Juni 2006

Leerlingen Ubbo Emmius naar Lego-finale

STADSKANAAL - Leerlingen van scholengemeenschap Ubbo Emmius doen mee aan de Europese finale van de technisch Lego-wedstrijd, de Lego League. In februari deden ze mee aan de Benelux-finale, komend weekeinde binden ze de strijd aan met twintig teams uit onder meer Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Singapore.

De leerlingen uit de tweede klas ontwierpen en programmeerden voor deze wedstrijd zelf een robot die verschillende opdrachten moet uitvoeren. Ook moeten leerlingen een presentatie houden waarin ze een oplossing geven voor een ecologisch probleem.

Doel van de wedstrijd is om jongeren tussen de 9 en 14 jaar voor techniek te interesseren.

 

"Voor deze Europese finale moeten we de presentatie in het Engels doen", zegt een van de deelnemende leerlingen Nikola Culafic (14). De presentatie is daarom vertaald en opnieuw opgenomen, dit keer in de raadzaal van Veendam. Het team van Ubbo dat meedoet en zichzelf H20 noemt (het zijn tweede klassers) is dolblij dat ze naar de Europese finale in Eindhoven mogen. Nikola: "We hebben onze robot geprofessionaliseerd en maken lange dagen om goed te oefenen. We willen niet afgaan. Wij gaan ervoor."