04 September 2008

Extreme Makeover home edition: LEGO kamer, de foto's & het verhaal
Flagstaff, Arizona - Op 22 mei 2005 sloot het populaire tv programma Extreme Makeover: Home Edition het seizoen af met een twee uur durende aflevering over de verbouwing van het huis van de familie van Lori Piestewa.

Lori Piestewa was de eerste Amerikaanse vrouw die werd gedood in de oorlog in Irak. Haar konvooi liep in een hinderlaar en ze overleed op 23 maart 2003. Haar beste vriendin en kamergenoot, Jessica Lynch, werd krijgsgevange en werd later gered. 

 

Lori Piestewa: geboren 14 December 1979 – gestorven 23 maart 2003 (leeftijd 23 jaar).

Lori Piestewa was een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen. Ze woonde in Tuba City in Arizona in een reservaat. Lori was een Hopi Indiaan. Na haar dood voedden haar vader en moeder haar twee kinderen op. Ze leefden van salarisstrook tot salarisstrook in een oude, caravan. Het huis was van hen, het land niet. 

Jessica Lynch en Lori Piestewa hadden een afspraak gemaakt. Ze hadden afgesproken dat als er iets met een van hen zou gebeuren, zou de ander er voor zorgen dat de familie goed terecht zou komen. Jessica Lynch ging een stapje verder, ze zorgde ervoor dat Extreme Makeover: Home Edition Lori's droom in vervulling bracht: een huis waar haar hele familie in kan gaan wonen. Ze accepteerden haar uitdaging, wat leidde tot de grootste uitdaging voor het programma ooit. Ze hadden maar een week om alles voor elkaar te krijgen.

Gedurende het project werd de familie Piestewa op een betaalde vakantie naar DisneyWorld gestuurd. Ty Pennington en zijn crew begonnen aan de klus door het land te kopen en een huis voor ze te bouwen. Hier zijn een paar hoogtepunten van het project:

1. Extreme Makeover kocht 5 are land voor het huis in Flagstaff, Arizona waar de familie Piestewa graag naar toe wilde verhuizen om de kinderen betere kansen te geven. Het huis is zo gebouwd dat vanaf een kant altijd zicht is op de prachtige San Francisco Peaks bergen.
2. Toen ze met het project begonnen was er geen water, elektriciteit, septic tank of andere voorzieningen op het land.
3. Het huis werd gebouwd door vrijwilligers werd voltooit met 4.000 m2 met een speciale speelkamer voor de kinderen, een speciale kamer voor alle foto's, eigendommen en andere herinneringen aan Lori Piestewa werden tentoongesteld. Het interieur is geļnspireerd op de Native American achtergrond vand e familie in gedachten. 
4. De kamer van de jongste zoon werd een complete LEGO kamer; de kamer van de dochter een prinsessen kamer, compleet met een closet met allerlei prinsessenkleren en een prinsessenbed. 
5. Er werd een schuur een weide gemaakt voor het paard, dat de familie kreeg na de dood van Lori Piestewa.
6. Het huis werd gebouwd met een uniek energie systeem, waarbij een combinatie is gemaakt met zonnepanelen en wind energie, waardoor de energie kosten met 65% verminderde. 
7. Shea Homes bouwde het huis en gaf de familie $50.000 in contanten.
8. Sears leverde allerlei benodigdheden voor het huis, en doneerde meer voor dan $300.000 aan kleding aan de families in het reservaat. Ze gingen van deur tot deur en leverden overal een zak met kleding af.
9. Breuner's leverde de meubels voor het huis.
10. Terwijl het huis van de familie Piestewa werd gebouwd, bouwde een andere ploeg een complex voor alle Native Americans die in dienst van het leger waren geweest om elkaar te kunnen ontmoeten. Dit is een multifunctioneel gebouw met een grote conferentie ruimte, vergaderzalen en veel andere ruimtes. Dit project werd voltooid in slechts drie dagen. 
11. Squaw Peak in Phoenix werd hernoemd als Piestewa Peak als eerbetoon aan Lori. Het Extreme Makeover team beklom de populaire berg om er een herinneringsplaquette te plaatsen.


LEGO Kunstenaar Nathan Sawatoya hielp mee aan de bouw van de speciale LEGO kamer. Hier zijn verhaal over de bouw:

"We hadden allemaal natte ogen toen we het programma over Lori Piestewa en haar familie zagen op TV, haar dromen, haar beste vriendin, haar gemeenschap en een paar vreemden die samen probeerden om haar droom te verwezenlijken. Er is geen familie die het meer verdiend dan de familie Piestewa, welke simpele mensen zijn, die van hun dochter hielden, en overbleven met de trots die ze ook al hadden toen hun dochter nog in leven was. 

Een paar weken  geleden werd ik gevraagd om mee te helpen om een speciale slaapkamer te ontwerpen, voor een aflevering van het ABC programma Extreme Makeover: Home Edition. Ik verbleef een week in Raleigh, North Carolina terwijl de crew een compleet nieuw huis voor deze speciale familie bouwde.

Mijn rol was om mee te helpen aan de inrichting van de slaapkamer van de zoon, Will Jr., die twee favoriete dingen heeft in het leven:  sport en LEGO. Ik had veel plezier in het maken van allerlei leuke sport gerelateerde dingen met LEGO, inclusief een compleet LEGO bed in het thema van een voetbal veld. Ik had ook de beschikking over een fantastische groep vrijwilligers die me mee holpen bij het maken van vier grote LEGO schilderijen voor aan de muren van de kamer, alsmede drie deuren die compleet werden voorzien van LEGO platen.

Het was veel werk, maar de EMHE cast en crew maakten het erg leuk om te doen. De show was een goed geoliede machine en het was verbazingwekkend om ze bezig te zien met de bouw van dit huis, ook de TV show die ze er van gemaakt hebben was bijzonder om terug te zien. 

Een van de unieke dingen voor mij was dat ik het gehele thema buiten heb gemaakt in een tent. Het was erg koud toen we daar waren, en de grond was erg modderig. Als een LEGO steen in de modder viel, bleef hij daar meestal liggen. Proberen om een LEGO steen moddervrij te krijgen met koude handen is namelijk niet zo'n leuk karwei als het lijkt."

Football: 30,5 x 17,75 x 17,75 cm
Basketball: 25,4 x 25,4 x 25,4 cm
Baseball: 8,89 x 8,89 x 8,89 cm
Voetbal: 22,68 x 22,68 x22,68 cm
Trophy: 27,94 x 25,4 x 17,75 cm
Schilderijen: 114,3 x 114,3 cm
Bed: 243 x 76,2 x 106,68 cm
Beeld van Will Jr.: 81,28 x 132,08 x 55,88 cm