16 Oktober 2007 (Bron: De Stentor)

 

'Sfeer bij opbouwers is heel leuk'

LEGO World is in opbouw. Overmorgen gaan de deuren open van het evenement en sinds afgelopen donderdag werken al zo'n twintig tot in de laatste dagen ruim honderd mensen aan de opbouw in de verschillende hallen.

Eén van hen is de 21-jarige Loraine Cordes uit het Gelderse Dodewaard. Ze is vanaf de begindagen, zeven jaar geleden, werkzaam op Lego World, maar ook bij andere evenementen van Lego in ons land.

„Bijvoorbeeld in de Efteling hebben we in juli met Lego een groot evenement, en we staan wel eens

in winkelcentra." Haar vader werkt bij de Nederlandse tak van het Deense bedrijf en zo is Loraine er ingerold. „Het is eigenlijk per ongeluk." In het dagelijks leven studeert ze nog. Vrijetijdsmanagement in Breda. Het valt perfect te combineren met het werk bij Lego. Zo goed zelfs, dat nu een soort stage loopt bij Lego World. „Normaal gesproken zet je op school een fictief evenement op, als opdracht. Maar ik help hier mee, met een écht evenement. We zijn nu enkele maanden bezig met het evenement, en vanaf september werk ik hier veertig uur in de week, voor school. De afgelopen week waren dat wel langere dagen, ook in het weekeinde."


Medewerkers zetten de jungledieren op hun plek. Van links naar rechts: Martine Vernooij, Loraine Cordes en Reinate Gijsberts.


Loraine is coordinator bij Lego World, maar ze staat ook gewoon met tafels te schuiven en Lego-`miniaturen' op hun plek te zetten. Want in de enorme maar rustige hal, worden in een hoekje de basketballers op hun plek gezet door een drietal medewerkers. Er staan er al een paar modellen klaar. De jungledieren bijvoorbeeld, of de ridders van Lego Castle.

 

De IJsselhal zelf; de oudste van het complex, is nog leeg. Daar was afgelopen weekeinde de kindermusical Dora en het podium en alles daaromheen is net afgebroken. Het is doorwerken om LEGO World op tijd af te hebben, maar de medewerkers hebben het er voor over. Loraine: „De sfeer onderling is heel leuk. Met een kleine groep zetten we iets groots en leuks op. De kinderen die vanaf donderdag komen zijn ook helemaal blij, zitten met grote ogen te kijken. We hebben ook allemaal andere banen en nemen twee weken vrij om hier te kunnen werken." Dat het leuk werken is bij Lego World blijkt ook uit het feit dat de medewerkers elk jaar weer terugkomen.

Op de vraag of Lego eigenlijk niet alleen voor jongens is, antwoordt Loraine stellig: „Absoluut niet! Met Lego spelen is echt ook voor meisjes. Veel ouders vertellen dat hun zoon de Lego heeft, maar dat de dochters er vaker mee spelen. Huisjes bouwen en zo."

Morgen is de drukste opbouwdag van Lego World, dan komen de vrijwilligers van De Bouwsteen, de vereniging van Legofans. Ze nemen hun bouwwerken mee, en die moeten allemaal op de juiste plek komen en in elkaar gezet worden. Alles om LEGO World ook dit jaar weer goed te laten verlopen.