December 2007

Iedereen wint bij Lego wedstrijd

BRON: Eindhovens DAGBLAD

door Geert van Elten

03 dec 2007, 08:42 - EINDHOVEN - Techniek was zaterdag in de kantine van het ROC Eindhoven aan de Sterrenlaan net zo opwindend als een basketbalwedstrijd.

Technific, in Eindhoven bezig met scholieren te verleiden tot technisch onderwijs, had daar een van de twee regionale toernooien van de First Lego League 2007/2008 georganiseerd.

Acht teams met kinderen tussen acht en vijftien jaar streden er om twee plaatsen voor de Beneluxfinale. Het thema deze keer was verantwoord energieverbruik. Elk team moest met een zelf geprogrammeerde robot in 2,5 minuut een aantal opdrachten uitvoeren, die allemaal met energie te maken hadden. Bijvoorbeeld olievaten verplaatsen, een zonnepaneel installeren of hoogspanningskabels aansluiten.

Het is wonderbaarlijk om te zien: een Legowagentje dat de juiste weg weet af te leggen en precies de grijparmen om de olievaten weet te plaatsen. Soms gaat het net even mis, waardoor kostbare seconden verloren gaan. De deelnemers hebben zelf vooraf de robots geprogrammeerd. Natuurlijk was er af en toe advies van coaches, maar ze worden door de jury stevig ondervraagd over waarom en hoe ze het allemaal hebben opgebouwd. Erwin Kuijs van het team Puber Power is een beetje zenuwachtig voor hij met Laura van Hees aan de halve finale begint. Hij is helemaal gek van Lego Mindstorms, waarmee hij zijn technische ideeŽn kan uitproberen. Laura heeft wel vertrouwen in de wedstrijd, dankzij de goede coaching door haar moeder. Zij heeft nooit veel met Lego gespeeld, maar vindt vooral programmeren heel leuk.

Het doel van het toernooi is te laten beleven hoeveel plezier je met techniek kunt hebben. Daarom is er voor elk team wel een prijs; zoals voor het beste teamwork, het mooiste robotontwerp, de kwaliteit van het onderzoek en natuurlijk de prestaties van de robot. De vriendenclub van IC/NRG (ofwel I see energy) wordt onder oorverdovend lawaai tot totaalwinnaar uitgeroepen.

Zij mogen samen met RoBoog, van basisschool De Boog uit Tongelre, op 26 januari naar Universiteit Twente voor de Beneluxfinale.