13 November 2008

Europees Hof oordeelt dat LEGO blokjes geen merk zijn

LUXEMBURG - De Deense fabrikant Lego heeft geen alleenrecht meer op het maken van legoblokjes. Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag geoordeeld dat het ontwerp niet is beschermd door het Europees merkenrecht.

Lego was naar de Europese rechter gestapt in de strijd tegen de Canadese concurrent Mega Brands. De 'Mega Bloks' van de Canadese fabrikant passen zelfs op de originele steentjes van Lego.
Het EU-Hof steunt echter de visie van het Merkenbureau, dat stelde dat een technische functie zoals een bouwsteentje, geen beschermd merk kan zijn. Iedereen mag ze dus maken.
 
De originele legosteentjes waren in 1932 bedacht door de Deense houtbewerker Ole Kirk Christiansen. Hij noemde ze lego, afgeleid van het Deense 'leg godt', wat speelgoed betekent en in het latijn 'ik bouw'.
Grootste fabrikant
Het bedrijf groeide in zeventig jaar uit tot 's werelds grootste fabrikant van speelgoedblokjes, variërend van LEGO Duplo tot LEGO Technic. De kleinzoon van de oprichter, Kjeld Kirk Kristiansen, heeft nu ongeveer vijfduizend werknemers in dienst. Zijn bedrijf boekte in 2006 een omzet van bijna 1 miljard euro.
Lego had in de eerste decennia een octrooi op de blokjes, maar dat is inmiddels verstreken. Het bedrijf probeerde nu zijn ontwerp via het Europese merkenrecht nog langer te beschermen. Het arrest van het Europees Hof heeft daar voorlopig een streep door gezet. Lego kan nog wel in hoger beroep.


Europese rechters worstelen met legoblokjes

LUXEMBURG - Mag iedereen legoblokjes maken of is dat het alleenrecht van de Deense fabrikant LEGO? Het Europees Hof van Justitie beslist woensdag over de bescherming van het ontwerp.

Aanleiding is de handelwijze van de Canadese concurrent Mega Brands, die dezelfde blokjes maakt als het Deense bedrijf. De 'Mega Blocks' van de Canadese fabrikant passen zelfs op de originele steentjes van LEGO. Een inbreuk op het merk, vindt het Deense bedrijf.

De originele steentjes zijn in 1932 bedacht door een Deense houtbewerker. Hij noemde ze lego, afgeleid van het Deense 'leg godt', wat speelgoed betekent en in het latijn 'ik bouw'.
De fabrikant is nu naar eigen zeggen 's werelds grootste fabrikant van speelgoedblokjes, variërend van LEGO Duplo tot LEGO Technic. Het bedrijf met ongeveer vijfduizend werknemers haalde een omzet van bijna 1 miljard euro in 2006.

Octrooi
LEGO's octrooi op de blokjes is inmiddels verstreken. Het bedrijf probeert nu zijn ontwerp via het Europese merkenrecht te beschermen. Dat lukt vooralsnog niet erg. Het EU-Merkenbureau in het Spaanse Alicante vernietigde het gemeenschapsmerk van de Deense onderneming, op verzoek van de Canadese concurrent.
Een ontevreden LEGO meende dat het merkenbureau de regels verkeerd uitlegde. Het spande in 2006 tegen dat besluit een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Die heeft voorlopig het laatste woord.

Bron: Dagblad van het Noorden, 13 november 2008

Zie ook:

MEGA Blocks wint rechtzaak, 2007