LEGO Mursten. 

Nadat een Deens tijdschrift een bezoek bracht aan Billund in 1950, schreven ze dat plastic speelgoed nooit de plaats in kon nemen van goed, solide houoten speelgoed.  Maar dat hadden ze mis! Plastic gebruiksartikelen, inclusief speelgoed, werd steeds meer door het publiek geaccepteerd. LEGO zag een enorme piek in de verkoop van plastic speelgoed in 1952 en in 1953 had het plastic al de helft van de productie in beslag genomen.

Ondanks het succes met het plastic speelgoed werden de Automatic Binding Bricks niet echt goed verkocht. Ze namen nooit meer dan 5–7% van de totale verkoop in beslag. In 1952 besloot Godtfred dat ze een simplere en meer beschrijvende naam nodig hadden en hij voegde de naam “Lego Mursten” (Lego stenen) toe op de verpakking van de Automatic Binding Bricks. In 1953 werd de naam Automatic Binding Bricks helemaal weggelaten.

Klik hier om naar de LEGO Mursten index pagina te gaan!

De eerste export.

Toen Ole stierf liet hij Godtfred achter met een grote, nieuwe fabriek die nog moest worden uitgerust met gereedschap. Ondanks dat de verkopen toenamen in Denemarken, werd het duidelijk dat LEGO zijn horizon moest verbreden en naar andere markten moest gaan kijken om te kunnen overleven. In die tijd vonden de meeste Deense bedrijven dat ze het beste konden exporteren naar andere Scandinavische landen, en door zijn eerdere bezoeken aan die landen had Godtfred al een mooie basis gelegd voor deze uitbreiding van activiteiten. In 1953 vond hij de eerste buitenlandse partner, Svein Strømberg in Noorwegen.

Svein Strømberg & Co. A/S, dat werd opgericht in 1941, begon met de productie van plastic in 1946. In de jaren 50 was het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten van plastic huishoudelijke artikelen.  Door de import beperkingen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog mocht LEGO geen plastic speelgoed meer exporteren. Daarom besloten ze om hun mallen en technische kennis over hun ontwerpen, inclusief de Ferguson traktor en LEGO Mursten, aan Strømberg door te geven middels een licentie.

Strømberg zette een productie en verkoopafdeling op: Norske Lego A/S. Norske Lego produceerde en verkocht ook speelgoed waarvan ze een licentie hadden gekregen van andere speelgoedfabrikanten, zoals het Deense Teckno auto's, die ze in Noorwagen onder de naam Mecline op de markt bracht. Al gauw waren de Noorse verkopen goed en LEGO maakte winst omdat ze geld ontvingen doordat zij de rechten hadden. Strømberg exporteerde vanaf 1955 ook speelgoed naar Zweden.

De licentie hield stand tot 1962 waarna de productie terugkeerde naar Billund. LEGO zette haar eigen Noorde verkoopdivisie op onder de naam Norske Lego A/S.

De IJslandse Licentie.

In 1963 gaf LEGO een zeer ongewone licentie af. LEGO gaf een licentie voor de mallen van LEGO Mursten aan SÍBS in IJsland. SÍBS is de afkorting voor Sambands íslenskra berkla- og brjóstholssjúklinga (IJslandse Associatie van Tuberculose en Thoracic Patienten).

 

SÍBS werd opgericht in 1949 in Reykjavik als een revalidatiecentrum voor tuberculose patienten en bevatte een proffesionele therapie afdeling. Arni Einarsson, de directeur van SÍBS, zocht een relatief simpel plastic product om de patienten te laten produceren. Door een derde partij, Elmo Nielsen van het in Kopenhagen gevestigde verkoopbedrijf Elmodan, verworf Arni Einarsson in 1955 mallen om LEGO Mursten te kunnen maken.

Van 1955 tot 1960 werden de IJslandse sets niet verkocht als LEGO, maar onder de naam SÍBS kubbar (SÍBS bouwstenen). Toen SÍBS later de dozen om het speelgoed te verpakken rechtstreeks vanuit Billund aangeleverd kreeg werd het speelgoed verkocht onder de naam LEGO.

In 1974 begon SÍBS met de productie van Duplo en ze bleven de productie, verpakking en distributie voor LEGO verzorgen tot 1977. Het systeem werd nu eenvoudig te groot en complex om in stand te kunnen houden. De productie verhuisde ook nu terug naar LEGO in Billund, maar door de kleine afzetmarkt en het speciale karakter van de licentie bleef Reykjalundar de distributie van LEGO in IJsland verzorgen. Tot op heden is dat nog altijd het geval.

Ook al lijken dit zeer kleine stapjes op kleine afzetmarkten, ze waren de eerste stappen die uiteindelijk zouden leiden tot een wereldwijd bekend en bemind speelgoedartikel.

Lego Mursten

Ondanks tegenvallende verkopen hadden Godtfred en Ole vertrouwen in LEGO Mursten en ze gingen door met het uitbreiden ervan. Maar omdat ze geen specifiek concept of plan in gedachten hadden was het resultaat dat ze een verwarrende aanpak hadden met betrekking tot het in de markt zetten van het speelgoed. Van 1951 tot 1955 werd LEGO Mursten verkocht als sets om cadeau te geven, aanvullingssets en ook als losse onderdelen. Deze artikelen werden verpakt in 3 verschillende soorten verpakkingen, die elkaar ook nog eens overlapten.

 

Vanaf 1949 tot 1955, toen de eerste 4-kleuren verpakking werd geproduceerd, had elke LEGO verpakking alles behalve dezelfde uitstraling en opmaak. Ondanks dat op alle dozen wel ergens LEGO  stond, was er geen eenduidigheid in de verpakking, continuitijd of merk identiteit.

De volgende nieuwe elementen werden geïntroduceerd:

1951: 10 × 20 dunne basisplaat
1953: 1 × 2 en 2 × 3 nops stenen, 10 x 20 basisplaat(700/E)
1954: 1 × 1 ronde en vierkante stenen
1954: 2 × 8, 2 × 10, 2 × 12, 2 × 14 balken
1954: 4 × 4 hoek stenen
1955: plaatjes (1/3 van de hoogte van de stenen)

LEGO produceerde ook een nieuw systeem van vijf ramen en een deur in 1954. De nieuwe ramen hadden vleugels op de bodem dit om de noppen van de stenen pasten. Om verwarring te vermijden werden deze nieuwe ramen niet in de plaats gebracht voor de oude modellen, maar naast de bestaande ramen verkocht tot 1956. Aan het eind van 1954 waren er 22 verschillende elementen verkrijgbaar.

Bekijk deze folder in het groot

In navolging van de 700 cadeau sets, begon LEGO de eerste aanvullingssets op de markt te brengen, zoals set nummer 700/B Vinduer og Døre (Ramen en Deuren) en 700/C Vinduer og Døre, Med Glas (ramen en deuren met glas).

Rond deze periode begon LEGO ook met de verkoop van individuele onderdelen, dit begon met de verkoop van de Ferguson Traktor in 1951. LEGO zou haar dealers voorzien van houten onderdelen dozen en navul verpakkingen. Op die manier was het mogelijk om een enkele 1 × 2 nops steen te kopen (700 1/4: 0.06 DKK) of een enkele 2 × 4 steen (700 1/1: 0.13 DKK). Een prijslijst uit 1954 bevatte 20 verschillende individuele elementen. Deze losse onderdelen verkoop zou tot laat in de jaren 50 stand houden.

Ondanks dat LEGO de LEGO Mursten sets aardig had uitgebreid, werd ook besloten om een nieuw systeem te ontwikkelen dat paste bij dit oude syteem met daarin inbegrepen de nieuwe ramen en dueren. Het duurde hierna uiteindelijk nog een jaar voordat Godtfred’s ideëen op hun plaats vielen.

 

Bekijk de folder hiernaast in het groot!, Klik hier!
Nederlands: Deens:
De vraag naar dit artikel werd steeds groter en groter, dus vonden we het verstandig om nog meer plaats te maken in het schap voor dit product.

Naast de bekende dozen: 700 / 1 tot 700 / 2 en 700 / 3, hebben we nu twee nieuwe dozen: 700 / 4 en 700 / 5, die presenteren we hier.
Efterspørgslen efter denne artikel bliver stadig større og større, hvorfor det vil være klogt stadig at have rigeligt på hylderne af denne vare.
Foruden de kendte størrelser: 700/1 - 700/2 og 700/3 fører vi nu også de to populære størrelser: 700/4 og 700/5, som vi præsenterer her.
Nederlands: Deens:
LEGO nieuws
dat de verkoop van LEGO stenen zal verdubbelen ...

Onze vertegenwoordigers zijn op schema met de collecties.
En lego nyhed
der vil fordoble deres omsætning af LEGO mursten...
vore repræsentanter er på vej med kollektionerne.
Nederlands: Deens:
LEGO stenen waren de eerste Deense plastic bouwstenen en de verkoop stijgt nog altijd, er is dus nog steeds aan de top als het om  speelgoed gaat voor kinderen van alle leeftijden.

LEGO stenen zijn speelgoed dat voldoet aan eisen:
Opvoedkundige eisen waarbij speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling.

Artsen eisen voor hygiëne.

Ouders eisen voor duurzaamheid en reinheid.
Hobby eisen voor een goede grootte sortering.
Kinderen eisen voor prachtige en levendige kleuren en rijke toepassingen.

De eis van de klanten voor een pasend scala van verschillende prijzen en bruikbaarheid voor zowel jongens en meisjes in elke leeftijdsklasse.
Kinderen houden van spelen met LEGO mursten
Beveel altijd uw klanten
LEGO mursten, die met de 8 noppen.

LEGO murstenene var de første danske plastic bygge sæt og det er siden blevet tuigt op, så der stadig ligger i toppen som det legetøj vi børn alle aldre.

LEGO murstenene er legetøjes der tilltredsstiller alle kravs 
Pædagogers krav om legetøjets evne till at beskæftige og udvikle.
Lægers krav om hygiejne.

Forældres krav om holdbarhed og renlighed.
Hobbyfolks krav om rigtig dimensionerer størrelseforhold.
Børns krav om smukke og livlige farver og rige anvendelsesmuligheder.

Kravet fra den gavesøgende om et pasende udvalg til forskelige priser og anvendeligheden til både drenge og piger i enhver alderklasse.
Børn elsker at lege med
Anbefal derfor altid deres kunder
LEGO mustenene ...
dem met de 8 knopper.
Nederlands: Deens:
LEGO bouwnieuws.

Nr. 700/3a - Kr 13,25
Deze box zal de behoefte aan midden-grote dozen vervullen - Het is een groot pakket voor een kleine prijs.

Nr. 700/16 en 20
Vanaf nu kunnen we ook LEGO in bundels met 16 en 20 stenen verkopen. Uw klanten zullen blij met deze nieuwe stenen. De prijs is respectievelijk 25 en 30 øre.

Nieuw nr.700 e.
Nu komt met recht iets fantastisch. Het heeft dezelfde hoogte als de stenen en kan dus samen met hen worden verbouwd, of worden gebruikt als vloer scheiding. De prijs is hetzelfde als het oude bouwplaat.

LEGO werk hard om alle stenen op voorraad te houden, zodat u uw klanten er mee kunt verheugen. 
LEGO bygge nyt.

Nr. 700/3a - Kr. 13,25
Denne æske vil udfylde et savn om en mellem stor dessin
- den er en stor æske til en mellem pris.

Nr. 700/16 og 20
Nu fremstiller vi ogsaa LEGO musten i bjælker med 16 og 20 knapper. Deres kunder vil hilse disse nye sten med glæde. Prisen er henholdsvis 25 og 30 øre.

Ny nr.700 e.
Nu kommer den helt rigtige byggeplads, der ikke slaar sig. Den har samme højde som stenene og kan derfor bygges sammen med dem eller bruges som etageadskillelse. Prisen er den samme som for den gamle byggeplade.

LEGO arbejder stadig for at gøre murstenene til det fuldkomne legetøj, som alle dere kunder kan fryde sig over.

Bekijk deze folder in het groot, klik hier!