Breda (Noord Brabant) - Enkele dagen geleden werd bekend dat er misschien een LEGOLAND in Nederland komt. Dit deed veel stof opwaaien in diverse gemeenten. Hieronder een overzicht van de berichten die de ronde doen.


ZWOLLE - Een Nederlandse vestiging van Legoland kan maar op een plek komen: Zwolle. Vindt de Zwolse wethouder René de Heer.

Immers, Zwolle heeft sinds jaar en dag een band met Lego. Elk jaar weer komen duizenden mensen naar de IJsselhallen voor LegoWorld. "We komen met een plannetje", belooft De Heer.

Eerder werd duidelijk dat ook Flevoland in beeld is voor het Nederlandse Legoland.


ASSEN – De Statenfractie van de PvdA wil een vestiging van Legoland in onze provincie. Dit zou goed zijn voor de werkgelegenheid in Drenthe en voor het toerisme.

De partij wil dat het college zich hiervoor gaat inzetten. De directie van Merlin Entertainment Group, waar Legoland in Denemarken onder valt, wil een vestiging in Nederland en beslist daar in 2015 over. De PvdA-fractie vindt de omgeving van Meppel een mooie plek voor Legoland. Of anders op een locatie in de driehoek Plopsaland – Dierenpark Emmen.


UTRECHT - Als het aan gedeputeerde Ralph de Vries van D66 ligt komt een dependance van pretpark Legoland naar de provincie Utrecht. Vorige week werd bekend dat eigenaar Merlin Entertainments Group Nederland in het vizier heeft voor een zevende park. De Vries ruikt een kans voor Midden-Nederland.

Het centraal gelegen Utrecht is volgens Merlin ideaal, maar dan moet de overheid wel meewerken. Volgens gedeputeerde De Vries is dat niet aan dovemansoren gericht.

Een precieze locatie heeft hij echter nog niet. Hij laat ambtenaren eerst met Merlin overleggen over hoeveel ruimte er nodig is en kan dan pas met gemeentes praten of er plaats is.

Het Nederlandse Legoland zou ergens tussen 2015 en 2020 gebouwd moeten worden.


RHENEN - Het plan om Legoland naar Utrecht te halen neemt steeds concretere vormen aan. De Rhenense burgemeester Joost van Oostrum vraagt zich op Twitter af of het pretpark iets voor Rhenen zou zijn.

Van Oostrum wilde maandagavond op de berichtensite van zijn volgers weten of ze de dependance van Legoland in Rhenen of de omgeving van het dorp willen zien.

Ook in Nieuwegein houdt de mogelijke komst van het pretpark de gemoederen bezig. Daar steunt fractie De Mol de eventuele vestiging van het park op bedrijventerrein Het Klooster.

Pretparkspecialist Adri van Esch denkt dat de provincie een goede kans maakt op het park, onder meer door de gunstige ligging. Ook is in de drukke provincie nog wel 25 hectare te vinden die voor het park nodig zijn, zegt Van Esch.

Vorige week werd bekend dat Nederland wordt overwogen als nieuwe locatie voor het park. De provincie liet weten daar wel oren naar te hebben. Als het doorgaat, moet het park tussen 2015 en 2020 gebouwd worden.


Een aantal raadsleden van Zuidplas zien het wel zitten als de Nederlandse vestiging van Legoland in Zuidplas wordt gebouwd, zo bleek deze week op twitter. Een grap of serieus bedoeld?

Diverse media meldden de afgelopen week dat de Merlin Entertainments Group, de eigenaar van Legoland, voornemens is een Legoland pretpark in Nederland te bouwen en daarvoor een geschikte locatie zoekt. In Nederland spelen veel kinderen met Lego en regiodirecteur Kees Klesman zei in het AD dat er een locatie nodig is die centraal ligt en goed bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer.

Twitterende raadsleden

Er kan gedacht worden aan Flevoland, Utrecht of een locatie die tegen de Randstad aan ligt. Inmiddels komen er ook uit Den Haag en Drenthe geluiden dat ze daar ook graag Legoland willen binnen halen. Ook in Zuidplas werd er deze week door gemeenteraadsleden over gepraat, of eigenlijk meer "getwitterd".