Juni 2006

Lego besteedt productie uit aan Flextronics

Lego gaat de komende drie jaar de productie van de bekende kinder-bouwsteentjes in Mexico en Oost-Europa uitbesteden aan Flextronics (contractpartner in fabrikage, assemblage en aflevering). Het gaat om de ‘standaard’ Lego-stenen. De bewerkelijker producten blijven gemaakt worden in de fabriek in het Deens Billund.

 

Ook distributie verhuist

De uitbesteding zorgt ervoor dat vanaf het eerste kwartaal van 2007 de productie van de 'standaard’ Lego-stenen wordt verplaatst van de Lego-fabriek in het Amerikaanse Enfield, naar de Flextronics-faciliteit in Mexico. Ook de distributie in de VS zal verhuizen. De beslissing heeft hier betrekking op zo’n driehonderd personeelsleden.

 

Verplaatsing naar Oost-Europa

De Lego System producten worden verplaatst naar Flextronics-fabrieken in Oost-Europa. Dat is de komende drie jaren van invloed op meer dan 900 van de bestaande 1.200 personeelsleden van de Lego-fabriek in Billund. Billund blijft echter wel open. Hier blijven namelijk producten gemaakt worden die meer vragen van de productie, zoals Lego Technic en Bionicle.

 

Arbeidsintensieve producten

Lego heeft al eerder de productie in Zwitserland stopgezet. Het bedrijf zal in de toekomst het maken van de producten laten afhangen van de productcategorie. Producten die arbeidsintensieve bewerkingen moeten ondergaan (in assemblage, decoratie of verpakking) zullen voortaan worden uitbesteed. Zo wordt de Duplo-lijn al gemaakt in de Flextronics-fabriek in Hongarije.

 

Loonkosten drukken

Er is gekozen voor fabrikage van de ‘standaard’ Lego-stenen in Mexico en Oost-Europa vanwege de grote productievolumen en de grote mate van uniformiteit. Daarnaast is het verpakken van deze producten arbeidsintensief. Lego hoopt met de maatregelen de loonkosten gedurende het hele proces te drukken.