20 April 2008

De Legowinkel van Assen enige in het noorden en derde in het land

‘Lego verkopen is één groot feest’, vindt Harry Veld van De Bouwsteenfabriek

ASSEN – In de periode dat de belangstelling voor Lego aan-zienlijk terugliep vanwege de concurrentie met computer-spelletjes, startten Harry en Gerrie Veld in oktober 2004 een Legowinkel. Direct al liep het storm. Harrie en Gerrie konden de sinterklaasdrukte amper aan. De derde Legowinkel in Nederland en de enige in Noord-Nederland was en is een succes.


Harrie Veld (50) en Gerrie Veld-Kok (47), beiden geboren en getogen in Assen, noemden hun winkeltje in de Witterstraat 13 ‘De Bouwsteenfabriek’. Met recht een winkeltje, want het was nog maar een derde van de ruimte die zij nu hebben. Al na drie maanden vond de eerste uitbreiding plaats.

Waar was dit succes aan te danken?
Harrie was al een doorgewinterd zakenman. Hij had een technisch servicebedrijf in grootkeuken-apparatuur en 32 man personeel in dienst. Het werd hem echter te druk, te veel en te groot. Op een dag besloot hij de hele boel te verkopen en aan huis kleinschalig iets anders te beginnen. Al denkend over ‘een winkeltje met een leuk product’ herinnerde hij zich zijn kinderjaren waarin hij zo fijn met Lego had gespeeld.

Harry zocht contact met de Europese verkooporganisatie van het van oorsprong Deense Lego in België en die waren zeer enthousiast. Geen wonder, want er waren alleen nog maar in Alkmaar en Vaals Lego winkels.
Met een vliegende start gingen Harry en Gerrie aan de slag, naast de winkel wonend en de twee dochters ‘onder handbereik’. Slechts één keer hebben zij geadverteerd en een keer hebben ze op de beurs in Zuidlaren gestaan. Al snel ging de mare rond dat er in Assen een  Lego speciaalzaak was. Behalve een zakeninstinct, nam Harry ook zichtbaar zijn liefde voor Lego mee. En liefde voor kinderen, want als er volwassenen met kinderen binnenkomen om zich te laten informeren luistert Harry in de eerste plaats naar het kind. Alles doet hij om te kunnen voldoen aan de wens van de klanten.

Een klein onderdeeltje als een dakpannetje, een hekje of een boompje, maar ook Lego dat nu niet meer wordt gemaakt, heeft hij of hij weet er wel aan te komen. Desnoods zoekt Harry urenlang internet af om bepaalde onderdelen voor zijn klant te vinden.
Als het nog leverbaar is, laat hij het overkomen uit Tsjechië (waar nu veel Lego wordt gemaakt), Hongkong of Singapore. Hij kan kiezen uit 153 landen waar verkoop plaatsvindt.
Lego kent veel soorten voor vele leeftijden en doeleinden.
Voor de kleintjes is er duplo. De geringere motoriek vereist wat grotere steentjes en poppetjes. Maar dan zijn de mogelijkheden ook welhaast oneindig. Jongens kiezen vaak voor Lego City, Star Wars of Races. Meisjes willen het liefst Belle Ville. De iets oudere jeugd kan ook kiezen voor technisch Lego en zelfs computer Lego.

Dit laatste is kostbaar en niet eenvoudig. De bouw is af te leiden uit gefaseerde tekeningen. Een pakket om een robot te maken die via de computer wordt bestuurd, kost al gauw 280 euro. Mocht het computerprogramma voor de besturing ontbreken, dan kan dat er bij worden geleverd.
Lego City loopt het hardst. Zo nu en dan maakt Harry een model om ‘in levende lijve’ het product te kunnen laten zien en de bewegingen te demonstreren. Beiden echtelieden zijn erg druk met de winkel. Gerrie werkt ook nog drie dagen in de week in een slagerij, dus moeten zo nu en dan de dochters of vrienden even inspringen.
Lego is zogenaamd generatiespeelgoed. Evenals de in een vorig artikel genoemde modelspoortreinen. In Nederland is Lego 50 jaar geleden geďntroduceerd, maar het bestaat al 70 jaar.

Het begin ligt in 1932, het jaar waarin Ole Kirk Christiansen in zijn werkplaats in het Deense Billund begon met het fabriceren van speelgoed. Aanvankelijk was het Lego, de afkorting van leg godt, Deens voor speel goed, van hout.
Na de Tweede Wereldoorlog stapte Christiansen over op plastic en zijn in 1995 overleden zoon Godtfred Kirk maakte daarna de  fabriek groot. Met de uitvinding kregen ruim 300 miljoen kinderen heel wat speel- en leergenot. Jaarlijks besteden zij samen 5 miljard uur aan het spelen met de blokjes.

Ook onder volwassenen roepen de blokjes nog altijd warme gevoelens op die zij in Assen met de kinderen kunnen uitleven in de winkel van Harry en Gerrie. Voor beide partijen geldt dat Lego (ver)kopen ’geen transactie is, maar een feest!’, zoals Harry enthousiast laat weten.