11 Oktober 2005

LEGO verliest rechtszaak tegen Best-Lock

Hamburg (Duitsland) - Het hof in Hamburg heeft een claim van de LEGO Company tegen Best Lock (Europe) Ltd afgewezen. LEGO kan niet tegen de uitspraak in beroep gaan. Het ging om het merkrecht van de driedimensionale 2 x 4 nops standaard bouwsteen, de uitspraak is bindend. Het merkrecht is ook afgewezen in Alicante (Europees Merkrecht Kantoor) alsmede in Duitsland bij de DPMA (Duits Merkrecht kantoor), maar deze beide zaken zijn lopen nog, omdat LEGO in beroep ging.

"Namens de speelgoed industrie, hebben we dit initiatief genomen in 1998 om een eerlijke en competitieve mogelijkheid te krijgen om onze producten te verkopen in Duitsland. LEGO is altijd een zeer onvriendelijke speler in de speelgoedmarkt geweest," zegt Torsten Geller, Best-Lock's CEO. "Het hof heeft een uitspraak gedaan in de zaak, die niks te wensen overlaat."

Best-Lock produceert of verkoopt het gewraakte onderdeel helemaal niet - een 2 x 4 nops standaard steen. Interessant genoeg werd deze steen in 1947 gepatenteerd door de Engelse uitvinder Harry Fisher Page, een kinder psycholoog met geen enkele connectie met LEGO.

"Best-Lock zal zijn positie en die van zijn verkopers en partners in Duitsland blijven verdedigen. We zien geen reden waarom de uitspraak gewijzigd zou worden," bevestigd Ali Beyazbayrak, Best Lock's COO.

Best-Lock, een private onderneming, welke in 1997 werd opgericht, verkoopt haar producten in 36 landen. Het bedrijf heeft kantoren in de Verenigde Staten, Canada, Europa en AziŽ. 

Best-Lock Europe Ltd. ontving uiteindelijk het onomkeerbare gelijk in haar rechtszaak bij de Appellate Court gevolgd door een uitspraak van de Hoge Raad in haar voordeel, waarbij de 40 jarige Duitse monopoliepositie van LEGO ten einde kwam. Het Duitse hof geeft LEGO geen mogelijkheid om verder in beroep te gaan waardoor Best-Lock nu vrij is om zijn bouwstenen op de markt te brengen in Duitsland.