Almelo (Overijssel) - Het Lego Solar team van de Mare onder begeleiding van Heidi van Melis heeft zaterdag tijdens de Lego Solar Race Twente de 2e plaats in de categorie Marketing, Communicatie en Sponsoring behaald! Het gehele de Mare Lego Solar team team heeft daarmee vrijkaartjes gewonnen voor een bezoek aan De Waarbeek! Het team bestaat uit Guido van der Veen, Amber Hogervorst, Daen Noppert, Sanne Koopman, Thijmen Peters, Lisanne Gierveld, Alexander Veenhof, Imke Gerrits, Tim Langkamp, Timber Nijenhuis, Ruben Dijkhof, Martin Schepers, Marijn Wignand, Jobbe Smit, Tim Lombarts en Bjorn Roubos. Zij deden afgelopen zaterdag mee met ‘The Blue Shark’. 

Naam
In de eerste ‘werkbijeenkomst’ met de kinderen op school inventariseerden ze de mogelijke namen voor de auto. Gedurende de weken die volgden kwamen er namen op de lijst bij en gingen er namen af. Uiteindelijk werd de naam ‘the blue shark’ gekozen op basis van de blauwe kleur, de snelheid, de vormgeving en de associatie met een haai (gevoel van kracht/overwinning). Op 9 september werden er zelfs opnames gemaakt voor het jeugdjournaal. 

Techniek, duurzaamheid en innovatie
Na de eerste informatiebijeenkomst over het project zijn de kinderen aan de slag gegaan met het ontwerp van de auto. Ze mochten allemaal een auto tekenen. Vervolgens hebben de kinderen een overzicht gemaakt met belangrijke aspecten (bijvoorbeeld de vorm van de auto, grote wielen/kleine wielen, tandwielen, zo min mogelijk materiaal) waaraan de auto moest voldoen. Dat overzicht heeft de afgelopen weken op het bord gehangen en bij het bouwen van de auto is zoveel mogelijk rekening gehouden met de genoemde aspecten. Ook hebben twee studenten (van de Universiteit Twente en PABO) presentaties gegeven op school over tandraderen, zonne-energie en aerodynamica. Met de tips en ideeën zijn de kinderen ook weer aan de slag gegaan om de auto nog beter, lichter en sneller te maken. Alle kinderen hebben kunnen experimenteren met tandraderen en versnellingen. Wekelijks hebben de kinderen in de klas het Red Engineers Jeugdjournaal bekeken. Uiteindelijk is door te bouwen, te proberen, te veranderen en te testen de definitieve auto ontstaan. De auto is compleet recyclebaar en rijdt op zonne-energie dus hij is bijzonder duurzaam. Alle materialen zijn te hergebruiken; de auto kan telkens opnieuw gebouwd worden (andere ontwerpen). De auto is innovatief doordat hij geleide wielen heeft die ervoor moeten zorgen dat de auto door blijft rijden mocht hij tegen de zijwanden aanrijden. Met heel veel enthousiasme heeft een team van 16 kinderen van ‘De Mare’ gewerkt aan dit project. Alle ideeën zijn afkomstig van de kinderen. De leerkrachten, ouders en begeleiders hebben de kinderen ondersteund om hun ideeën te realiseren. Er is in harmonie en onderling respect gewerkt. De grote kracht zit dan ook in de eenvoud van het ontwerp, middelen en materialen! Helaas hadden ze niet de snelste auto maar behaalden toch de 2e prijs in de categorie Marketing, Communicatie en Sponsoring. Een fantastisch project en een uitstekende prestatie!