26 juli 2014
Review: LEGO Creator Expert set #10242 Mini Cooper

Billund (Denemarken) - De nieuwste LEGO Creator Expert set is nummer 10242 MINI Cooper. De set is verkrijgbaar vanaf augustus. De set bevat 1.077 onderdelen en heeft de leeftijdsaanduiding 16+. Verder kost de set € 99,99.

 

Beleef de iconische MINI Cooper als eerste, met zijn klassieke lijnen, gedetailleerde interieur en grappige picknick thema. Ga een stukje tijden met de MINI Cooper. Deze fantastische replica in LEGO stenen zit vol met authentieke details, van het klassieke groen en witte kleuren schema, met witte achteruitkijkspiegels, race strepen, te openen deuren, dak en kofferbak, sportieve mist lampen, gedetailleerde motor en reserveband.

 

Je kunt het dak er af halen om zo toegang te krijgen tot het zandbruine interieur en stoelen met patroon, dashboard, draaiend stuur en versnellingspook en handrem. In de kofferbak heeft deze MINI een picknick mand en kleed om lekker te picknicken na een ritje door het landschap.

 

De MINI Cooper is 11 cm hoog, 25 cm lang en 14 cm breed. In dit artikel bespreken we de set tot in de puntjes.

De doos.

De doos is vierkant. Het karton dat is gebruikt is verantwoord FSC karton. De voorkant laat de Mini Cooper zien, gebouwd in LEGO in een echt landschap. De leeftijdsaanduiding is 16+. Het artikelnummer staat groot op de voorkant vermeld en er staat dat er 1077 elementen in de set zitten.

De achterkant laat allerlei detailfoto's van het LEGO model zien. De kofferbak met reservewiel worden getoond, het interieur door het dat te verwijderen, de motor en men laat zien dat de stoelen kunnen bewegen.

De zijkanten van de doos laten achtereenvolgens enkele foto's van het LEGO model zien, enkele foto's van een echte Mini Cooper, gegevens van LEGO en een onderdelenlijst zien. Het rare van de onderdelenlijst is dat deze ten opzichte van de andere zijkanten op de kop is afgedrukt.

Inhoud van de set

De set bevat 8 grote genummerde zakjes met LEGO elementen, en een zakje met de bouwinstructies en de stickers. In deze set zijn geen losse LEGO elementen in de doos toegevoegd. Ook is er geen zakje met grote onderdelen voor meerdere bouwstappen.

De bouwinstructies en de stickers zitten samen met een plaat karton in een apart zakje. Dit om te voorkomen dat de boekjes opkrullen omdat ze gevouwen in de doos liggen.

Verder zijn de zakjes met onderdelen genummerd. Elk nummer staat voor een bepaalde bouwstap. Je hoeft alleen de zakjes met hetzelfde nummer te openen. Op die manier is de hoeveelheid LEGO tijdens het bouwen gering en kun je lekker snel bouwen.

De bouwinstructies

De bouwinstructies zijn twee boekjes. Boekje 1 bevat alle instructies voor de bouwstappen 1 en 2 (en dus ook voor alle LEGO zakjes met die nummers). Boekje 2 bevat alle instructies voor bouwstap 3.

Op de achterkant van boekje 1 staan de website van LEGO Creator en de Apps vermeld. Op het tweede boekje een aankondiging van een enquête. Deze enquête stond eerder ook al op de boekjes, maar is voorzien van een nieuwe afbeelding.

De stickers

Er zitten normaal gesproken twee velletjes met stickers in deze set. Een velletje met de logo's van de Mini Cooper, en een velletje met overige stickers om het model aan te kleden. Wat opvalt is dat er is gekozen om meerdere nummerborden mee te leveren als sticker. Zo kun je kiezen voor een Engels nummerbord, een Duits nummerbord, een Amerikaans nummerbord of een Deens nummerbord. Er is nog een vijfde nummerbord toegevoegd waarvan we niet konden bepalen van welk land dit is.

Onze set bevatte per ongeluk niet een maar twee stickervelletjes met Mini Cooper logo's.

Aantal bouwstappen

Het aantal bouwstappen van dit model is drie. Alle elementen zitten verpakt in genummerde zakjes. Deze zakjes hoef je pas te openen als je bij de desbetreffende bouwstap bent aangekomen. Op die manier zit je niet de hele tijd met een enorme hoeveelheid LEGO op tafel te bouwen, maar in gereguleerde hoeveelheden.

Hierboven zie je tijdens welke stap welk onderdeel van de Mini Cooper gebouwd word.

De elementen

In de set zitten allerlei standaard elementen. We ontdekten enkele nieuwe elementen en enkele elementen in een nieuwe kleur of met een bijzondere bedrukking.

Er zitten in deze set in de eerste zakjes, genummerd met 1, erg veel chrome elementen. Deze elementen worden gebruikt om de bumpers te bouwen. Verder zitten er 12 afgestompte lego balkjes in met een dubbele streep erop gedrukt (6055890).

Ook de elementen die worden gebruikt om het dashboard vorm te geven zijn erg prachtig om te zien.

Het model

Het model werd door criticasters negatief beoordeeld omdat het model de rondingen van het echte model niet zou evenaren. Dat moeten we onderkennen, maar desalniettemin doet dat aan het uiteindelijke LEGO model geen afbreuk. Er zitten de nodige rondingen in het model en de afwerking is prachtig. Het model past perfect bij de andere twee modellen van VW dit eerder uitkwamen. Hij doet niet onder voor de VW Camper bus en de VW Kever.

De motor

De motorkap van het model kan worden geopend en er komt dan een mooie rode motor te voorschijn. Bij een echte Mini Cooper komen vier slangen uit de voorkant van de motor. In het LEGO model zijn hiervoor zwart 'slag tanden' gebruikt. Door de twee grote platte ronde tegels met rasteropdruk achter het motorblok ziet alles er indrukwekkend uit. De motor an sich is erg simpel en weinig gedetailleerd gebouwd.

Het interieur

Het dak kun je vrij gemakkelijk dan het model afnemen. Hierdoor krijg je een goed zicht op het interieur van de Mini Cooper. Er zitten veel details in de wagen. Zo heeft hij natuurlijk een dashboard met autoradio en drie gegevens meters zoals de kilometerteller. Verder heeft het model een schakelpook die je echt in allerlei standen kunt zetten, net als bij een echte auto. Verder heeft het model een handrem en er zitten twee kantelbare voorstoelen in de auto. De achterbank is net als de twee voorstoelen mooi bekleed met een blokjes patroon. Mooi detail zijn de hoofdsteunen en de hoedenplank.

De kofferbak

De achterklep van de Mini Cooper kan worden geopend. Je krijgt dan toegang tot de kofferbak. Daarin zit een mandje met picknickspullen: twee wijnglazen, een blok jonge kaas en een blok oude kaas en een stokbrood. Verder zit er in de kofferbak een kleed om op te picknicken en een fles water.

Als je alle picknick spullen uit de kofferbak haalt, komt er een tweede klep te voorschijn, als je deze opent, zie je het reservewiel liggen. Dit is een thuisbrenger. Het is namelijk een veel smallere band dan de overige vier banden die al onder het model zitten.

Het uiteindelijke model

Als je klaar bent met bouwen zie het model er uiteindelijk uit zoals op de bovenstaande foto. Zoals gezegd misstaat dit model niet bij de eerder verschenen VW modellen.

40109: Mini Mini Cooper

Als extraatje kregen we een polybag met een mini model van de Mini Cooper. Dit model bestaat uit 59 elementen en ondanks dit geringe aantal elementen lijkt dit mini model redelijk op zijn grote broer.

Lees ook:

Nieuwe LEGO Expert set: 10242 MINI Cooper (09-06-2014)

Kerstset 2014 op de foto 10245 (24-05-2014)

Nieuwe LEGO Creator Expert set: 10244 Kermis (05-05-2014)

LEGO Creator zomer sets (25-04-2014)

Maersk Line Triple-E nu verkrijgbaar (02-04-2014)

Parisian Restaurant vanaf 14 april weer verkrijgbaar (02-04-2014)

Nieuwe LEGO Creator sets liggen in de winkels! (01-03-2014)

LEGO 10243 Parisian Restaurant nu verkrijgbaar! (02-01-2013)

LEGO Creator sets van 2014 bekend (21-11-2013)

LEGO Creator Expert: 10243 Parisian Restaurant nieuwe modulair building! (08-10-2013)

LEGO Creator sets van 2014 lekken langzaam uit (25-08-2013)