17 Juni 2011
LEGO in de ban in Verenigd Koninkrijk?

Londen (Verenigd Koninkrijk) - Er dreigt een bescheiden economische rel tussen Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Reden: De Deense Voedsel- en Warenautoriteit heeft de import van het oer-Engelse goedje Marmite verboden.

Dat schrijft het dagblad the Guardian vandaag. De reden van het importverbod is de de toevoeging van vitamine B aan het zwarte smeersel dat vaak wordt gebruikt als smaakversterker op bijvoorbeeld een broodje kaas.

Bij wijze van grap roept de krant nu op tot een boycot van Deense producten zoals Lego, bacon, de spannende TV-serie The Killing, koekjes in ronde blikken en meubelen van ontwerper Arne Jacobsen.

Ban in Wales
Het is niet de eerste keer dat Marmite in opspraak is geraakt. Eerder werd het zwarte potje met de gele deksel in de ban gedaan in Wales, omdat het een te hoog zoutgehalte zou bevatten.

Uit onderzoek van de fabrikant is gebleken dat iets meer dan de helft van de Britten het goedje 'verschrikkelijk' vindt. Dit 'Love it or hate it'-gegeven wordt door de makers dan ook handig uitgevent via de website van het bedrijf.

Lees ook: