16 Oktober 2007

Lego World voor het eerst voor aanvang uitverkocht


Miljoenen legosteentjes vormen deze week weer de prachtigste bouwwerken in de Zwolse Ijsselhallen. Voor de zevende keer wordt daar Legoworld gehouden, het grootste lego-evenement ter wereld. Voor het eerst zijn de 55.000 kaartjes voor aanvang al uitverkocht.


Wat een kaskraker dit jaar!

Martine Vernooij, organisator: "Ja, inderdaad, vorige week zagen we het al aankomen. Toen was de maandag al uitverkocht. Gisteren rond half twaalf volgden de andere dagen en konden we het sein uitverkocht geven. Mensen hoeven niet op de bonnefooi af te reizen, want meer kunnen er gewoon niet in. We hebben te maken met veiligheidsvoorschriften. Het is heel erg hard gegaan. We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat alle kaartjes de deur uit waren voor aanvang van Legoworld."


Terwijl jullie dit jaar juist meer kaartjes hebben dan andere jaren.
"Ja, inderdaad, dat komt door de gunstige spreiding van de herfstvakantie. Deze week heeft het noorden vakantie, volgende week midden en zuid. Veruit de meeste bezoekers komen of uit het Noorden of uit Gelderland en Utrecht. Daarom hebben we het evenement over twee weken verdeeld en zijn we nu bijvoorbeeld nog niet open. Op deze manier kunnen alle regio's optimaal meeprofiteren."


Jullie hebben het over het grootste lego-evenement ter wereld, maar Legoland in Billund is toch veel groter?
"Ja, maar dat is niet te vergelijken. Legoland is een attractiepark rond lego, het hele jaar door geopend en onder andere gevestigd in Kopenhagen, Amerika, Engeland en Duitsland. Wij zijn een jaarlijks terugkerend evenement waar van alles te doen en te zien is rond lego. Het is unieker en het grootste in zijn soort. Dat weten we omdat we nauw samenwerken met Lego Internationaal en Lego Denemarken en omdat we de markt natuurlijk zelf goed kennen. We monitoren continu."


Wat is dit jaar dé topattractie? "We vieren vijftig jaar lego in Nederland en daarom hebben we een legomuseum als middelpunt van de beurs met daarin alle vormen van lego door de jaren heen. Daarbij hebben we een echte legowinkel één op één nagebouwd. Dat fenomeen kennen we in Nederland niet, hier kopen we lego bij de speelgoedwinkel, maar in het buitenland heb je speciale legowinkels die enkel lego verkopen. Zo'n winkel staat hier nu ook. Echt ontzettend leuk."


Legoworld opent donderdag de deuren en duurt tot dinsdag 23 oktober.