Lommel (België) - Het is een jaar geleden dat 22 Belgische schoolkinderen omkwamen bij een busongeluk. Vandaag en morgen wordt het op verschillende plaatsen herdacht. Op een school in het Belgische Heverlee is een grote ster gemaakt van LEGO. Het Belgische Jeugdjournaal maakte een reportage.

Zie: http://jeugdjournaal.nl/item/484203-kinderen-herdenken-busongeluk.html

Ongeluk

Het busongeluk gebeurde na een schoolreisje in Zwitserland. De schoolbus botste op de terugweg tegen de muur in een tunnel. 24 kinderen overleefden het ongeluk.

Lichtjes

De lichtjes in het monument in Heverlee zijn door de broers en zussen van de slachtoffers gemaakt. Rondom de ster worden nog steeds LEGO mannetjes geplaatst. Veel kinderen laten boodschappen achter op de LEGO steentjes.

Een ster van Lego

Om de slachtoffers te herdenken, hangt op het schoolplein een witte ster. Het is een ster van LEGO blokjes, met 28 kleine lampjes die soms opflitsen. Voor elke dode is er één lampje. De leerlingen hebben de ster samen met de broertjes en zusjes van de slachtoffers in elkaar geknutseld. Het monument is op 28 juni 2012 geplaatst.

Rondom de ster hebben de kinderen van de school figuurtjes geplakt. Op sommige blokjes waar een LEGO figuurtje opplakt, staan namen en hartjes, bij sommige ook boodschappen voor de dode kinderen. Kristof Boudolf, meester in het vierde leerjaar, zette het herdenkingsproject op poten. ‘We willen laten zien dat iedereen dicht bij de slachtoffers staat.’