04 Augustus 2010

Interview met de ontwerper van de LEGO Maersk Sealand.

Billund (Denemarken) - Hier een interview met de ontwerper van het Maersk Schip: Henrik Andersen. Hij is de man achter het LEGO Maersk Schip. Hij heeft het originele model ontworpen in zijn vrije tijd, zonder zich te realiseren dat het later een echt LEGO model zou worden. 

 

Hoe is het LEGO Maersk Schip ontstaan?

"Het startte toen we elementen ontvingen voor LEGO World City in 2002-2003, waardoor ik op het idee kwam om een schip te gaan bouwen. Het was eigenlijk gewoon voor de lol, en het model stond geruime tijd op een plank op mijn werk. Ik kreeg er veel reacties op en op een dag hebben een paar mensen contact opgenomen met Maersk om te vragen of ze interesse hadden in een LEGO Maersk schip, en dat waren ze! Ik kreeg de opdracht om een LEGO schip te bouwen gebaseerd op een echt schip. Het was erg leuk om te starten met een echt schip en deze te converteren in een LEGO schip." 

 

Hoe was het om aan dit project te werken? 

"Hoe het was om aan dit project te werken? Het was fantastisch! Het schip was erg anders dan de standaard LEGO City modellen welke ik elke dag ontwerp. Normaal gesproken het ik een 'speciaal' project per jaar en dit jaar was het het Maersk Schip. Ik heb er erg van genoten." 

 

Over welk aspect van het LEGO Maersk schip ben je het meest tevreden? "Het aantal containers. We zijn er in geslaagd om 40 containers op het schip te proppen. Ondanks dat mensen van andere ontwerpafdelingen bleven zeggen: "Heb je er echt zo veel nodig?". Gelukkig was het mogelijk om al deze containers op het schip te stapelen - het is trouwens een hele klus om ze te bouwen!"

 

Wat was het moeilijkst aan het ontwerpen van dit schip? 

"De kleur, zonder twijfel. De licht blauwe Maersk kleur is geen officiŽle LEGO kleur. Ik moest naar de hobby winkel om verf te laten mengen in de juiste kleur voor het eerste model van het schip. Gelukkig hadden we negen ton plastic granulaat met de juiste kleur op voorraad in die tijd, dus er was genoeg om de eerste gelimiteerde oplage van het schip te produceren. De licht blauwe kleur is toen toegevoegd aan de officiŽle LEGO kleurenkaart, maar alleen voor het gebruik bij LEGO Maersk modellen."

 

Het eerste Maersk model kwam al in 1974 uit. Dat was een standaard LEGO schip voorzien van stikkers en wel in de Maersk kleur. Het bevatte 220 onderdelen en was een speciale uitgave voor Maersk. 

1650 Maersk Line container schip

220 onderdelen
Promotie uitgave voor Maersk Line.
1974
Maersk Line Container vrachtwagen

30 onderdelen, 1 minifig
Promotie uitgave voor Maersk Line, Denemarken.

Maersk Truck en Trailer
352 onderdelen, 1 minifig
Promotie uitgave voor Maersk Line, Denemarken.
1985
Maersk Line Container Truck

211 onderdelen, 1 minifig
Promotie utgave voor Maersk Line, Denemarken. Latere versies van deze set  hebben "Maersk Sealand" stickers.
1995
Maersk Sealand Container Schip

988 onderdelen
Promotie uitgave van Maersk Sealand. Ook genummerde oplage via Shop At Home. In latere uitgaven zijn de Maersk blauwe stenen vervangen door een andere kleur blauw.
2004
Maersk Line Container Schip

Promotie uitgave voor Maersk. Zelfde als 10152.
2009

Lees ook:

Komt de Maersk weer uit? (13-06-2010)

Maersk Sealand weer te koop via shop@home!