April 2007

Internetoplichters tuk op Legoblokjes

 

België - De Brusselse federale politie heeft een netwerk van oplichters ontmanteld die met valse kredietkaartnummers voor tienduizenden euro goederen via internet bestelden, maar nooit betaalden. De oplichters waren niet alleen uit op elektronische apparatuur en merkkledij. Ze konden maar niet genoeg krijgen van Lego-speelgoed.

De bende ging op een gewiekste manier te werk. Zij vond op het internet websites waarop nummers van kredietkaarten op dezelfde manier worden aangemaakt als die van echte kaarten. De oplichters kozen telkens nummers met de Amerikaanse landcode en van dito firma's. Een slimme zet, want voor een klacht in de VS de weg zou wijzen naar oplichters die vanuit België bestellingen plaatsten, konden de oplichters uitgebreid hun gang gaan.

Met die kaartnummers schuimden de oplichters vanuit cybercafés de internetwinkels af. Zij kozen uit het aanbod van sportkledij van een Franse producent, bestelden dvd's, digitale camera's, horloges, informatica-apparatuur en een berg petjes en hemden met het logo van Michael Schumacher in verscheidene andere landen. Bij het Deense moederhuis van Lego System plaatsten ze bestellingen van om en bij de 1.000 euro, voor een totaal van meer dan 25.000 euro.

Het was die speelgoedfabrikant die de fraude meldde bij de politie. Lego diende klacht in omdat sinds juli vorig jaar verscheidene bestellingen naar België werden gestuurd, die nooit betaald werden. Opvallend was dat de bestellingen geplaatst werden met telkens andere kredietkaartnummers, maar dat de pakjes altijd naar dezelfde adressen in Brussel, Luik en Kortrijk verzonden moesten worden.

Op die adressen zijn de Brusselse speurders de afgelopen dagen binnengevallen. Ze hebben er heel wat bezwarend materiaal gevonden. Bij die huiszoekingen praatte een verdachte zijn mond voorbij. De onderzoekers ontdekten zo dat de oplichting eigenlijk in Marokko van start was gegaan, tot een van de Belgische medeplichtigen voor eigen rekening was beginnen werken.

In totaal wordt de waarde van de buit geschat op meer dan 100.000 euro. De oplichters verkochten de goederen aan kennissen. Zeven personen werden aangehouden, vier van hen zitten nog in de cel. Een van de hoofdverdachten heeft de benen kunnen nemen. Hij wordt internationaal opgespoord.