15 December 2007

LEGO League in Stadskanaal

STADSKANAAL - De Stadskanaalster scholengemeenschap Ubbo Emmius was zaterdag 15 december het toneel van de Noord-Nederlandse finale van de First LEGO League. Dat is een internationale wedstrijd LEGO-robots bouwen voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar.

Leerlingen van de Ubbo Emmius in Stadskanaal en Winschoten en basisschool de Starter in Groningen doen mee aan de regiofinale, waarin een plek in de Beneluxfinale is te winnen, zaterdag 26 januari in Enschede. Het wereldkampioenschap is in april in Atlanta in de Verenigde Staten.

De deelnemers moeten een robot bouwen van technisch LEGO die op een wedstrijdveld van één bij tweeënhalve meter diverse opdrachten moet uitvoeren, zoals het verplaatsen van bomen en windmolens van LEGO en het in werking stellen van een zonnesatelliet. De opdrachten zijn over de hele wereld gelijk.

 

De lol van wetenschap en technologie ontdekken, samen met andere kinderen uitdagende problemen oplossen en tegelijkertijd je zelfvertrouwen vergroten, kennis opdoen en vooral veel plezier hebben? Dat is meedoen aan de First Lego League (FLL). TechnoMatch organiseert dit seizoen voor het eerst de FIRST LEGO League in Noord Nederland, dat betekent dat op 15 december 2007 een spannende finale wordt gehouden op het Ubbo Emmius College te Stadskanaal. De beste teams uit Noord-Nederland gaan bovendien verder naar de Benelux finale in Enschede op 26 januari 2008.

 

Tijdens de regiofinales kunnen 31 teams zich kwalificeren voor een plekje in de Benelux finale op 26 januari. De 32ste plek wordt opgevuld met een team dat een wildcard krijgt. Dat is een team dat vanwege een bijzondere prestatie toch een plekje verdient in de finale, ook al lukte het tijdens de regiofinale niet om dat in de wacht te slepen.

Ook voor het World Festival in Atlanta is het mogelijk om een plekje te veroveren als je dat niet weet te verdienen in de Benelux finale. FIRST stelt tien plaatsen beschikbaar aan teams die zich bijzonder sportief hebben opgesteld en zo goede ambassadeurs voor de FLL zijn. Elke land nomineert voor deze tien plaatsen één team, en een internationale commissie beslist vervolgens wie er wordt uitgenodigd voor het World Festival.