01 januari 2015
Martinitoren in LEGO!

Scheemda (Groningen) - Op 18 december 2014 startte ik met het ontwerp van de Martinitoren in Groningen gebouwd uit LEGO stenen. De Martinitoren, gelegen aan de Grote Markt, is de bekendste en met zijn 96,8 meter ook de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk.

 

Op 1 januari 2015 had ik na 24 uur ontwerpen achter de pc eindelijk de complete toren opgebouwd. In januari 2015 bouw ik het onderste deel van de toren met het aangrenzende gebouw "De Kosterij". In het onderste deel van de toren zitten veel details en 2312 elementen.

 

Als het onderste deel af is, zal ik in februari en maart bouwen aan het middendeel. Dat deel is in de tekening nog niet helemaal af. Tot nu toe zijn er 1295 elementen gebruikt om dit deel van de toren te bouwen uiteindelijk zal dit aantal vermoedelijk uitkomen op 1800 elementen.

 

Tenslotte komt de kroon op het werk, letterlijk op de toren. De toren heeft namelijk een kroon als top. Deze is gebouwd op het bovenste deel van de toren welke in totaal 2949 elementen bevat. Dit deel hoop ik in juli af te hebben. Dit zodat ik de toren in augustus kan onthullen. De toren bevat dan in totaal 7.061 onderdelen bevatten.

 

De toren is net zo hoog als 35 keer een 1x2x5 steen. Deze steen is 4,7 cm hoog. Als je dit vermenigvuldigd met 35 kom je op een totale torenhoogte van 164,50 CM. Vergelijk je dit weer met de echte toren, die 96,8 meter hoog is, dan heb ik de toren gebouwd in een schaal van 1:58,85.

 

Meer informatie volgt...

De Martinitoren in LEGO van verschillende kanten bekeken.

Het onderste deel van de toren, met "De Kosterij".

Het middelste deel van de toren.

Het bovenste deel van de toren, met helemaal bovenaan een kroon met windvaandel.

Lees ook: