17 Oktober 2007 (Bron: DVHN)

Een IJsselhal vol LEGO-gebouwen, LEGO-dieren en

LEGOgekken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Lego-poppen komen in houten kisten metvrachtwagens tegelijk aan vanuit Denemarken.

In totaal gaat het om 2,5 miljoen steentjes. Foto: DvhN/Corné Sparidaens


LEGO World in cijfers:


Peter van Es plaatst zijn unieke Lego-kasteel in de spotlights.

Foto: DvhN/Corné Sparidaens

 

In de Zwolse ijsselhallen gaat morgen Legoworld van start. 55.000 mensen hebben een kaartje weten te bemachtigen voor het uitverkochte evenement. Voor de pechvogels nam Dagblad van het Noorden gisteren een kijkje.

 

Zwolle - In zijn huis in Maas tricht staat elke kamer - van begane grond tot zolder - propvol met Lego. Slapen doet hij onder een Lego-dekbed. En al zijn vrije dagen draaien maar om één ding, zo ook deze week. Peter van Es (42) is druk met het inrichten van het Lego-museum, één van de trekpleisters van Legoworld 2007.

Tussen de bedrijven door praat hij graag over de kleine bouwsteentjes en gunt hij anderen een blik in zijn Lego-wereld. Hij weet alles van Lego. Van de oprichting door Ole Kirk Christiansen in 1932, de Deense woordjes Leg Godt (speel goed) waaruit de merknaam Lego is ontstaan tot de herkomst van elk bouwwerkje dat hij wegzet in de vitrines. "Deze is alleen in Nederland geleverd", vertelt Van Es als hij een Lego-kasteel onder de spotlights plaatst. "Kostte toen 15 gulden, nu 150 euro. Komt door de zeldzaamheid, deze is niet meer te krijgen.” Op de suggestie dat LEGO duur is geworden, zegt de Limburger: ”LEGO is niet duur, LEGO is duurzaam.”

 

Het liefst zou hij zijn huis van LEGO bouwen, bekent hij. Dat dat op zich niet onmogelijk is, bewijzen de gigantische bouwwerken in de Ijsselhallen. Je staat er zomaar oog in oog met een levensechte creatie van Shaquille O’Neill. De donkere blik van de excentrieke basketballer is precies zoals op TV. Dat geldt

ook voor de formule 1 bolide van Ferrari, die 1:1 tot in de kleinste details is nagebouwd. Van afstand lijkt hij precies een echte, pas op een mater afstand zie je de bekende LEGO nopjes. Het dierenrijk is één kleurenpracht met panters, leeuwen, flamingo’s en – dat heeft meer dan een jaar werk gekost – een op ware grootte gebouwde olifant. In Duploland zullen de kleintjes zich prima vermaken in de LEGO’Zandbakken’ en op het eind zullen pa en ma de portemonnee moeten trekken in de tijdelijke vestiging van Intertoys, die tot het plafond vol staat met LEGO. “Alles met 10 procent korting”, zegt organisatrice Martine Vernooij. Laat het publiek maar komen!