Billund (Denemarken) -

De toren van Pisa is een wereldberoemd monument en een populaire reisbestemming in hartje Italië. De toren van Pisa is inmiddels het 15e model van LEGO® Architecture, de speciale serie voor liefhebbers van architectuur en design. Andere modellen zijn onder meer het Witte Huis, de Brandenburger Poort en de Big Ben.

De vakantieperiode is weer aangebroken. Houd die leuke vakantieherinneringen springlevend met de LEGO Architecture set, die naast bouwstenen ook nog een boekje over de geschiedenis van het gebouw bevat.

Het nieuwste model in de serie is 'De toren van Pisa'. Dit markante historische bouwwerk is door zijn opvallende scheve stand een van 's werelds bekendste monumenten. Maar ook los van dit feit is de toren een opmerkelijk gebouw, want de klokkentoren is een staaltje middeleeuwse bouwkunst die zijn tijd ver vooruit is.

Het verhaal van de toren van Pisa begon in januari 1172, toen weduwe Berta di Bernardo in haar testament 60 gouden muntstukken schonk voor de bouw van een klokkentoren. Een jaar later, in augustus 1173, werden de eerste fundamenten gelegd achter de kathedraal van Santa Maria Assunta.

Vijf jaar later, toen nog maar twee verdiepingen waren voltooid, werden de bouwers met een ernstig probleem geconfronteerd: de toren zakte scheef door de ondiepe fundering en de zachte, instabiele ondergrond. De bouw werd stilgelegd en de werkzaamheden werden pas na honderd jaar weer hervat. Vooral tijdens de laatste honderd jaar van de bouw is op allerlei manieren geprobeerd het structurele probleem te verhelpen. Maar meestal ging het van kwaad tot erger. Pas in 2008 konden ingenieurs bevestigen dat de toren voor het eerst sinds zijn bestaan niet meer verder zakte. Nu wordt aangenomen dat de toren ten minste 200 jaar stabiel zal blijven.

«Als bouwkundig kunstenaar wil ik de essentie van een monument in zijn zuiverste vorm vastleggen. Het was mijn taak ervoor te zorgen dat bewonderaars van de toren van Pisa het LEGO Architecture model zonder problemen in elkaar kunnen zetten. Ik moest een minimum aantal elementen en onderdelen verwerken, die allemaal weer van invloed zijn op de schaal, het detailniveau en de constructietechnieken. Tegelijkertijd moest ook de structurele zuiverheid behouden blijven», aldus Adam Reed Tucker, de kunstenaar die in nauwe samenwerking met het LEGO ontwerpteam de toren van Pisa voor de LEGO Architecture serie ontwikkelde.

LEGO Architecture Tower of Pisa is vanaf 1juni verkrijgbaar in onze online shop op www.shop.lego.com en in een aantal speciaalzaken. De adviesverkoopprijs is €34,99.  Ga voor meer informatie naar architecture.lego.com

 

Meer weetjes over de toren van Pisa

·  De identiteit van de eerste architect van de toren van Pisa is nog altijd een mysterie. Jarenlang werd de eerste fase van het ontwerp toegeschreven aan Bonanno Pisano, een bekende kunstenaar uit het Pisa van de 12e eeuw. Maar recent onderzoek lijkt uit te wijzen dat ook de architect Diotisalvi betrokken was bij deze ontwerpfase.

·  De tweede fase van de bouw wordt toegeschreven aan Giovanni di Simone, die in 1275 vier verdiepingen aan de toren toevoegde. Architect Tommaso di Andrea Pisano (1350-1372) was de architect die de toren voltooide.

·  Bouwperiode: 1173 - 1399

·  Bouwkundige stijl: romaanse toren / gotische klokkenkamer

·  Materialen: kalksteen, metselkalk, marmer aan de buitenzijde

·  Hoogte: 8 verdiepingen, 185 voet (56,4 m)

·  Gewicht: 14.500 ton

·  Kantelhoek: 3,97 graden. 12 voet 10 inch (3,9 m) uit het lood

·  De klokkentoren van Piazza del Duomo in Pisa is 'de kleinste' toren die wereldwijde bekendheid geniet.