April 2006

email dit bericht aan een vriend

LEGO Racistisch?

Lego-blokjes heb je in alle denkbare vormen en kleuren. Toch zou je kunnen denken dat Lego racistisch is. Dit komt door een poster van de VN. Voor een nieuwe anti-racisme campagne zijn er posters gemaakt met de tekst 'Racism takes many shapes' (Racisme neemt veel verschillende vormen aan). Op de poster is een legpuzzel en een speelgoedblokje te zien. Die laatste lijkt verdacht veel op het wereldberoemde lego-blokje.

Charlotte Simonsen, woordvoerder van Lego, zegt hier niet blij mee te zijn. "Er zijn nu misschien mensen die denken dat wij racistisch zijn. En dat willen we natuurlijk niet. Al helemaal niet gezien de situatie in Denemarken op het moment."

De VN was zich van geen kwaad bewust. "Het is niet eens een Lego-blokje" zegt Jose Luis Diaz van de VN. "Bovendien was het niet onze bedoeling het speelgoed in verband te brengen met racisme. Het gaat erom dat we laten zien dat er een heleboel verschillende vormen van racisme zijn."

Lego heeft gisteren contact opgenomen met de VN om te vragen de posters te verwijderen. "We hebben nog niets van de VN gehoord." zegt Simonsen vandaag. "Maar we gaan wel zeker een gesprek met ze aan, dus daar zijn we al heel blij mee." De VN liet NOS Headlines gisteren weten de poster niet weg te willen halen. Hij was speciaal voor de internationale dag tegen racisme, en die is morgen toch afgelopen. " aldus Diaz. "We vinden het heel jammer dat alle aandacht nu naar het lego-blokje gaat en niet naar het onderwerp racisme zelf."VN