December 2007 (Bron: DvhN 26 november 2007)

Deutsche Bahn rijdt op tijd in Veendam

Foto: Dennis Beek

 

Door Tammo Beishuizen
VEENDAM - Het goede nieuws eerst; de treinen van de Deutche Bahn reden afgelopen twee dagen op tijd tijdens de Noordelijke Spoor- en Modeldagen in Veendam. Van enige stakingsdreiging was geen sprake. Liefhebbers van minitreintjes, vaartuigen, helikopters en vrachtauto's stonden zaterdagmorgen al een half uur voor de opening van de beurs voor de deur. Koopjesjagers die zaken wilden doen tegen een redelijke prijs. Want, sinds de invoering van de euro zijn de prijzen van mini-locomotieven en wagons explosief gestegen.


Nou is deze hobby sowieso al een dure, want de prijzen variëren van 150 euro voor een beginnerspakket tot 15.000 euro voor een unieke locomotief.
De 'dure' euro is volgens voorzitter Edwin Schuiling van het organiserende Modelrailgroep Veendam de voornaamste reden dat modelverenigingen het de laatste jaren moeilijk hebben gehad. "We zien nu voor het eerst dat er weer meer liefhebbers komen en dat de interesse toeneemt."
Maar de prijzen blijven aan de pittige kant weten clubleden. Het is dus zaak goed op bepaalde websites te kijken waar koopjes worden aangeprezen en vooral ook beurzen aflopen.


De Veendammers gaan de laatste jaren naar een verkooppunt in Hamburg, natuurlijk met elkaar in de trein. De verkoopshop in deze Duitse havenstad geldt als het Mekka voor treinliefhebbers. Geduld en precies kunnen werken zijn zaken die een liefhebber van modeltreintjes moet beheersen. Het materiaal is zo klein en kwetsbaar. "Stevig knijpen kan al schade veroorzaken", weet Schuiling. Het is niet voor niets dat hobbyisten hun schaalmodellen altijd verzekeren als ze op pad gaan. Een ongelukje of een verkeersdrempel kan veel schade aanrichten en vele uren werk in één klap tenietdoen.