10 Augustus 2007

BelgiŽ draagt fors steentje bij aan succes van Lego

 

Brussel (belga) - De Deense speelgoedfabrikant Lego, die zich opmaakt voor de viering van zijn 75ste verjaardag, haalde in 2006 opnieuw goede resultaten. Merkwaardig is dat Lego BelgiŽ daar een belangrijke bijdrage in had.

Vorig jaar kende Lego BelgiŽ een groei van liefst vijftien procent. Eind de jaren negentig zat Lego nog in financiŽle nesten.

Het is dan ook allicht niet toevallig dat de Vlaamse Legofanaat Maarten Steurbaut (39) naar Denemarken werd uitgenodigd voor het grote evenement naar aanleiding van de verjaardag. Steurbaut is lid van Belug, een club van Legofanaten. 'Aan de Legoclubs werd gevraagd om een foto in te sturen van een creatie. Uit die inzendingen werden enkele mensen gekozen die naar het verjaardagsfeest mochten', legt Belugvoorzitter Ludo Soete uit. 'Een van onze leden, Maarten Steurbaut, werd uitgekozen voor zijn LegomozaÔek van een foto van de muziekgroep Level 42.'

Computers of blokjes?
Het verhaal van Lego begint op 10 augustus 1932 in de studio van Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund, waar de hoofdzetel van Lego nog altijd gevestigd is. Hij maakt er houten speelgoed. In 1934 komt Christiansen met de merknaam Lego op de proppen, afgeleid van de Deense woorden leg godt, wat 'speel goed' betekent. In 1949 start het bedrijf met de productie van de intussen legendarische plastic blokjes.

Daarna was Lego een halve eeuw een ongelooflijk verkoopsucces, tot eind de jaren negentig. Toen daalde de verkoop onder invloed van het veranderde speelgedrag van kinderen: die spelen nu vaak liever met computers dan met blokjes.

Lego is volgend jaar vijftig jaar vertegenwoordigd in ons land. Het bedrijf is gevestigd in Schoten, vanwaar voor de hele Benelux gewerkt wordt. In totaal werken er dertig medewerkers, van wie er achttien specifiek op BelgiŽ gericht zijn. Lego Benelux brengt onder meer Lego City, Duplo en Technic op de markt. Dat zijn meteen ook enkele van de populairste thema's.