17 December 2007

Met Lego kun je sterke teams bouwen

 

Foto: DvhN/Corné Sparidaens

Het team van Lego Unit concentreert zich bij robotwedstrijd.

 

Door Gert Brouwer

STADSKANAAL -  Met Lego kun je meer dan alleen huisjes bouwen. Robots bijvoorbeeld. Maar ook sterke teams. Op scholengemeenschap Ubbo Emmius aan de Maarsdreef in Stadskanaal deden scholieren tussen van 9 tot 14 jaar zaterdag mee aan de First Lego League. Ze leren veel van het project. 

De Stadskanaalster school doet al drie jaar mee met de Lego wedstrijd. Dit jaar organiseerde de school de regionale finale in Oost-Groningen. Docenten Johan van Gerven en Loek Weegenaar zijn enthousiast over de effecten van de Lego wedstrijden, waarvoor op de school speciale wedstrijdtafels zijn gebouwd. De Lego wedstrijden zijn onderdeel van het vak natuur en techniek. "De leerlingen moeten iets bouwen. Ze moeten programmeren. En ze moeten samenwerken. Het is teambuilding. Ze moeten elf opdrachten uitvoeren in tweeënhalve minuut tijd. Dat kan niet. Wereldwijd kan maar 1 procent dat halen. De leerlingen moeten dus als team bepalen welk doel ze nastreven. 

 

Behalve het technische gedeelte was er dit jaar ook nog een onderzoeksopdracht. Ze moesten een gebouw in de omgeving opzoeken en een plan maken hoe daar op energie bezuinigd kan worden."


Jarno (14) is lid van het team Lego Unit dat zaterdag professioneel voor de dag kwam met een prima geprogrammeerde robot en een energiespaarplan voor de Stadskanaalser snackbar Chaplin. 

 

Hun robot kwam in de ring tegen team Ubbo Winschoten dat veel beter van start ging, maar vervolgens dik verloor. Lego Unit scoorde 225 punten. Een prima score. "In het begin begrepen heel veel leerlingen niet veel van het project", zegt Jarno. "Er werd langs elkaar heen gepraat. We hadden geen ruzie, maar het liep niet. Pas toen we samen een oplossing gingen bedenken ging het lopen.