08 Februari 2008

Wie fantasie heeft, speelt met lego

door Joeri Wisse
Woensdag 6 februari 2008 - THOLEN - Het legosteentje bestaat vijftig jaar. Lego-fan Hein-Jan Kemperman uit Tholen bezit miljoenen exemplaren, maar maakt ook zélf onderdeeltjes en grote decors voor shows.
 
Slideshow image

Hein-Jan Kemperman en Jelco (5) en Tjeerd (6) en drie showmodellen die hij speciaal voor zijn zoons kreeg. foto Willem Mieras

Welk kind zou zich nou geen vader wensen die meer speelgoed heeft dan z'n twee zoons bij elkaar? Tjeerd en Jelco bevinden zich in zo'n bevoorrechte positie. Vader Hein-Jan Kemperman heeft een dikke vier miljoen legosteentjes en figuurtjes in huis. Het gros bestaat uit bouwsteentjes, het bekende blokje met de vernuftige bolletje dat onlangs zijn vijftigjarig jubileum vierde.

Maar in zijn enorme collectie bevinden zich ook ware collectorsitems: unieke legopoppetjes met een waarde van honderden euro's. "Dat zijn onderdelen die ooit in een set zaten, maar daarna nooit meer zijn gemaakt." En, dat kunnen echt maar weinig zoons over hun vader zeggen, Hein-Jan heeft ook duizenden zelfgemaakte lego-accessoires thuis.

Al met al bezit Hein-Jan (43) voor tienduizenden euro's aan lego. De speelgoedpoppetjes en steentjes zwerven door het hele huis, zij het netjes opgeborgen in dozen en ladekasten. Belangrijkste doel van de Tholenaar: enorme decors bouwen. Die stellen meestal een episode voor uit één van de Star Warsfilms. "Het grootste decor was zeven bij tweeënhalve meter. Die staat nu bij mijn vader op zolder en stelt een veldslag voor op Hoth, een met ijs en sneeuw bedekte planeet." Hoth was ook te zien op een Star Wars-evenement in Legoland Duitsland. "Daar hebben we een bestelbusje voor gehuurd. Anders hadden we niet alles mee kunnen nemen. Al met al exposeerden we in Duitsland 36 vierkante meter aan slagvelden", zegt Hein-Jan. Lego is geen jeugdliefde voor de Tholenaar. Hij kwam pas in aanraking met de gekleurde steentjes op het moment dat hij vader ging worden. "Op het moment dat ik wist dat mijn vrouw Monique zwanger was van een jongetje, ben ik naar de speelgoedzaak gegaan om een treinenset van Lego te kopen. Dat hoort er echt bij voor een jongen."

Van het één kwam het ander. Want voordat Tjeerd met z'n legotrein kon spelen, had Hein-Jan al meerdere sets in huis waarmee hij zélf naar hartelust aan de slag ging. De legogekte sloeg toe op het moment dat hij op de website van legovereniging De Bouwsteen terechtkwam. In die periode ging hij zich ook interesseren voor het tien jaar geleden geïntroduceerde Star Wars-lego.

De liefde voor het speelgoed bereikte een hoger niveau op het moment dat Hein-Jan begon met het maken van eigen onderdelen voor de Star Wars-serie. "Als fan kun je met de lego van alles uit de films namaken. Wat er nog aan ontbrak, waren de wapens." Dat was niet toevallig. Lang heeft de Deense speelgoedgigant het standpunt gehuldigd dat 'levensechte' wapens niet passen bij kinderspeelgoed. Zodoende was er maar één wapentje voorhanden dat volgens Hein-Jan meer op 'een enorme toeter' lijkt. "Levensechte wapentjes vonden ze te dicht bij oorlog komen. Een beetje vreemd, want Star Wars gaat juist over wapens en oorlog."

Vier jaar geleden waren ze er dan. De eerste supergedetailleerde wapentjes van de hand van Hein-Jan waren een feit. Het handvat is precies zo groot dat een legohandje het vast kan pakken, maar verder zijn de zwarte wapentjes precies nagemaakt naar de verhoudingen van de echte Star Warswapens. Een tijdrovend en duur karwei. Het proces begint met het uitvoerig bestuderen van foto's op het internet en stilstaande beelden uit de films. "Vervolgens gaan we tekenen. Met verschillende materialen zoals klei en stukjes plastic maak ik een schaalmodel." Het definitieve ontwerp gaat naar een bedrijf dat er een autocad-tekening van maakt. In de fabriek van De Wit Plastic in Rucphen worden de wapentjes gemaakt.

Trots: "De groeven in de matrijs, een soort mal, heeft een precisie van 0,002 millimeter. Dat is nauwkeuriger dan echte lego, die hanteren de norm van 0,005 millimeter." De bekroning op het werk van Hein-Jan is het feit dat zijn Star Warswapentjes te koop zijn in de shops van Legoland Duitsland. "Ze waren daar onder de indruk van wat ik had gemaakt en bestelden een grote hoeveelheid. Dat betekent dat mijn wapentjes gedoogd worden door Lego. Het is geen officieel materiaal, maar verder is het nog nooit iemand gelukt om zelfgemaakte onderdeeltjes aan Lego te verkopen." Overigens is Lego zelf ook 'levensechte' wapentjes voor de Star Wars-serie gaan maken. Hein-Jan is er niet van onder de indruk. "Kijk nou bijvoorbeeld naar die kolf. Die raakt niet eens de schouder van het mannetje!" Neem dan het geweertje van Hein-Jan. Dat past als een bus. En dat voor zeventig cent, te koop in zijn webwinkel. "Bijna dagelijks krijgen we bestellingen, van over de hele wereld", zegt Monique. Andere lego-fanaten hebben de wapentjes van Hein-Jan weer verder ontwikkeld. "Een Duitser heeft de wapentjes doorboord en er led-verlichting in aangebracht. Dat kost uren werk en is ook verder niet te koop. Maar op beurzen stelen we er de show mee."

Wapentjes is niet het enige dat de familie Kemperman verkoopt. Zelfs de complete decors, waarmee hij op beurzen en evenementen staat, zijn te koop. "Goedkoop zijn die niet. Er zitten heel veel steentjes en veel werk in. Momenteel ben ik bezig om een speciaal besteld decor te maken. Dat moet zo groot worden dat het zoontje van de opdrachtgever erin past. Die man kan wel een rekening van tegen de twintigduizend euro verwachten."