Billund (Denemarken) - Eigen verzinsels, ontstaan uit hersenspinsels. Zo noemt standhouder Aat Schilperoort op de door LEGOclub De Bouwsteen georganiseerde LEGObeurs zijn werk. Afgelopen zaterdag en zondag konden bezoekers op deze plek worden geprikkeld om ook te gaan bouwen aan een eigen LEGO-ontwerp.

Er waren veel steentjes gebruikt in de mooie ontwerpen die stonden opgesteld. "Nee, het is geen speelgoed. Het is de variëteit van de verschillende onderdelen die het zo leuk maakt. Ook is het heerlijk om te bouwen, want je hoort of ziet even helemaal niets om je heen. Na het werken kan dit een enorm ontspannende bezigheid zijn", vertelt Ruud Woeltjes over LEGO, dat hij al 50 jaar als hobby heeft.

Op zijn zolder van negen bij vijf meter is plek voor 8,3 miljoen onderdelen. Met deze bezigheid kan hij zich als een vis in het water voelen op deze LEGObeurs waar veel gelijkgestemden hun kennis en creativiteit kunnen delen. Er rijden veel treinen volgens het LEGOboekje, maar er zijn ook eigenmaaksels bij.

Zo heeft Ronald Hoexum uit het Groningse Niezijl een stad bij het spoor gebouwd. "De fietsenwinkel is erbij gebouwd, want er stonden al fietsen in de stad. Daarna heb ik het bankgebouw erbij gezet, want er moet ook geld zijn."

Naast het bouwen heeft hij ook een handeltje in de bouwsteentjes. Dagelijks krijgt hij bestellingen binnen. "Niet alleen uit Nederland. Ook uit Rusland en Korea."

Paul Toxopeus heeft ook deze bijzondere hobby. Hij is een fan van het failliet verklaarde Land van Ooit in Brabant en daarom besloot hij vier jaar geleden om het park tot in detail na te bouwen.

"Thuis kan ik het niet opbouwen. Op beurzen zoals deze wel. 'Gaaf', hoor ik dan en daar doe ik het voor. Fanatieke LEGObouwers kijken me soms met de nek aan. Ik schilder namelijk wel eens mijn onderdelen. Maar dat geeft niet. Ik ben geen LEGOfan, maar een Land van Ooit fan."

Silvio Fontaine heeft zich gericht op Paradiso in Amsterdam. Alles kan open, zodat je kunt zien dat ook binnen alles in detail is nagebouwd. Ernaast staat een hoog gebouw. "Waarom ik dat hoge gebouw heb gemaakt? Soms ben ik dat priegelwerk aan het Paradiso zo zat, dat ik even gewoon lekker door wil bouwen aan die hoge flat. Maar ondertussen denk ik wel na over de verdere bouw van het Paradiso."

Wanneer na deze verhalen de vingers kriebelen, dan kom je als volwassene echter niet aan je trekken. Bij de ingang van de bouwhoek – met stapels heerlijk klikkende

onderdeeltjes – staat duidelijk aangeven dat ouders hier niet welkom zijn. Zo bouw je als Bouwsteen niet aan de toekomst.