LEGO System by Samsonite

Samsonite heeft in de jaren 60 en 70 de licentie gekregen om Lego in de V.S. en Canada te mogen invoeren en distribueren.

Samsonite heeft allerlei onderdelen vanuit Denemarken ge´mporteerd. Sommige onderdelen zoals de LEGO bomen heeft het bedrijf niet ge´mporteerd. Ze hebben hun eigen bomen gemaakt. Er werden maar twee modellen gemaakt: bosjes en een den. Deze zijn niet geverfd en hebben een andere kleur groen dan de normale lego onderdelen. De Samsonite bomen zijn ook een keer van onderkant veranderd zoals ook bij de lego bomen is gebeurd. (van plat naar noppen onderkant). De voet van de latere Samsonite boom kun je tussen de noppen van een basisplaat schuiven.

Op Brickfetisch staan allemaal oude LEGO Samsonite folders, klik hier om deze te bekijken!

Tegen de tijd dat LEGO begon met de Granulaat bomen was Samsonite niet langer distributeur in de VS en voegde Lego deze granulaat bomen toe in haar VS markt releases.

 

In de begin jaren 60 wilde LEGO uitbreiden naar de V.S. en Canada.  Maar dit was zo'n grote markt voor het kleine bedrijf, dat ze een licentie overeenkomst sloten met de Samsonite Corporation in Denver Colorado.  De licentie was voor 99 jaar afgegeven, alhoewel LEGO hem in 1972 terugkocht. Tussen 1961 en 1972 werden alle LEGO doosjes in de V.S. uitgegeven door "LEGO by Samsonite". De Canadese Samsonite licentie liep langer door van 1962 tot 1986.

Vele jaren lang maakte Samsonite andere sets dan LEGO in Europa.  Zelfs de artikelnummers waren anders. Later werden sommige sets
onder hetzelfde nummer als die van LEGO uitgegeven.

Samsonite importeerde ook oude mallen vanuit Denemarken om deze aan te passen en te gebruiken om LEGO elementen mee te maken voor de Amerikaanse markt. Hieronder enkele stenen, welke zijn voorzien van zowel de standaard 'Lego' op de noppen als het 'LEGO' zoals Samsonite dit op de stenen drukte. (Met dank aan Jeroen van Dorst voor de foto's!)De service doosjes waren een uitzondering. In de begin jaren van de samenwerking waren de aanvullingssets qua nummers gelijk, maar de Samsonite doosjes waren groter, en bevatten meestel meer onderdelen. Later waren de nummers en de service pakketjes compleet verschillend.

In 1973 nam LEGO het LEGO hoofdkantoor in de V.S. over en verplaatste het naar Enfield Connecticut.

(klik op de onderstaande plaatjes om de te vergroten!)

Hieronder een oude folder uit 1966, waarin de Samsonite tandwielen worden aangeprezen.