Ole Kirk's wil uitbreiden en er wordt een nieuwe fabriek gebouwd. Deze fabriek kost 350.000 Deense Kronen.
Het bedrijf heeft voor het eerst een kantine. 

Geselecteerd Product 1952
Grote plastic en houten auto's.

1953
De Automatic Binding Bricks krijgen een nieuwe naam: "LEGO Mursten" ("LEGO Stenen").
De naam LEGO wordt binnenin alle stenen gedrukt.
Het eerste pattent wordt aangevraagd. De Deense registratie wordt geaccepteerd op 1 mei 1954.

In 1953 kregen de stenen een nieuwe naam: Lego Mursten, of "Lego Stenen."

 

Het gebruik van plastic voor het produceren van speelgoed kwam in die tijd nog niet zo veel voor.  Veel van de zendingen van de Lego Group kwamen terug als gevolg van matige verkoop. De mensen dachten toen nog dat de plastic speelgoed producten nooit de houten konden vervangen. Ondanks deze tegenslagen en kritiek hielden de Kirk Christiansens vol. 

Geselecteerd Product 1954
De lange steen (balk)
LEGO ramen en deuren
1955
Na het verder otnwikkelen van de LEGO stenen, lanceert het bedrijf het revolutionaire "LEGO Systeem in Spel".
De eerste echte export van LEGO begint. Het eerste export land is Zweden.
Godfred Kirk Christiansen demonstreerd zijn nieuwe product op een speelgoedbeurs in Nuremberg, Duitsland. De reacties zijn niet positief.

Geselecteerd Product 1955
LEGO System of Play: 28 sets en 8 voertuigen met aanvullende elementen.
1956
De eerste buitenlandse verkoopafdeling wordt opgericht in Hohenwestedt, Duitsland.
LEGO koopt zijn eerste eigen vrachtwagen.

Geselecteerd Product 1956
Fietsers en motorrijders (kleine plastic figuren)
1957
Godtfred Kirk Christiansen wordt hoofd van de LEGO Group.
LEGO Zwitserland word opgericht.


Geselecteerd Product 1957
Plastic Tractor
Een LEGO steen met licht binnenin.

1958
Ole Kirk Christiansen sterft en Godtfred Kirk Christiansen wordt hoofd van het bedrijf.
De eerste telex machine en photocopierapparaat in Billund.
140 werknemers in Billund.
Het huidige LEGO nop-en-buis samenvoegsysteem wordt gepatenteerd. Het nieuwe samenvoegsysteem maakt de modellen veel stabieler.

 

De Lego Group deed goede zaken in deze en komende jaren. In 1959 werd de Futura divisie opgericht binnen het bedrijf. De weinige personeelsleden van deze tak waren verantwoordelijk voor het genereren van nieuwe ideen voor nieuwe sets. Door een grote brand in het magazijn van de Lego Group in 1960 verbandde het meeste houten speelgoed dat men nog had liggen. Gelukkis was de plastic lego lijn sterk genoeg om te besluiten alleen door te gaan met plastic en de productie van houten lego speelgoed te stoppen. Eind van dit jaar werkten ter in totaal meer dan 450 mensen voor de LEGO Group.

Geselecteerd Product uit 1959
Bilo-fix (Hout + plastic)

In 1957, werd Karl Georg Kirk Kristiansen benoemd als  hoofd van de plastic divisie en Gerhardt Kirk Christiansen werd hoofd van de hout-divisie van  LEGO. Het jaar daarop stierf oprichter Ole Kirk Christiansen op 67 jarige leeftijd. Godtfred Kirk Christiansen nam de leiding over LEGO over van zijn vader in 1958. Op dit moment werkten er 4 broers bij  LEGO: Gerhardt, Johannes, Godtfred and Karl Georg.

 

Deense patenten tonen aan dat LEGO de naam BILOfix registreerde in 1959. Het was in ditzelfde jaar dat LEGO besloot alle "niet-steen" LEGO producten onder de merknaam BILOfix onder te brengen. Gerhardt Kirk Christiansen was de manager van deze tak van de productie. De naam is een afkorting van "Billions of wooden toys". Het houten balken constructie speelgoed waar BILOfix het bekend om is geworden, is ontwikkeld door Gerhardt.

Indexpagina van houten LEGO speelgoed.

Wil je eens alle houten LEGO speelgoed op een rijtje zien? Klik op deze hyperlink om naar een speciale 

pagina te gaan die vol staat met informatie en foto's van oud houten LEGO! 

 

Pagina met museumfoto's.

Wil je eens allerlei oud houten LEGO speelgoed zien? Klik op deze hyperlink om naar een speciale 

fotopagina te gaan die vol staat met foto's met oud houten LEGO uit het LEGO Museum in Billund! 

 

Oude LEGO prijslijst uit 1932