12 Oktober 2008

Bouwsteners bouwen Paleis Soestdijk!
Zwolle - Tijdens LEGOWorld zal er een maquette van paleis Soestdijk te zien zijn, dat is gebouwd met LEGO door enkele bouwsteen leden. De maquette is de afgelopen maanden in alle stilte gebouwd en zal in Zwolle voor het eerst helemaal samengevoegd te zien zijn. De omgeving rondom het kasteel zal dan ingevuld zijn met LEGO en de bomen en wegen zullen ook op de maquette aanwezig zijn.
 
Tevens is bekend wat er gebeurt met de maquette ná LEGOWORLD. De maquette komt dan voor ca. een half jaar in de wisselexpositie van Paleis Soestdijk te staan. Wat er daarna gebeurd is nog niet bekend. Mocht er geen andere bestemming worden gevonden na Paleis Soestdijk, dan wordt de maquette weer afgebroken.......
 
NIJKERK - NIjkerker Henk Schoonderbeek, heeft samen met Bert Giesen Paleis Soestdijk ontworpen van Lego. Dit is gedaan in opdracht van Lego-Nederland omdat zij graag een mooie nieuwe maquette wilden hebben om tentoon te stellen op Legoworld 2008 in de IJsselhallen te Zwolle. De manifestatie werd gisteren (dinsdag 21 oktober) afgesloten.

Henk en Bert zijn lid van de Lego vereniging 'de Bouwsteen' en deze vereniging heeft Henk gevraagd als 'coördinator ontwerp en bouw' om de bouw van Paleis Soestdijk te realiseren. Hij is samen met Bert in maart van dit jaar begonnen met het ontwerpen van het paleis. Daar is dus al met al ruim 600 uur in gaan zitten.
De Rijksgebouwendienst heeft tekeningen en foto's ter beschikking gesteld zodat het goed na te bouwen was. De schaal van het paleis is 1:45 en de afmetingen van de grondplaat zijn ca. 4,36m bij 3,59m en er zijn ongeveer 60.000 Lego onderdelen gebruikt.
Nadat het ontwerp af was is de bouw begonnen. Dit vond plaats in onze woonkamer en meestal in een weekend zodat andere mensen konden helpen met bouwen. Het paleis is in delen gebouwd, dus het paste allemaal precies in onze woonkamer. Het was wel uitkijken waar je liep want overal stonden dozen en zakken met Lego. Zodra er een gebouw af was werd deze opgeslagen op onze zolder of in de schuur.
De volgende personen hebben geholpen met de bouw: Henk Schoonderbeek, Bert Giesen, Silvio Fontaine, Dennis van Riel, Wiebe van de Werf, Edward Honkoop, Cor Raven, Jolanda Raven, Edwin Roos en Victor Roos. Paul Wolters (bestuurslid de Bouwsteen) heeft zorg gedragen voor de overal-coördinatie. De totale bouwtijd is ongeveer 300 uur geweest.
Op donderdag 16 oktober heeft de Dr. J.R. ter Molen, directeur van museum Paleis het Loo, het laatste steentje geplaatst. Het paleis wordt niet afgebroken maar gaat nu naar paleis Het Loo in Apeldoorn om daar tentoongesteld te worden tijdens de tentoonstelling 'Speelgoed op Het Loo' waar dus speelgoed van Wilhelmina tot Amalia tentoongesteld gaat worden. Deze tentoonstelling wordt geopend op 1 november en duurt tot 22 februari. Daarna hopen we dat Paleis Soestdijk van Lego een mooie permanente plek gaat krijgen.