02 December 2008

LEGOLAND Model bouwer: een droombaan

Windsor - Werk hoeft geen zware taak te zijn. Hieronder een verhaal over een man die nooit zijn kindertijd ontgroeide en zijn passie voor bouwen met lego.

Guy Bagley heeft alleen allerlei beroemde gebouwen van over de hele wereld gebouwd - inclusief een groot gedeelte van Londen - tot en met de laatste steen.
Volg de gele, blauwe, groene en rode stenen weg: Een van Guy's creaties

Maar de 37-jaar-oude master builder hoefde geen troffel of schep te gebruiken - dit omdat zijn architecturale creaties compleet van Lego zijn gebouwd.

Guy is de hoofd model maker van het Legoland park in het Verenigd Koninkrijk, en wordt betaald om duizenden sculpturen te bouwen die in het park staan, vele die de attracties voor de jonge bezoekers opleuken.

Maar, in plaats van een toekomst van bouwen met de gekleurde stenen, droomde Guy er als kleine jongen van om een machinist te worden op een trein. 

"I had Lego als kind, maar ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen als beroep," lacht hij.

Miljoenen onderdelen

Guy staat aan het hoofd van een 12 man sterk team welke haar dagen slijt met het ontwerpen en bouwen van modellen - van biggen bestaande uit zes onderdelen tot een grote Boeing 747 cockpit gemaakt met 2,2 miljoen stenen.

Ze beginnen hun werkdag om 7 uur 's morgens, voordat het park haar deuren opent, de bestaande modellen worden bekeken en indien nodig hersteld. Verder houden ze zich bezig met het ontwerpen en bedenken van nieuwe attracties, tot en met de aankleding en de kleurstellingen.
LEGO FEITEN
Het bedrijf werd gesticht in 1934
Er zijn meer dan 400 biljoen stenen gemaakt
Uitgeroepen tot Britain's top toy in 2008 

Er zijn bijna 55 miljoen plastic onderdelen, of "elementen", op dit moment in gebruik in het park. Dat zijn allemaal de "standaard" stenen die kunnen worden gekocht in 10 kleuren in elke speelgoedwinkel, legt Guy uit, dus in theorie kan iedereen een van onze modellen nabouwen.

Ooit werd opgetekend dat de modernistische architect Ludwig Mies van der Rohe heeft gezegd dat "architectuur begon toen twee stenen samen werden gevoegd". Guy Bagley kan niet dichter bij deze uitspraak komen met zijn werk.

Hij is helemaal gek op de mogelijkheid van de klassieke acht-nops lego steen, omdat deze in bijna elk sculptuur gebruikt wordt. 

Het team is altijd druk in de weer omdat het park altijd in beweging is, het grote Miniland Londen wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe gebouwen en staat ook vaak in het teken van echte evenementen, zoals het toevoegen van mini renners als er een marathon gaande is in de echte versie.

"We voegen constant nieuwe dingen toe - het is bijna een obsessie," geeft Guy toe, die zichzelf er regelmatig op betrapt als hij weer een model bouwt voor zijn zoon, terwijl hij vakantie heeft. 

Team ongeslagen

Sommige van de grootste modellen waar Guy aan heeft gewerkt, zoals de draken of een van de kenmerkende gebouwen van de Verenigde Staten, de Empire State Building, kan een modelbouwer een half jaar werk kosten om te bouwen.
Ik zou het nog niet willen ruilen voor alle thee in China
Guy Bagley

Volgens Guy, is het het moeilijkst om met Lego genoeg detail aan te brengen. Maar, zegt hij trots, zijn team heeft het nog niet verloren bij welke uitdaging ook tot nu toe. 

"Alles wat ons gevraagd is om te bouwen hebben we gedaan - tot en met de Boeing cockpit," zegt hij.

Guy haalt de meeste eer van zijn werk als hij de creaties voor het eerst aan het grote publiek mag tentoonstellen. 

"Als je een model bouwt en je ziet de gasten het bewonderen, dan geeft dat een kick," zegt hij. Maar ook droombanen hebben een keerzijde, en voor Guy is dat dat hij niet in een kantoor kan zitten en lekker bij de kachel kan werken. Het weer kan het werk erg moeilijk maken, vooal de kou en de regen maken dingen minder leuk, zegt hij. 

Wat heb je nodig om in Guy's voetstappen te treden? De goede houding is essentieel, denkt hij.
LEGO BOUWERS
Salaris: Gewone model maker £19,000 (28.310) tot £30,000+ (Ä 44.700)
Aantal: 12 Legoland bouwers in het Verenigd Koninkrijk

"Als je in je hart een kind bent, heb je veel plezier in deze baan. Je moet kunnen samenwerken met andere mensen, en kunnen omgaan met de bezoekers. Je hebt passie nodig om dit te kunnen doen."

Een achtergrond in kunst en ontwerp kan helpen, en ervaring is essentieel zegt hij. .

"Je kunt oefenen. Net als bij andere beroepen is ervaring belangrijk. Je moet een twee dimensionaal plaatje in een drie dimensionaal model kunnen omzetten."

Lego test

Terwijl anderen in zijn team in het theater hebben gewerkt als decor bouwer, was Guy een industriŽle model maker. Omdat hij architectonische modellen maakte, werd hij gevraagd om modellen te bouwen voor een nieuw Legoland park. Uiteindelijk hield hij er een baan als model bouwer aan over.
Guy haalt bevrediging uit zijn werk door de reacties van bezoekers te zien, als ze zijn modellen bekijken. 

"Het was een geval van op de juiste tijd op de juiste plaats zijn," zegt hij. Als onderdeel van een selectie procedure kreeg Guy een door met plastic bouwstenen met als opdracht om binnen een uur een dier of een gebouw te bouwen vanaf een schets. En zijn papegaai imponeerde zijn baas enorm. 

Maar hij geeft toe: "Ik zou het nu veel beter kunnen."

Guy adviseert wanna-be professionele model bouwers om een portfolio van hun werk bij te houden, inclusief de ontwerpen en foto's van de beste creaties.  Maar ze moeten vooral gepassioneerd blijven, zegt hij. 

Als je ook een baantje wilt zoals Guy heb je wel een lange adem nodig. Na 16-en-half jaar, geeft hij nog lang niet te willen stoppen met het werk. 

"Ik zou het nog niet willen ruilen voor alle thee in China."

Lees ook: