08 Juni 2008

LEGO Indiana Jones via X-Box world in de review:

Met een nieuwe film in de bioscoop, waarin de praktisch bejaarde Indiana Jones zijn avonturen weer als vanouds beleeft, heeft Lucasarts er slim voor gekozen om een nieuwe videogame uit te brengen die kan kapitaliseren op de franchise. Nu is het geen game van de nieuwe film, maar van de drie klassieke films en is het geen realistische avonturentitel maar een LEGO franchise game met een guitige stijl en humoristische actie. We nemen het spel onder handen en bekijken of de LEGO titels misschien ook niet inmiddels bejaard zijn?


LEGO Indiana Jones is een spel waarin de speler de drie films, Raiders of the Lost Ark, The Temple of Doom en The Last Crusade zal naspelen. Als het verhaal van de Indiana Jones reeks je ontschoten is, wat je vergeven zij aangezien zelfs deze op leeftijd rakende reviewer nog niet geboren was bij de release van de eerste film, dan verversen we even in snel tempo je geheugen.

Sneltreinvaart door Memory Lane

In Raiders of the Lost Ark wordt Indiana Jones door de Amerikaanse overheid ingeschakeld om de Ark des Covenants te zoeken. De Ark bevat speciale krachten en zal door de Nazi’s misbruikt worden om hun wereldoverheersing te completeren. In The Temple of Doom wordt Indiana Jones in een Indisch dorpje aangeklampt voor hulp. De heilige stenen van de dorpelingen zijn kwijt en ook hun kinderen ontvoerd. Jij gaat een duistere met vallen gevulde tempel in om de sinistere plannen van Thuggee te stoppen, de stenen terug te krijgen en de kinderen te redden. In The Last Crusade is het nodig om de locatie van de heilige graal te beschermen van de Duitsers die hun Fuhrer hiermee het eeuwige leven willen schenken. Ook zul je je vader uit de problemen moeten helpen die zich verwikkeld heeft in de samenzwering.

Genoeg interessante locaties en mogelijkheden voor interessante gameplay zou je zeggen? Dat klopt. In totaal zijn er zes levels per film die aardig lang kunnen duren om uit te spelen, afhankelijk of je voor zo veel mogelijk te verzamelen LEGO steentjes gaat en het vinden van alle geheimen, of je simpelweg zo snel mogelijk door het level racet omdat je te laat bent voor je korfballes. Gebaseerd op de meest interessante scenes in de verschillende films zijn deze levels een feest van herkenning gevuld met schattige tussenscènes in de typische LEGO-stijl en een dikke knipoog. Hoewel er iets te zeggen is over dat het hele LEGO platform spelsysteem maar weinig veranderd per titel, blijven de spellen toch leuk om te spelen door hun grote toegankelijkheid en gameplay berust op het verzamelen en ontdekken van de omgeving.

Afbeelding 16Afbeelding 17Afbeelding 18

Het LEGO systeem

Als je de inmiddels klassieke LEGO Star Wars games hebt gespeeld, dan weet je eigenlijk goed wat je moet verwachten. Het spel is een platformer waarin twee karakters een level bestormen met een aantal unieke gaven. Zo heeft Indiana Jones natuurlijk altijd zijn zweep, waarmee hij over afgronden kan springen en onbereikbare plekken kan verkennen en dragen de andere speciale gereedschappen als een schepje om dingen op te graven, een moersleutel om dingen te repareren of een speciale vaardigheid. Deze vaardigheden zijn bijvoorbeeld het klein zijn, zodat een klein karakter op plekjes kan komen die niet te bereiken voor grotere karakters, in het geval van de vrouwelijke karakters de eigenschap dat ze hoger kunnen springen en zo zijn er ook figuurtjes die we maar ‘schurken’ noemen en zichzelf speciale toegang verlenen tot bepaalde locaties. Verder zul je in de avonturen ook karakters verzamelen met een specifiek wapen dat naast het verslaan van vijanden ook helpen bij het vinden van nieuwe doorgangen.

Elke level biedt de speler de eerste keer dat deze gespeeld wordt alleen de ‘Story’ spelmodus aan, maar heb je deze volbracht dan kun je in de ‘Free Mode’ aan de slag, waarbij je vervolgens zelf je assortiment aan karakters kunt kiezen met de eigenschappen die nodig zijn om de resterende schatten uit het level te ontdekken. Na een aantal missies uit te voeren zul je een breed assortiment aan karakters hebben vrijgespeeld die je vervolgens met de overal te verzamelen LEGO blokjes kunt kopen in de universiteit waar je altijd terug komt tussen levels is en waar je ook tussenscènes kunt bekijken, gevonden pakketjes kunt openen en enkele leuke geheime plekjes te vinden zijn. Het speelt gewoon heerlijk weg, alsof je een pakje boter fijnknijpt in je vettige knuistjes.

Afbeelding 13Afbeelding 14Afbeelding 15

Dit alles klinkt je ongetwijfeld, mits je bekend bent met de Star Wars games of de LEGO Bionicle titel, bekend in de oren. Inderdaad de formule die door Traveller’s Tales toegepast wordt op de LEGO games is niet bijster veel veranderd. Naast welk extra vaardigheden voor karakters, zoals het kunnen oppakken van gereedschappen zul je min of meer de zelfde spellen spelen. Althans, er moet gezegd worden dat LEGO Indiana Jones meer aanvoelt als een klassieke tweedimensionale platformtitel dan de Star Wars games, aangezien de speler met het camerastandpunt in het spel altijd van de zijkant de spring/schiet en verzamelactie gade slaat. Een beetje 2D nostalgie bovenop je Indiana Jones nostalgie? Slim!

Presentatie en beperkte multiplayer

Wederom is er over de presentatie te zeggen dat hoewel de grafische mogelijkheden van de LEGO-engine die gebruikt wordt voor Indiana Jones verbeterd zijn en de karakters en omgevingen er bijzonder aardig en gestileerd uit zien, we niet kunnen claimen dat het spel technisch zo bijster indrukwekkend is. Hoeft ook niet want met de unieke stijl en de schattige LEGO karakters en omgevingen is deze titel gericht op gamers die willen genieten van een makkelijk te spelen en niet al te ingewikkelde platformer die een gezonde dosis humor gebruikt om de speler in de sfeer te brengen. De menu’s zijn allemaal wat simpel en ook het tussenlevel, in de vorm van het universiteitsgebouw is niet bijster veel veranderd in verhouding met de vorige LEGO games. Het is allemaal kleurrijk en vrolijk en zal alleen daarom al een glimlachje op je gezicht toveren, terwijl de Indiana Jones muziekjes lustig op de achtergrond draaien.

Toch moeten we kwijt dat het spel, in ons geval, redelijk vaak vast liep als wij een level probeerde te herspelen in de Free Play spelmodus. Waarom precies durven we niet te zeggen, maar dat het überhaupt gebeurd is geen reclame voor of het spel of de hardware van Microsoft. Gelukkig was dit een probleem dat maar af en toe de kop op stak, maar toch behoorlijk vervelend was. Ook is er het minpuntje dat het spel niet online speelbaar is met je maatjes, maar dat de coöperatieve spelmodus zich weer alleen manifesteert als ‘hot seat’ coöperatief spelen op het zelfde scherm met een maatje op de bank naast je. Erg amusant en hilarisch als je elkaar’s LEGO’s probeert af te pakken en elkaar met op vrolijke wijze saboteert Stiekem hadden we toch het allerliefste ook online door kunnen spelen en vinden we dat er in deze moderne tijd bijna geen excuus meer is voor het gebrek aan een online spelmodus.

Afbeelding 10Afbeelding 11Afbeelding 12

Conclusie

Als je een fan bent van Indiana Jones en de vorige LEGO games, dan kun je met LEGO Indiana Jones je lol niet op. De bekende LEGO- gameplay met bekende sets en karakters en de al te schattige guitige humor maken van dit spel wederom een heerlijk speelbare titel die je vele uurtjes bezig houdt. De single-player missies op zich zijn misschien niet al te lang, maar je bent nog uurtjes bezig om ze te herspelen en alle te ontgrendelen extra’s uit het spel te pakken te krijgen. Deze veteraan als het aankomt op LEGO videogames kan je nu al vertellen dat de limiet voor te verzamelen LEGO-steentjes in deze titel 4 miljard bedraagt! Hoewel het spel enkele problemen met vastlopen kent en het allemaal al een keer is gedaan, blijft het verplichte kost voor mensen op zoek naar een amusante, niet al te moeilijke platformer met guitige humor en een unieke stijl. Het is eigenlijk alleen maar een extra bonus dat er enkele nieuwe mogelijkheden in het spel zitten en het van de Indiana Jones franchise is. Wel een gemis is een online speloptie, maar daar trekt de bejaarde Indiana Jones zich niets van aan.