December 2007

Scholieren strijden met robots

door Carlien Megens

Zaterdag 1 december 2007 - BREDA - Het team 'onverwachte kracht' van het Jan Tinbergen College uit Roosendaal heeft gisteren de regio finale First Lego League gewonnen.

 

Het team is hierdoor verzekerd van een plek in de Benelux finale.

First Lego League is een internationale wedstrijd waarbij een van lego gebouwde robot binnen een krappe 2,5 minuut zo veel mogelijk opdrachten moet zien te volbrengen.

Twaalf teams afkomstig van zeven scholen uit West-Brabant streden om de eer in kunstacademie St. Joost in Breda.

De wedstrijd stond dit jaar in het teken van energie. Zodoende moesten de leerlingen de computergestuurde robot op een parcours onder meer zonnepanelen en windmolens laten plaatsen.

Eunchul van Gils vormde samen met zes leerlingen van scholengemeenschap Prisma van Cooth uit Breda een team. De robot maken en ontwerpen was een zeer tijdrovende klus. Eunchul: "We zijn er ongeveer zeventig uur mee bezig geweest."

Naast de opdrachten werden de leerlingen ook op het ontwerp, teamwork en een presentatie over energie beoordeeld.

De wedstrijd werd door het iNDEX Technocentrum georganiseerd om de instroom in het technisch onderwijs te bevorderen. Het is ze in ieder geval niet gelukt om deelneemster Chaymzi El-Kharbouchi (13) voor het technische onderwijs lekker te maken. "Ik vind dit wel leuk, maar ik ga later iets met kinderen doen", vertelt de leerlinge van het Jan Tinbergen College in Roosendaal.