10 September 2007

Bijzondere samenwerking voor aftrap FIRST LEGO® League seizoen 2007/2008

 

Op woensdagmiddag 12 september vindt in Den Haag een bijzondere Kick-Off plaats van de FIRST LEGO League 2007/2008. Hiervoor wordt samengewerkt met een ander educatief project: ‘Expert op Afstand’ van Digitaal Leren en SURFnet/Kennisnet. Zo wordt via video-conferencing contact gelegd met FLL-deelnemers uit heel Nederland en uit de rest van de wereld en wordt het evenement via www.firstlegoleague.nl uitgezonden. Het is voor het eerst dat twee educatieve projecten op deze wijze de handen ineenslaan. De presentatie van deze middag zal in handen zijn van Jeroen Kramer. Volg de aftrap live op:

 

De FIRST LEGO League is een internationale techniekwedstrijd voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Wereldwijd doen ongeveer 88.000 kinderen uit 37 landen mee. Het thema van dit seizoen is ‘Power Puzzle’, de wedstrijd draait dan ook om energie. Elk team bouwt een robot èn gaat op zoek naar een duurzame oplossing voor het wereldwijde energievraagstuk. De feestelijke aftrap van het nieuwe seizoen wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie in samenwerking met het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding en Digitaal Leren.

FIRST LEGO League
Teams kunnen zich tot aan de Kick-Off inschrijven voor de FIRST LEGO League via de website: www.firstlegoleague.nl. Op 12 september worden de opdrachten bekendgemaakt die de teams en hun zelf ontworpen robots moeten uitvoeren. De kinderen hebben acht weken tijd om een robot te ontwerpen en een onderzoek te doen, voordat zij uitkomen in één van de veertien regionale finales in Nederland en België. Op 26 januari 2008 volgt de Benelux finale bij de Universiteit Twente in Enschede, waar teams zich kunnen plaatsen voor de internationale finales in de VS en Japan. Stichting Techniekpromotie uit Eindhoven is verantwoordelijk voor de coördinatie van de FIRST LEGO League in de Benelux. Het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) organiseert de FLL in de regio Haaglanden en is dit jaar gastheer voor de Kick-Off.

Expert op Afstand
In de klas live via video- of webconferencing praten met experts die op dat moment ergens anders zijn. Met Expert op afstand delen deskundigen hun kennis en brengt de camera leerlingen op plekken waar ze anders nooit zouden komen. Deze interactieve leervorm is een project van Digitaal Leren en SURFnet/Kennisnet, bedoeld om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met breedbandig internet.

Expert op Afstand hoopt alle teams uit de regio Haaglanden de gelegenheid te geven om elke week op een vaste middag 'live' met een expert te praten en vragen te stellen over de wedstrijdmissies. Daarnaast wordt in het kader van de onderzoeksopdracht contact gelegd tussen scholen en experts op het gebied van duurzame energie; Maurits Groen en het Museon.

Tijdens de Kick-off op 12 september wordt er contact gelegd met een school in eindhoven die vorig jaar naar Noorwegen is geweest. De Kick-off zal in het gehele land live te volgen zijn op internet. Ook zullen de mogelijkheden van webconferencing in een virtuele webkamer aan bod komen.

‘Power Puzzle’
De FIRST LEGO League 2007/2008 staat in het teken van energie. We gebruiken steeds meer energie, maar waar halen we die vandaan? Wat betekent dat voor het milieu? Hoe gaan we daar dagelijks mee om? En hoeveel energie gebruik je eigenlijk zelf? Elk team bouwt een robot èn gaat op zoek naar een duurzame oplossing voor het energievraagstuk.
Informatie

 

Meer informatie over de FIRST LEGO League is te vinden op