01 Februari 2008

Gesmolten LEGO en schoolbord

santpoort-noord - (bron: Ijmuider Courant)

Een bak gesmolten Lego. Computers die lijken te zijn verweekt door de hitte. Alles donker door het roet. Stank. ,,Je verwacht wel iets als je de school voor het eerst binnen mag. Maar dit, zo erg - nee'', zegt schooldirecteur Jan Vink. Glas is uit ramen en deuren gesprongen. Op de grond ligt een zwarte drap. Het is met bluswater doorweekt isloatiemateriaal. Het kleuterlokaal beneden, van groep1/2 van de juffen Esther en Coby, is volledig verwoest. Daar is de brand ontstaan. Vrijwel de hele inventaris in de school is afschreven. Alleen de gymzaal bleef ongeschonden.

Ouders en kinderen zijn niet welkom in de puinhopen. ,,Dat wordt te druk'', legt Vink uit. Hij sluit niet uit dat voor kinderen de schok groot kan zijn. ,,Maar je weet niet precies wat kinderen denken. Ik wil in ieder geval niet verantwoordelijk zijn voor slapeloze nachten.''
Mannen haalden donderdag al het meubilair, boeken, pennen en speelgoed uit de school en gooien het in een container. Privéspulletjes in de laatjes van de kinderen worden, als er iets van over is, in plastic tassen gedaan zodat de ouders het thuis kunnen bekijken.

 

Van de piano resteert een soort houten raamwerk waarin draden zijn gespannen. ,,Daarboven hing de prijzenkast'', wijst Vink op een lege plek aan de muur.

Beneden is de ravage in de drie lokalen groot, maar boven in de vijf lokalen nog erger. Een nieuw schoolbord waar het plastic in draden naar beneden hangt, als een kunstwerkt van Dahli. Alle boeken van het documentatiecentrum zijn beroet. Plastic houders met papieren erin zijn gesmolten. Aan het plafond bungelt tot twintig centimeter lange draad gesmolten rode rookmelder. Het documentatiecentrum voor leerkrachten en leerlingen is niet meer te redden, aldus Vink.

Klik hier om een filmpje te zien van de school.