11 Maart 2011
Tsunami Japan op weg naar LEGOLAND California

Carlsbad (California, VS) - Japan is vrijdagochtend getroffen door een tsunami. De tsunami volgde op een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

 

Het epicentrum van de beving lag op 120 kilometer van de stad Sendai, in het noorden van Japan. Volgens persbureau Reuters is het de grootste aardbeving in Japan in de afgelopen 140 jaar.   

Beelden uit Japan laten enorme modderstromen zien waarbij auto's, huizen en boten worden meegesleepd. Er is in ieder geval sprake van verschillende gewonden. De tsunami zorgde voor golven van meer dan tien meter hoog en de daarop volgende modderstromen wisten tot 1,5 kilometer landinwaarts te komen.

Er wordt inmiddels gewaarschuwd voor een tweede tsunami. Ook zijn er waarschuwingen uitgegeven voor andere landen rondom de Grote Oceaan. Vrijdagmiddag is er een waarschuwing afgegeven voor onder meer Taiwan, Indonesië, Australië, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Rusland en Hawaï.

'Ik roep de burgers in Japan op om kalm te blijven', zei premier Naoto Kan na afloop van een crisisberaad. 'We doen er alles aan om de veiligheid van de mensen te garanderen en de schade zo beperkt mogelijk te houden. Ik raad iedereen aan de ontwikkelingen via radio en televisie te volgen.'

De grote golf is inmiddels Hawaï gepasseerd, daar lijkt het mee te vallen qua schade. De golf is nu op weg naar de westkust van de Verenigde Staten, waar ook LEGOLAND California ligt. De plaatselijke overheid waarschuwt voor de tsunami, er is een tsunami alarm van kracht. De laatste berichten zijn dat men verwacht dat er geen grote schade zal worden aangericht door de 1 à 2 meter hoge golf die op de Amerikaanse stranden zal aanspoelen. De golven moeten rond 24.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) de Amerikaanse kust bereiken.

Grote verwoesting door Tsunami in Japan.

Japan ligt op deze kaart Links, de markering (A) geeft de plaats aan waar LEGOLAND California ligt.

De Tsunami waarschuwing op een Amerikaanse website

De Tsunami waarschuwing (mate van alertheid) op een Amerikaanse website

Lees ook:

Lego doneert 1 miljoen Deense kroon aan slachtoffers Tsunami