06 Februari 2008

LEGO groep kondigt nieuw onderdeel LEGO Mindstorms aan.


Vandaag heeft de LEGO Groep een samenwerking aangekondigd met Codatex Hainzlmaier GmbH & Co. KG, gevestigd te Salzburg, Oostenrijk. Dit bedrijf zal hardware elementen ontwikkelen, produceren en verkopen die gecombineerd kunnen worden met de LEGO® MINDSTORMS® NXT roboticset. Deze samenwerking is onderdeel van het open-source beleid dat LEGO eerder aankondigde bij de introductie van de nieuwe NXT modellen. 

Het contract tussen de LEGO Groep en Codatex werd op 21 oktober 2007 getekend op LEGO World, een jaarlijkse bijeenkomst van LEGO fans en leden van de LEGO gemeenschap in Europa, waar een prototype sensor gedemonstreerd werd aan genodigden.

De licentie overeenkomst geeft Codatex Hainzlmaier GmbH & Co. KG toegang tot de officiële LEGO MINDSTORMS NXT sensor behuizing om allerlei soorten sensors te kunnen fabriceren die compatible zijn met de NXT en die daardoor ook gelijkend zijn in de uitstraling en stijl van de NXT. De sensors van Codatex zullen worden geďntegreerd in het NXT software programma en zullen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen moeten voldoen als de door LEGO zelf geproduceerde onderdelen. 

RFID, wat een afkorting is voor Radio Frequency Identification, is een stukje hoogwaardige technologie die wordt gebruikt in industriële en commerciële toepassingen, zoals allerlei soorten van toegangscontroles, identificatie van dieren, supply chain management en meer. De eerste versie van de nieuwe RFID Sensor zal via 125 kHz uitzendapparaten werken.  Het nummer van een uitzendapparaat is van een lengte van 5 byte waardoor een variëteit van meer dan 1 triljoen combinaties mogelijk is. 

Binnen de LEGO MINDSTORMS NXT wereld maakt de RFID sensor het mogelijk dat gebruikers om bijvoorbeeld hun programma's te beschermen, kunnen werken met een individuele sleutelleesapparaat. Er is een enorm scala aan mogelijkheden om verschillende acties te programmeren, waarbij identificatie een belangrijke rol speelt. 


“We zijn erg blij dat we Codatex via deze nieuwe licentie kunnen toevoegen aan onze LEGO MINDSTORMS portfolio.", zegt Steven Canvin, Marketing Manager voor LEGO MINDSTORMS. “We verwachten dat er veel nieuwe speel scenario's rondom de nieuwe RFID sensor zullen ontstaan, waardoor kinderen en volwassen fans steeds beter kunnen bouwen wat ze maar willen.”

“We zijn erg trots dat we de RFID sensor voor MINDSTORMS NXT mogen lanceren,” zegt Hermann Hainzlmaier van Codatex. “Als accessoire van de NXT, zal de RFID sensor veel nieuwe speelmogelijkheden bieden voor zowel de jonge als de oudere gebruikers, en dit is nog maar het begin, we hebben namelijk nog veel meet ideeën voor producten en accessoires!"

LEGO MINDSTORMS NXT is een robotics speelset die eindeloze mogelijkheden biedt aan jonge uitvinders, robotica fans en LEGO bouwers variërend in leeftijd van 10 en ouder om robots te programmeren en te laten doen wat ze willen. De set bevat 571 LEGO TECHNIC® onderdelen,  de NXT intelligente steen, tast-, licht-, ultrasone- en geluid sensors, 3 interactieve servo motors, USB 2.0 kabel, is voorzien van Bluetooth en bevat nieuwe programmeer software die is ontwikkeld door LabVIEW van National Instruments, welke 18 robot bouw en programmeer uitdagingen heeft, om het maken van robotcreaties aan te moedigen.

Klik hier om de bijbehorende software te downloaden!