09 April 2008

Dean Kamen ontvangt LEGO prijs

De Amerikaanse Dean Kamen krijgt vandaag de LEGO-prijs voor zijn hartstochtelijke inzet voor de non-profit organisatie FIRST, die hij stichtte in 1989.

FIRST (Voor Inspiratie en erkenning van Wetenschap en Technologie) is opgericht ter bevordering van het belang in wetenschap en technologie onder kinderen en jongeren.
"Het is 10 jaar geleden begonnen we een pilot project met FIRST LEGO League - en in de tussenliggende jaren is het een enorm succes geworden. Van slechts een paar honderd deelnemers tot meer dan 100.000! "Zegt Kjeld Kirk Kristiansen, LEGO eigenaar, die Dean Kamen de LEGO-prijs zal uitreiken.

"We zijn bijzonder trots Dean Kamen te kunnen eren voor zijn persoonlijke en onvermoeibare inzet voor de ontwikkeling van het kind en leren. Kinderen leren het beste wanneer nieuwe kennis wordt gepresenteerd in de vorm spelen, en bij de oprichting van FIRST, heeft Dean een organisatie die - uniek en door middel van systematische, creatieve spelen - helpt kinderen en jongeren begrijpen en waarderen van wetenschap en technologie. Wij zeggen dat de toekomst behoort aan onze kinderen, en Dean Kamen speelt een zeer belangrijke rol in het creŽren van een betere toekomst - benutting van de fantastische creativiteit en inventiviteit dat kinderen en jongeren hun ervaring via betrokkenheid bij de FIRST-programma's. "

Dean Kamen, oprichter en eigenaar van DEKA Research & Development Corporation, is een ondernemer en uitvinder. Een van zijn uitvindingen, die de publieke opinie in de gehele wereld heeft gevangen, is de Segway twee wiel transporter. Dean Kamen bezit meer dan 440 octrooien in de wereld, de meeste van hen in de sector gezondheidszorg.

De LEGO-prijs
De LEGO-prijs werd opgericht in 1985 en is toegekend aan personen en instellingen die een buitengewone bijdrage leveren aan kinderen en jongeren. De ontvangers zijn anderandere: Astrid Lindgren, Paul Newman, John Feierabend, Mario Lodi en dergelijke instellingen als Associac„o Santa Therinha in BraziliŽ, De SaekDong Organisatie in Korea, en Papalote Museo del NiŮo in Mexico City. De LEGO-prijs is voor het laatst toegekend in 1997.
Dean Kamen ontvangt een bedrag van 100.000 dollar, die hij zal doorgeven aan de FIRST organisatie en een unieke glazen schaal speciaal voor de gelegenheid gemaakt door Steffen Dam, een Deens glas kunstenaar uit Ebeltoft.

FIRST LEGO League
FIRST LEGO League (FLL) werd gelanceerd in 1998 - samen met de lancering van LEGO MINDSTORMS. FLL is een internationaal programma voor kinderen en jongeren van 9 tot 16 jaar. Het programma is een combinatie van experimenten met interactieve robot-software en een project presentatie. Een team kan bestaan uit maximaal 10 personen - met de focus op teambuilding, probleemoplossend vermogen, creativiteit en analytisch denken.
Ieder jaar in september, worden FFL teams in de hele wereld uitgedaagd, gebaseerd op een authentiek probleem waarmee de wereld. De wedstrijd begint op lokaal niveau, die voorafgaan aan de regionale rondes, en met de sluiting van een internationale eindronde. Dit jaar is de uitdaging "Power Puzzle",waaraan meer dan 106.000 kinderen en jongeren deelnemen.

In iets meer dan een week tijd zullen meer dan 100.00 kinderen en jongeren zullen presenteren in Atlanta, Verenigde Staten, om deel te nemen aan het eerste Wereld kampioenschap en Power Puzzel Festival. Gedurende een periode van 2 Ĺ dag zullen ca.. 80-84 teams deelnemen in robot toernooien,  de finales worden gehouden op vrijdag 18 april.

Lees meer over FURST op www.usfirst.org.