Billund (Denemarken) - LEGO Ninjago, het jongensthema dat speelgoedfabrikant LEGO in 2011 introduceerde, maakt kinderen vertrouwd met duistere machten en krachten.

Dat schrijft Amanda Poelstra-Koster in het magazine van de stichting Bijbel & Onderwijs. Poelstra is moeder van drie kinderen en rondde enkele jaren geleden de pabo af met een scriptie over occulte praktijken. Ze constateert dat LEGO Ninjago is geïnspireerd door oosterse religies. Ninja is van oorsprong een Japanse krijger en de vechtsport die bij de Ninja hoort is ‘ninjutsu’. De bron deze vechtsport is occult, stelt Poelstra-Koster, die onder meer wijst op vormen van meditatie, mantra’s en het verwerven van esoterische kennis.

Elementen uit de wereld van de Ninja komen terug in de producten, films, games en verhalen van LEGO Ninjago, schrijft Poelstra. Ze wijst onder meer op de LEGO-figuur Ninja Nya die paranormaal begaafd is, wat haar sterkste eigenschap wordt genoemd. Ook is er het wapen Staf der Controle dat ‘alle krachten van jezelf en van je tegenstander en van je tegenstander samensmelt tot een enorm monster dat je gedachten kan beheersen’.

De Ninja-poppetjes zijn allerminst onschuldig, concludeert Poelstra. ‘Kinderen worden vertrouwd gemaakt met duistere machten en krachten, afschrikwekkende creaties en vernietigen. Wat een kind leert en verinnerlijkt zal uiteindelijk altijd zijn vruchten afwerpen. LEGO Ninjago is een nieuwe rage die zich op een listige wijze een weg weet te spinnen naar de harten van kinderen. Een nieuw virus dat eenmaal in het hart gekomen de deur opent naar de occulte leringen en praktijken uit Oosterse religies.’

Bron: 13-06-2012 Nederlands Dagblad