09 augustus 2007

Lego viert vrijdag 75e verjaardag in Denemarken

Billund - In Denemarken maken ze zich op voor het grote verjaardagsfeest vrijdag voor de firma Lego, die dan precies 75 jaar bestaat.

 

Het verhaal van Lego begint op 10 augustus 1932, in de studio van Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund. Hij maakt er houten speelgoed. In 1934 komt Christiansen met de merknaam "Lego" op de proppen, afgeleid van de Deense woorden "leg godt", of "speel goed".

 

In 1949 start het bedrijf met de productie van de intussen legendarische plastic blokjes. Daarna was Lego een halve eeuw een ongelooflijk verkoopsucces, tot eind jaren negentig. Toen daalde de verkoop onder invloed van het veranderde speelgedrag van kinderen: die spelen nu vaak liever met computers dan met plastic blokjes. De verkoop van legoblokjes mag dan wel niet meer zo enorm zijn als vroeger, toch kennen de blokjes wereldwijd een groot succes.

 

LEGO is nog steeds familiebezit van de familie Kristiansen. Hieronder een foto met de drie directeuren van de LEGO groep in dezelfde volgorde als ze directeur zijn (geweest): Ole Kirk Christiansen, daaronder Godtfred Kirk Christiansen en daaronder, de huidige directeur, Kjeld Kirk Kristiansen (Familienaam is veranderd door een fout van een medewerker van de burgerlijke stand.)