April 2005

Thema FLL 2005  bekend: Oceans Oddyses

 

Het thema van de First Lego League 2005 is bekend: Oceans Oddyses.

Wat is de FIRST LEGO League? 
De FIRST LEGO League (FLL) is een wereldwijde ´robotwedstrijd´ voor jongeren tussen de 9 en 14 jaar. De uitdaging: in teamverband een robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Deze robot moet tijdens wedstrijden een opdrachtenparcours afleggen. Centraal bij de FIRST LEGO League staan teamwork, creativiteit en het oplossen van problemen waar wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben.

Aanleiding: waarom First LEGO League?
Dit project laat jongeren op een aantrekkelijke, uitdagende en leerzame manier kennis maken met wetenschap en technologie. Jongeren worden geďnspireerd om actief bezig te zijn. Ze kunnen ontdekken en oplossingen zoeken in een leuke creatieve, praktische omgeving. Hierdoor kan het keuzeproces van jongeren voor bčta-techniek en technologie positief gestimuleerd worden. Bovendien komen bčta-techniek en technologie positief onder de aandacht, wat natuurlijk belangrijk is voor een toekomst met bekwame technici.

Activiteiten: Hoe gaat het in zijn werk?
Wereldwijd doen er bijna 50.000 kinderen mee uit 17 landen. Elk jaar starten wereldwijd alle teams op hetzelfde tijdstip, met hetzelfde materiaal en met dezelfde software aan de ‘challenge’ van dat jaar. De teams hebben dan tot de finale nog ongeveer acht weken de tijd om hun robot te bouwen en de onderzoeksopdracht uit te voeren. Via regiofinales gaan de beste teams door naar een landelijke finale. Er zijn prijzen te winnen in de categorieën: beste robotprestatie, robotontwerp en teamwork. Ook voor de beste presentatie over het thema van het jaar is een prijs te verdienen. De hoofdprijs is voor het team dat op alle fronten het beste presteert.