02 Mei 2008

Eindhovense lego-robot beste ter wereld

TOKIO/EINDHOVEN – Het Eindhovense team ICNRG (I see Energy) is dinsdag in Tokio winnaar geworden van de First Lego League Open Asian Championships op het onderdeel Robot Presentatie.

Het versloeg in de finale het Zweedse team met de maximale score. In de halve finale was al met dezelfde score afgerekend met China.

ICNRG kreeg tevens een eervolle vermelding van de jury voor een demonstratie die samen met een Amerikaans team werd gegeven.

De groepsleden – Mark Hu (13), Boudewijn (11) en Laurens (13) ten Cate, Marnie Suhr (11) uit Best, Jung Chen (12) en Dries van der Lee (16) – kennen elkaar van de Regionale Internationale School waar ze samen op zaten en met het RISbotics-team al veel prijzen wonnen. ICNRG verdiende de trip naar Tokio door tweede te worden bij de uitverkiezing van Eindhovens Trots. Die prestatie was voor de gemeente reden om de deelname in Tokio te sponsoren.

Was het een zwaar toernooi?

'Je kunt het beschouwen als het officieuze wereldkampioenschap First Lego League', meldt het team via e-mail vanuit Tokio, waar het op Koninginnedag – daags na de zege – werd uitgenodigd op de Nederlandse ambassade in Japan. 'Er deden 64 teams mee uit meer dan 30 landen.'

Jullie gingen voor een podiumplek?

'We wisten dat we heel hoog konden eindigen. Maar je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Tegelijkertijd zorgt die verwachting voor druk. Maar daar zijn we heel goed mee omgegaan. Bovendien hadden we door het tijdsverschil ook met jetlag te maken, wat het extra moeilijk maakte.'

Terechte winnaar?

De broertjes Boudewijn en Laurens ten Cate vinden van wel: 'Als je zowel de halve finale als de finale met de maximale score wint, zegt dat toch wel iets over je kracht. Maar de verschillen waren dit jaar niet echt groot en het was spannend tot de laatste seconde.'

Wat is de opdracht bij Robot Presentatie?

"Je moet dan als team met een zelfgebouwde robot binnen tweeënhalve minuut achttien opdrachten uitvoeren om de maximale score te behalen. Wij hadden ten opzichte van veel teams al een 'voorsprong' doordat we een moederrobot hadden gebouwd die we op verschillende toestellen konden plaatsen. Die toestellen konden dan elk enkele taken uitvoeren. Daardoor hoefden we niet één ingewikkelde robot te bouwen die alle achttien opdrachten moest kunnen uitvoeren", legt Jung Chen uit.

Veel leuke contacten opgedaan? "Heel veel. Elk team had souvenirs en lekkernijen meegebracht om uit te delen." Het team werd in Tokio begeleid door Rita van der Lee en Doede ten Cate. Ook waren ouders meegereisd als supporter.

Nog een paar dagen vakantie voordat jullie op 5 mei terug zijn?  

"We gaan nu een paar dagen met het team en de begeleidende ouders genieten van Japan."

Gehuld in kimono's poseren het winnende team en de begeleiders in Tokio met de gewonnen trofee.

Het icNRG team doet in Tokyo aan Eindhoven-promotie.

Bron: ED.nl


Nederlandse lego-robot beste ter wereld

TOKIO - De lego-robot die een team van zes Eindhovense kinderen van 11, 12 en 15 jaar heeft gebouwd, is bekroond op het Lego Kampioenschap in Tokio. De kunstmens van legoblokjes versloeg in de finale de robots van 55 andere teams, afkomstig uit 23 landen. Dat heeft de coach van het team, dat luistert naar de naam icNRG ('I see Energy'), donderdag gemeld.

In totaal hadden zich meer dan 10.000 teams uit de hele wereld ingeschreven voor de competitie in Japan. De robots moesten veertien verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het plaatsen van een windturbine en een zonnepaneel of het recyclen van een auto. De Nederlandse kunstmens bracht de opdrachten er het beste van af.

Het Nederlandse team wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven.

Bron: Telegraaf.nl


 

Bron DvhN 02-05-2008