01 December 2008

Goed nieuws voor LEGO: K'nex moeilijk verkrijgbaar

Kinderen die K'nex op hun verlanglijstje hebben staan, moeten zich opmaken voor een teleurstellende pakjesavond. Het populaire constructiespeelgoed is momenteel bijna niet verkrijgbaar in Nederland. Te weinig voorraad bij distributeur Hasbro maakt dat de speelgoedwinkels al sinds de zomer amper meer worden bevoorraad.

Hasbro leverde begin oktober enkele dozen K'nex af aan een beperkt aantal winkels. Sindsdien is de voorraad op, meldt de consumentenservice in Emmen. Vanaf 1 januari wordt het speelgoed van K'nex in heel Europa gedistribueerd door de firma Tomy.  Tot nu maakte K'nex in Europa gebruik van meerdere distributeurs. "In januari maakte K'nex bekend per 2009 met een distributeur door te gaan voor heel Europa", vertelt marketing manager Madeleine Klep van Hasbro.  Andere Europese distributeurs hebben toen hun voorraden tegen heel lage prijzen op de markt gedumpt, waardoor er voor ons niets meer aan te verdienen viel. We hadden maar heel weinig ingekocht en die voorraad is nu op."

"Er komen ontzettend veel klanten vragen naar K'nex", vertelt een verkoper van speelgoedwinkel Bart Smit in Hoogeveen." Soms wel twintig of dertig per dag." Bij filialen van Bart Smit en Intertoys in Hoogezand en Meppel valt het mee met de vraag naar K'nex, maar collega's van speelgoedketen Intertoys in Emmen en Hoogeveen moeten veel klanten teleurstellen. "Ik kan wel een briefje ophangen'

"De meeste vragen kwamen aan het begin van de sinterklaasperiode, toen de speelgoedgidsen net uit waren', vertelt bedrijfsleider Roy Oudervan van Intertoys in Assen. Hij geeft wel aan dat K'nex al een poosje terrein aan verliezen was op concurrent Lego. Toen Lego een aantal jaren in een dip zat, was het juist K'nex dat een deel van het marktsegment voor zich opeiste.

Directievoorzitter Ruud Cornelissens van Intertoys Holland BV zit niet echt met het wegvallen van K'nex. "Wij krijgen onze winkels ook wel vol met ander speelgoed." Dat geldt natuurlijk ook voor de zak van Sinterklaas. Maar wil de Sint echt het verlanglijstje volgen, dan zullen zijn zwarte pieten de tweedehands sites op internet af moeten struinen.