08 Juni 2008

Nieuwe LEGO Robotwedstrijd: Robocup Junior!

 

RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen.
Gestart als initiatief vanuit Australië wordt het nu in meer dan 20 landen over de gehele wereld gespeeld. RoboCup Junior stimuleert het uitwisselen van kennis, communicatie en teamwerk.
Schoolteams bouwen en programmeren robots om te spelen tegen andere teams in één van de 3 robot uitdagingen: Dansen, Redden en Voetbal. Het plan is om in 2050 een team van humanoïde robots te laten winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal.

Alle teams krijgen een tafel in de Glazen Balzaal tot hun beschikking, waarop ze hun voorbereidingen kunnen treffen. In deze voorbereidingsruimte wordt geen publiek toegelaten. Vanaf de balustrade kan het publiek wel in deze ruimte kijken. Ook ouders worden niet in deze ruimte toegelaten. Begeleiders mogen hier plaatsnemen maar krijgen een aantal aparte tafels. Het is niet de bedoeling dat begeleiders de leerlingen helpen. Leerlingen worden verondersteld het bouwen en programmeren van hun robots geheel zelfstandig te doen.

Er zijn verschillende robot platforms op de markt, waarmee leerlingen zelf een robot kunnen bouwen en programmeren. De meest gebruikte robots geven we hieronder weer.

 

Lego MindStorms

Lego MindStorms is het meest populaire platform dat wordt gebruikt. Het is te koop bij verschillende organisaties zoals CMA en Heutink, maar ook via het internet wordt het te koop aangeboden. Prijzen varieren van 200 tot 250 Euro.

Van de nieuwste Lego NXT zijn twee versies in omloop. Met de consumentenversie die in de speelgoedwinkel te verkrijgen is kan onder andere de afgebeelde robot worden gebouwd.

De educatieve versie kan alleen door scholen worden gekocht en bevat andere onderdelen dan de consumentenversie. Ook de software die bijgeleverd wordt is verschillend. Bij de schoolversie moet de software apart worden aangeschaft.

 
Lego NXT

De nieuwe Lego NXT is de opvolger van de populaire RCX steen en heeft een veel krachtiger processor, nieuwe sensoren en nieuwe software. Het lesmateriaal wordt voor deze nieuwe robot aangepast.

 
Lego RCX

De Lego RCX is de originele MindStorms robot kit, die geprogrammeerd wordt met RIS of RoboLab.

Het is gebaseerd op de populaire Lego blokjes en gemakkelijk in het gebruik.

Voor de RoboCup Junior gebruiken we twee voorbeedlrobots, De ILF en de ALF robot.

 

Scholieren vinden het bouwen en programmeren van eigen robots voor een wedstrijd leuk, stimulerend, spannend en bevredigend, maar er valt ook enorm veel van te leren. Door mee te doen vergroot je je kennis op het gebied van wetenschap, techniek en wiskunde, terwijl je spelenderwijs met geavanceerde informatie-technologie bezig bent.

WIE KUNNEN ER MEE DOEN?
De RoboCup Junior wedstrijden zijn open voor alle Nederlandse basisscholen en middelbare scholen voor scholieren van 9 tot 19 jaar.
Voor oudere scholieren is er het AI Werkstuklab, waar onder begeleiding van de universiteit robots kunnen worden gebouwd, die ook kunnen meedoen met RoboCup Junior.
De competitie is onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen van 9-14 en van 15-19 jaar. Er zijn wedstrijden in Dansen, Redden en Voetbal.

Als je school niet meedoet kan je team ook buiten de school om inschrijven.

WAT HEB JE NODIG?
Natuurlijk heb je materiaal nodig om robotjes te bouwen en te programmeren. Daarbij mag je alles gebruiken wat er maar te koop is, zoals de LEGO MindStorms samen met RoboLab, NXT-G of andere software. Maar ook andere kits zoals Fischer techniek of de kleine omnidirectionele joBot samen met roboPAL kunnen worden gebruikt. Er mag dus gebruik worden gemaakt van elke soort robot en software, maar Lego is in Nederland favoriet.
Toegang tot het internet om informatie uit te wisselen met andere scholieren wordt aanbevolen.

KENNISNIVEAU?
Teams die mee willen doen hebben geen specifieke kennis of eerdere ervaring nodig, maar er zijn cursussen voor docenten en scholieren waar wordt uitgelegd hoe je een robot voor RoboCup Junior kunt bouwen en programmeren.

HOE KUN JE INSCHRIJVEN?
Om mee te kunnen doen met RoboCup Junior moet je de volgdende stappen uitvoeren:

Na ontvangst van het aanmeldingsformulier nemen wij contact op. Scholen worden ingedeeld in een regio, waar een universiteit of hogeschool zorgt voor de begeleiding en het organiseren van regionale wedstrijden.

KOSTEN?
De scholen schaffen zelf materiaal aan voor de bouw van de robots.
Afhankelijk van wat voor soort robot wordt gekozen, bedragen de kosten hiervan tussen de € 200,00 en € 500,00 per team. Verder is er voor deelname aan wedstrijden een inschrijfgeld van € 100,00 per school vereist. Indien een team mee wil doen met internationale wedstrijden of met de wereldkampioenschappen zullen er extra kosten zijn voor inschrijving, reis- en verblijfkosten. Deze verschillen afhankelijk van de plaats waar de wedstrijden worden gehouden.

Software

Er zijn verschillende programmeertalen waarin de Lego Mindstorms kits kunnen worden geprogrammeerd. In Nederland is Robotics Invention System (RIS), RoboLab en NXT-G van Lego populair. Daarnaast wordt ook het gratis pakket Not Quite C (NQC) of NXC samen met BCC veel gebruikt. Het LeJos programma - dat ook gratis kan worden gedownload - maakt het mogelijk om met een dialect van Java op de RCX te werken. Veel scholen gebruiken de Coach software die door CMA is ontwikkeld.

Voor de nieuwe NXT is een nieuwe programmeertaal NXT-G ontwikkeld, die gemakkelijker te gebruiken is en de roboLab 2.9 omgeving is ook geschikt gemaakt voor de NXT.

RoboCup Junior is momenteel bezig met de ontwikkeling van een op Java gebaseerde programmeeromgeving, roboPAL, die voor een aantal geselecteerde scholen beschikbaar is voor de joBot robotjes.

Welke software moet je kiezen?
Je kunt het beste die software kiezen, waarmee op je school al de meeste ervaring is opgedaan. RoboCup Junior stelt geen eisen en je bent volledig vrij in je keuze. Ons lesmateriaal is momenteel beschikbaar voor RoboLab en roboPAL. Voor andere talen kun je zelf de voorbeelden omzetten vanuit de documentatie.

Stichting Robocup Junior adresgegevsn
Adres:
Postbus 553
1440 AN Purmerend

E-mail: info@robocupjunior.nl Dit e-mail adres is beveiligd tegen spambots, om het te zien heeft u JavaScript nodig.
Telefoon: 0299471612
Fax: 0299438877
Mobiel telefoonnummer: 0653485718