12 Mei 2008

De Alkmaarse kaasmarkt in LEGO!

De kaasmarkt van lego, gebouwd door Cor en Jolanda Raven.

 

Steentje voor steentje bij elkaar gepuzzeld

 

ALKMAAR - Enkele rijen dik staan de toeristen te kijken naar de mannen in het wit, die rondrennen met plateaus vol kazen. Het is een herkenbaar tafereel, dat Cor en Jolanda Raven met duizenden legosteentjes hebben nagebouwd op hun eettafel. Rijen gele hoofdjes, die zonder veel verbeelding doorgaan voor kazen, liggen te wachten om verplaatst te worden. Enkele van de toeristen staan te filmen en op de terrasjes genieten mensen van een kopje koffie en een croissant.

 

Steentje voor steentje hebben Cor en Jolanda het Wangplein bij elkaar gepuzzeld, net zo lang zoekend tot ze de juiste vorm hadden gevonden. „We hebben eerst een paar foto's gemaakt van de Waagtoren", vertelt Jolanda. Daarna hebben we geprobeerd die zo goed mogelijk na te bouwen."

 

Behalve de Waagtoren zelf zijn ook de gevels van de andere gebouwen aan het plein levensecht nagebouwd. „De klokgevel was lastig, vertelt Jolanda, die heb ik wel vier of vijf keer uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd." Ze pakt één van de randen eraf. Dit zijn eigenlijk balustrade-hekjes, maar op zijn kant hebben ze precies de vorm van die gevel."

 

Cor en Jolanda bouwen de minikaasmarkt voor een legofestijn in Italië. Tijdens de laatste editie van LEGOworld werden ze door bevriende Italianen uitgenodigd om samen met twee andere leden van legclub De bouwsteen een tafel te verzorgen op het festijn in Ballabio, nabij Milaan. Jolanda: We wilden bekende Alkmaarse gebouwen nabouwen. We zijn begonnen met het huis met de kogel, omdat dat toen op tv was. Maar omdat er ook veel Italiaanse toeristen naar Alkmaar komen, leek het ons leuk om de kaasmarkt te bouwen. Dat is toch het meest herkenbaar."

 

Al twaalf jaar verzamelt Cor alles dat met lego te maken heeft. Hij laat trots zijn vitrine met collectoritems zien. Trots toont hij een houten trein uit de jaren dertig. „Dit soort houten speelgoed maakte Christiansen voordat hij begon met lego", vertelt hij.

 

Naast de kast staat een hele stapel dozen met lego, netjes gesorteerd op kleur. Cor:”Boven heb ik nog veel meer. Het begon eigenlijk met de doos die nog van vroeger bij mijn ouders op zolder stond. Toen mijn zoon een jaar of drie was, ging ik met hem legoen. Ik werd lid van De Bouwsteen en hielp elk jaar als vrijwilliger bij Legoworld in Zwolle. Mijn dochter en zoon zijn nu 13 en 14 jaar en schamen zich ervoor. Maar bij mij bleef het kriebelen. Het is gewoon mooi om telkens iets nieuws te bouwen."